Klippremier! Tape Delay: Vagabond

2016.11.08. 14:00, Frontrecorder

tapedelay.jpg

Íme egy új formáció, amelynek színre lépését több éves tudatos formálás-csiszolás előzte meg, és ez az alapos előkészítés nem is volt hiába; a Tape Delay lebegős gitár-szinti párosításra épülő chillpopja új szín a hazai zenei palettán. Az énekes-zeneszerző Szőke Zoltán projektje december elején jelenteti meg bemutatkozó EP-jét, melyet a Vagabond című klipes dal vezet fel itt a Recorderen.

A Tape Delay megálmodója nem teljesen új belépő a hazai színtérre, hiszen Zoli a tavaly alakult Deep Glaze neo-pszichedelikus zenekar basszusgitárosa. A szólóprojektje ugyanakkor az elmúlt két év komoly megalapozó munkájának eredménye, bár az ötletét már tinédzserkora óta dédelgette magában. "Hosszú idő kellett hozzá, hogy valóra váljon, mert én már a szobámban, gitárral a kezemben tökéletesíteni akartam a soundot, amit a zenekarok általában a lemezek kiadása után kezdenek el keresni. Tulajdonképpen hátulról kezdve szerettem volna megközelíteni a dolgot és úgy bedobni a dalaimat a zenei szférába, hogy a hangulatvilág teljesen érthető és kiforrott legyen. Napok, hónapok, évek után kezdődött igazán körvonalazódni az a Tape Delay, amivel már kiléptem a nyilvánosság elé; a szintik, a gitárok és az ének furcsa kombinációja" - mondja az előzményekről. 

Zoli számára a két évvel ezelőtti VOLT fesztivál koncertélményei (főleg a Foals és az MGMT) jelentették a katalizátort; ezek hatására kezdett bele otthon egymagában a számítógépes zeneszerzésbe, majd lett egy társa is Zwickl Ábel (a Hello Hurricane gitárosa) személyében, aki producerként segített megfelelő formába önteni a dalötleteit, illetve megalkotni a Tape Delay saját hangzását. Munkájuk gyümölcse az a három szám, amely decemberben jelenik meg egy EP-n (a mastering Stámusz Feri érdeme). "Arra törekedtem, hogy három teljesen különböző ízű, mégis hasonló hangulatú dalt alkossak, melyekben megtalálható a lírai soul, a chillwave és a pörgős future disco, végülis ez a Tape Delay szentháromsága. Ábel számára kihívás volt a közös munka, hiszen nem kevert még ilyen zenét, de az általa belecsempészett koszosabb analóg megoldások még színesebbé tették a felvételeket, és sikerült a kémcsőben fogant dalokból valami nagyon megfoghatatlant alkotnunk."

A Macao című EP-t a nyitó Vagabond vezeti fel, szerelmesen vágyakozós éjszakai klippel. " A Vagabond az EP legpörgősebb és legérzelmesebb dala, mindenképpen egy olyan kisfilmmel akartam kihozni, ami képi világában is visszahozza azokat az estéket, amikor magányosan és bódultan bolyongunk a város utcáin arra az emberre gondolva, aki nélkül nem tudunk élni. Mindenki volt már az utca vándora a sötétben, ezért kapta a dal a Vagabond címet. A magával ragadó fiatal szerelmesek, az elfolyt fények és a nyomasztó színek kavalkádjában mindenki kicsit magára ismerhet majd. A megvalósításában egy jó barátom, Sólyom Balázs fotográfus segített, akinek munkáját régóta követem. Mikor a szám elkészült, rögtön felkértem, hogy rendezze meg a klipjét, amely a Just Stay Natural fotóspáros (Sólyom Balázs és Csomor Petra) és a Tape Delay számára is mérföldkő volt mind a közös munkát, mind a videoklip forgatást tekintve."

A elektro-surf-dreampopos Tape Delay élőben november 16-án a Toldi Klubban, a KERET Kikeltető második elődöntőjén mutatkozik be (Facebook.esemény), kisebb szupergrupot alkotó zenekari felállásban (Zoli, mint énekes-gitáros mellett az öccse, a szintén a Deep Glaze-ben játszó Szőke Bence dobol, Ménesi Móric a Signore Crustból szólógitározik, a Meteóból Háló Gergő szintizik). Alább pedig a Tape Delay klipes debütálása:

https://recorder.blog.hu/2016/11/08/klippremier_tape_delay_vagabond
Klippremier! Tape Delay: Vagabond
süti beállítások módosítása