Tizenkét breakcore-szám, amit hallanod kell hazai dj-k szerint

2017.02.09. 13:00, Frontrecorder

breakcore_1.jpg

Nyaktörő tempójával, szanaszét trancsírozott, rohamokban kitörő jungle-ritmusaival, kíméletlenül elcsúfított-kicsavart, a legkülönfélébb zenei és popkulturális forrásokból nyúlt hangmintáival (black metáltól reggae-n és klasszikus zenén át eurodance-ig, animétől horroron át pornóig bármi), szemtelen, mindennek fityiszt mutató humorával és agyat pusztító-resetelő hatásával a breakcore talán a legextrémebben szórakoztató elektronikus zenei irányzat. Aki még soha nem hallott róla, ne csodálkozzon: a breakcore a kétezres évek elején pörgött igazán, ma már a kihalás szélére került, nagyon szúk és nagyon underground szubkultúrává zsugorodott. Itthon egy maroknyi dj tavaly elhatározta, ideje feleleveníteni az irányzatot egy bulival, ami olyan jól sikerült, hogy idén újra megrendezik - a most pénteki Breakcore Farsang apropóján pedig összeszedték a kedvenc számaikat. Bepillantás a breakcore brutális élményt kínáló bugyraiba.

"Nemrég próbáltam szavakba önteni a breakcore-t egy olyan embernek, aki nemhogy a jungle-ről vagy a drum'n'bass-ről nem hallott eddig, de teljességgel távol áll mindennemű elektronikus zenétől. 'Szédületes sebességű zenét képzelj el. Kíméletlen mészárlós hangokkal, folyton megújuló, megakadó ritmusképlettel. Mindezt változatosan átitatva egyik pillanatban a legsötétebb black metallal, másikban Benny Hill humorával' - mondtam neki. Ezután elindítottam a lemezjátszót, és az első perc tátott szájjal való meghallgatása után az illető felkiáltott: 'Ott akarok lenni a Breakcore Farsangon!'" - mesél Mesterházy a legutóbbi breakcore-beavatásról. Az irányzatnak minden bizonnyal hasonlóan könnyű lenne új híveket szerezni itthon, ha jelen lenne ez a zene. A kétezres évek elején még nálunk is aktív, bár kicsi színtere volt, ami aztán felszívódott. "Én 2003-ban egy kultiplexes bulin tudtam először ilyen lemezeket viszonylag nagyobb közönség előtt játszani" - eleveníti fel Mesterházy. "Majd Pándi Balázs és a Fucktothemusic Booking felvirágoztatta a stílust. Hozta sorra a külföldi 'sztárokat', mígnem 2011-ben egy teltházas A38-as bulival egyszer csak hirtelen vége nem szakadt. Brit tudósok máig vizsgálják, mi történhetett. Közönség volt, új fellépők és helyek voltak, ennek ellenére egyszer csak a breakcore itthon megszűnt létezni. Talán túl extrém a fiataloknak és az idősebbeknek egyaránt? A fiatalok szerintem a kiszámíthatóbb zenéket szeretik, mint a drum'n'bass sötétebb, gyors vonala. Az idősebbek pedig elfáradtak, és a techno radikális, de huzamosabb ideig hallgatható/táncolható irányára mentek rá. De én is csak csak tippelek." Igény viszont legészen biztosan enne rá, ezt - az űrt - igyekszik kielégíteni a Breakcore Farsang, évente egyszer. Az idei lesz a második, február 10-én a Müsziben ráadásul a Syrup szervezésű breakcore-terem mellett a földalatti hardcore/experimental tekno legjobb hazai csapata, a Davoria bontja le a házat - Facebook-esemény..

Alább pedig a bulin játszó négy dj  - Mesterházy, Saboteur, Kisszántó, Vanda - all time breakcore-favoritja bevezetésképpen, aztán innen lehet továbbmerészkedni.

MESTERHÁZY TOP3

Aaron Spectre: Look Out Fi Liar

"Személyes emlékek alapján választottam három számot, amik ráadásul mindig minden esetben csúcsra járatnak egy breakcore-bulit. Az egyik legeszemetebb emlék kétségtelenül az a performansz, amikor az első Balaton Soundot megelőző, Zamárdiban rendezett EFOTT-on, Yonderboi koncertje után ezzel a remek kis jungle-lel sikerült minden idők leggyorsabbjaként kiüríteni egy több ezer fős sátrat. Állítólag szekus körökben azóta is oktatják."


Venetian Snares: Dance Like You're Selling Nails

"A pillanat, amikor 2003 nyarán a Strandbuli legkitartóbb harcosai még, a korán kelő nyugdíjas strandlátogatók pedig már együtt élvezik ezt a Morricone-dallamból korszakalkotó 'breakcore-slágert'."


