Elektronikus tánczene – Hűvösödik

2016.12.02. 10:53, rerecorder

scuba-1-970-80.jpg

Olyan veterán profik újdonságait fülrevételezzük, akik az őszi-téli évszakváltásnak megfelelően sötét, ám annál jobb munkákkal álltak elő. A 47. Recorder magazin elektronikus tánczenei ajánlója következik.

hos-470-artwork.jpgGuy Brewer vitte véghez az egyik legkomolyabb váltást a közelmúlt elektronikus zenéjében. Commixként másodmagával közel tíz évig meghatározó alakja volt a d’n’b-nek, az utóbbi időben viszont Shiftedként a techno sötét oldalának egyik legnevesebb tudósa lett.

Appropriation Stories (Hospital Productions, 2016)

című albuma már harmadik e név alatt, és hallatszik rajta, hogy még bőven van benne potenciál. Jeges, hűvös atmoszférájú ambientek és rendkívül szikár ritmusszerkezetek találkoznak, a végeredmény az év egyik legjobb összeállítása a műfajban. 


handsd239_cover_artwork_web.jpgMagam is meglepődtem az Orphx új lemezének sajtóanyagát olvasva, amelyből kiderült, hogy Rich Oddie és Christina Sealey duója lassan a huszonötödik(!) évét tapossa. A veterán techno/indusztriál páros a

Pitch Black Mirroron (Sonic Groove, 2016)

továbbra sem tagadja meg gyökereit, erős múltbéli hatások érhetők tetten analóg vasak fémes hangeffektjein keresztül. Az ipari veretés jó pár számban hatásosan kiegészül modern megoldásokkal, nem is csoda, hogy a lemezt Adam X adta ki. 


cover_9.jpgDave Huismans összegyűjtötte A Made Up Sound alteregója alatt írt legjobb zenéit az elmúlt hét évből és

kiadta két cd-n (A Made Up Sound, 2016).

Ritkán mondunk ilyet, de ennek tényleg helye van minden elektronikus zenerajongó polcán: az évtized legjobb leftfield hangulatú, absztrakt gondolatokkal felépített technói két órába sűrítve, amik egyaránt építkeznek a dubstepből, idm-ből és house-ból. A húsz zenének legalább a kétharmada instant klasszikus, de a többi is csupán a kísérletibb jellege miatt kerülhet perifériára. 


fabric179di.jpgA Fabric klub bezárása ellen küzdő #saveourculture kampány első részeként jelent meg Scuba

Fabric 90 mixe (Fabric, 2016),

aminek összes bevételét a londoni klub jogi költségeinek fedezésére fordítják. Már csak emiatt érdemes legalább digitálisan beszerezni a mixet, de Scuba amúgy sem okoz csalódást: az utóbbi évek legtehetségesebb producereinek zenéiből állította össze a szettet, ami olykor még a techno kereteiből is elegánsan kilép, a végén például egy Cinematic Orchestra-remix is hallható.

Velkei Zoltán

https://recorder.blog.hu/2016/12/02/elektronikus_tanczene_huvosodik
Elektronikus tánczene – Hűvösödik
süti beállítások módosítása