Klippremier! Peter Kovary & The Royal Rebels: It's A Riot

2016.11.16. 11:00, Frontrecorder

dsc_0106verzio3.jpg

Kőváry Péter vintage rock projektje, a Peter Kovary & The Royal Rebels idén júniusban debütált egy EP-vel, amelynek első klipdalában az énekes-gitáros még egyedül szerepelt. Az egyszemélyes stúdióformáció akkorra már valódi zenekarrá bővült, de a Királyi Lázadók csak ősszel álltak először színpadra - ahogy az új klip mutatja, a tagság abszolút egyben van.

kovary5.jpgA Peter Kovary & The Royal Rebels tudatosan felépített produkció ugyan, de az emberi tényezők így is átírták a zenekarvezető terveit. Eredetileg mostanra jelent volna meg a zenekar bemutatkozó albuma, ám a tagok között működni kezdett az a bizonyos kémia, ami megváltoztatta a fókuszt. "Fontossá vált az élő zenei produkció, illetve, hogy a tagokat bevonjam a dalok hangszerelésébe" - mondja Kőváry Péter. "Kiderült, hogy szerencsés módon nagyon jól sikerült kiválogatni a zenésztársaimat, mindenki jól érzi magát a csapatban, és mindenki kiveszi  a részét a munkából." A Royal Rebels csapatát csupa kipróbált "régi harcos" alkotja: Neményi Csaba  gitáros (ex-Supersonic, Starmans, Hoodoo Offenders), Tóth Zsombor basszusgitáros (RedHeart), Kovács Csaba dobos (ex-The Trousers, We Are Rockstars) és Nagy Zsolt “Liszt” billentyűs (Charlie, Napoleon Boulevard, ZBB, Korál Forever stb.). A profi zenészekből persze nem feltétlenül következik a tökéletes csapategység, de a frontember szerint mindenki remekül megtalálta a helyét. "Csabi a napi általános tennivalókban, a zenekar menedzselésben a legtöbb dologban besegít nekem, Zsombi és Csabi, a gitáros szintén rengeteg ötlettel és tényleges munkával járul hozzá a zenekar építéséhez. 'Liszt', a legképzettebb muzsikus közöttünk, ő - mindamellett, hogy a banda mókamestere – akaratlanul is az élő produkció zenei társrendezője, megfejtője lett, illetve hangszerelésben is sokat hozzátett a hamarosan megjelenő albumhoz."

De mondják el a tagok is, hogy érzik magukat az új alakulatban.

Neményi Csaba: "Mindig is figyelemmel kísértem Peti dolgait, és amikor először kezdett szólódalokat csinálni, már akkor megfordult a fejemben, hogy milyen jó lenne ebben részt venni. Így amikor jött a megkeresés, természetes volt, hogy csatlakozom. A Royal Rebels zenéje visszavezethető az összes korai kedvenc zenekaromhoz, így tökéletesen tudok azonosulni vele. És hogy milyen a Royal Rebels-ben zenélni? Csupa móka, kacagás. Mindazonáltal Peti profizmusától lesz kerek az egész."

Kovács Csaba: "Végre egy zenekar, ahol nem kell erőlködni. Működnek a dalok, működik a kémia a tagok között, élvezzük a közös zenélés és az azt követő hülyülést. Egyszerűen olyan, amilyennek egy zenekarnak lennie kell."

Tóth Zsombor: "Egy dolog, hogy a PK&TRR zenei világa közel áll hozzám, ezt a Peti által már megírt és összerakott dalokat először hallva könnyű volt eldönteni. A komolyabb belső értékek akkor körvonalazódtak, amikor elkezdtünk az első fellépésre próbálni, felkészülni. Jó érzés számomra, hogy otthon találom magam a dalokban, belülről is, higy el tudom játszani őket, illetve hogy mind az ötünk közt működik az a bizonyos kémia, ami valljuk be, bármilyen dalokon és zenei elmélkedésen felül fontos, hiszen ez csapatjáték."

Nagy Zsolt “Liszt”: "Szex, Pia, Rock'N''Roll... de komolyra fordítva a szót: normális munkamorál, normális társakkal, jó hangulatban, és reményeim szerint sok jó bulival a jövőben .Mindig úgy szerettem zenélni, ha egy irányba megy az a bizonyos szekér, és itt valójában ez működik. Peti nagyon jól egyben tartja a bandát, úgy, hogy meghagyja a zenésztársak szabadságát. Mindig is szerettem volna egy ilyen zenei projektben dolgozni, alkotni, ami hajaz a régi idők rockzenéjére, viszont mindez mégis modern köntösbe öltöztetve valósul meg. És még egy dolog : szerintem mindenki kiba...tt jóképű a bandában, még én is."

Ezt a mindenki által emlegetett kémiát szemlélteti a zenekar új klipje, amely ennek megfelelően egy koncertes imidzsvideó. "Az It’s A Riot a készülő album nyitódala. Direkt olyan klipet képzeletem el, amiben megmutatjuk, hogyan is néz ki a banda, és milyen élőben" - meséli Kőváry Péter. "Amikor megalapítottam a zenekart, eleve volt a fejemben egy konkrét imidzs, olyan, ami abszolút illeszkedik a stílusunkhoz. Mindig is azokat a bandákat kedveltem, ahol a zenekar megjelenésére is nagy hangsúlyt fektetnek a tagok, és már ránézésre látszik, hogy mit képviselnek, de közben fontos, hogy ez ne legyen izzadságszagú, és erőltetett. Az igazi régi nagy kedvenceimnek (Zeppelin, Stones, Black Crowes), vagy a mai, hozzánk hasonló bandáknak (Rival Sons, Blackberry Smoke) erős, megjegyezhető imidzse van, és szerencsére ezt nem kellett a zenekarom tagjainak elmagyaráznom, mindenki érezte a dolgot, saját magát hozta, mégis elmondható, hogy sikerült egyfajta sajátos stílust elkapnunk, szinte ösztönösen. Egyik régi zenészbarátom mondta a promófotónkra, hogy 'egészen úgy néztek ki, mint egy zenekar', és ez felért egy dicsérettel."

A PK&TRR eddig két koncerten van túl, és idén még lesz egy, december 20-án a Muzikum Bisztróban (Facebook-esemény). A hangsúly most az élő produkció tökéletesítésén, a koncertezésen van, az album előreláthatólag jövő februárban jelenik meg. 

https://recorder.blog.hu/2016/11/16/klippremier_peter_kovary_the_royal_rebels_it_s_a_riot
Klippremier! Peter Kovary & The Royal Rebels: It's A Riot
süti beállítások módosítása