Droon: Cripplefight

"Ebben a számban minden megtalálható ahhoz, ami elengedhetetlen egy breakcore-buli sikeréhez: humor, pusztító dobok, slágeres sampling."





SABOTEUR TOP3


Bogdan Raczynski: Ahou Bouken

"Egy Björk-remixen keresztül volt szerencsém megismerni Bogdan zenéit, aztán a Samurai Math Beats albumon elég masszívan rajta is maradtam. Ezt pedig azért szeretem, mert annak ellenére, hogy iszonyatosan gyors, képes tök laza és táncolható maradni. Aki nem hiszi, próbálja ki."


Otto von Schirach: Another Night, Another Rave

"Otto bulija volt az egyik első igazán súlyos party, amin voltam, úgyhogy neki már csak ezért is helye van a listán. Körülbelül ez volt az a pont, ahol igazán elkezdtem breakcore-t hallgatni - de másoknak is jó belépő lehet."


Belladonnakillz: Lay4Pay

"Picit kilóg a sorból, mert amúgy olyan, mint az Ace Of Base. Még azok az ismerőseim is szeretik, akik nem igazán vannak oda a műfajért."

 

KISSZÁNTÓ TOP3


Igorrr: Oesophage De Tourterelle

"Egy kedves ismerősöm mondta, hogy majd mutat egy zenét. Mikor kijózanodott, küldött egy linket. Amikor én kijózanodtam, megnyitottam. Majd azonnal meg is vásároltam. A lemezvásárlási szokásaim ekkor gyökeresen megváltoztak. Azóta a barátságunk is erős."


Karl Marx Stadt: 7,000,000,000

"Emlékszem, amikor a Föld népességnövekedése elérte a hétmilliárdot, akkor ez, mint tényszerű adat nemcsak a médián futott végig, hanem akadémiai körökben is átlépte az ingerküszöböt. Tanulmányokat olvastam a témában, és hosszú időre általános beszédtémává vált. Aztán belefutottam ebbe a lemezbe, és csak röhögtem és röhögtem."


Atari Teenage Riot: Revolution Action

"Az ATR, mint zenei produkció mindig is a posztmodern nagy elbeszéléseit juttatja eszembe, és azt, hogy tulajdonképpen bármilyen zenei stílusnak vagy irányzatnak progresszív jellege egy lehetséges nagy párbeszéd kialakításának a reményét hordozza magában. A "mag", ami köré rendeződik mindaz, amitől valaminek túlvezéreltnek, vagy ami miatt nevetségesnek kell lennie és a többi, egyszóval szélsőségesnek; az a szükségszerű interakció egyben. Most nem a techno egzisztencialista mivoltáról, elvontságáról és egoizmusáról van szó, hanem ezen hangzások, mint zenei impressziók nagy elbeszélésszerű - csillagos égbolthoz hasonlatos objektív zenei tünemény valóságáról!"



VANDA TOP3


Mindless Self Indulgence: Molly [Madgroove's CircusJungle Mix]

"Előttem már agyonkoptatta bulikon ezt a számot Álmos barátom, aztán hozzám került a lemez, és még mindig nem unom. Fogalmam sincs az előadóról, de ez a track mindig felvidít. Gyakran használtam arra is dj.zés közben, hogy a benne lévő hosszabb kiállás után jól felváltsak 45 rpm-re, vagy pont hogy leváltsak 33-ra, attól függ, milyen sebességet untam meg éppen a szettem közepén."

 

Maladroit: Funky Parasite Riddim

"Egy bulin egy jó barátom odajött hozzám, és azt mondta, hogy egy haverja meg akar venni tőlem egy lemezt. Néztem egy nagyot, főleg, amikor az illető bemutatkozott, és kiderült, hogy ő Failotron, akit a Super Fun Breakcore Teaparty óta imádtam, és a fenti számot tartalmazó lemezemre ácsingózott, mert akkor már neten nemigen volt beszerezhető. Nem adtam el neki, de utána meghívtam zenélni a saját szervezésű kis partimra. Super Fun volt az is."


Bong-Ra: Darkness/Artificial Flesh

"Ehhez a trackhez nem kapcsolódik érdekes történet, egyszerűen csak belezúgtam, amikor meghallottam. Megrendeltem a lemezt, írtam róla ajánlót, és most itt is megemlítem. Léteznek bőven jobb breakcore-számok, de van az a pillanat, amikor csak ez a jó. Mondjuk elég sötét pillanat az."

Címkék: breakcore
https://recorder.blog.hu/2017/02/09/tizenket_breakcore-szam_amit_hallanod_kell_hazai_dj-k_szerint
Tizenkét breakcore-szám, amit hallanod kell hazai dj-k szerint
süti beállítások módosítása