Klippremier (+ miniinterjú)! Pearly Clouds: High Up Is The Churchyard In Dés

2016.10.05. 13:00, rerecorder

pearlycloudsfotodezsobalint.jpg

Van egy nemzetközi, többségében magyar formáció, a Pearly Clouds trió, amelyben a világhírű amerikai gitáros, Gary Lucas az egyik tag, Dezső Tóni szaxofonos, Tudósok-zenész a másik és Szabó Enikő énekesnő, Sajnosbatár- és Szabó Enikő és zenekara-énekes a harmadik. Van nekik egy nemrég megjelent remek avantgárd-folk-jazz lemezük, amiről most bemutathatunk egy szuper 8-as felvételeket nagyon szépen használó klipet. Interjúval egybekötött premier!

Gary Lucas Captain Beefheart együttesének, a Magic Bandnek a gitárosaként kezdte (az utolsó két Beefherat-lemezen szerepel, később az önálló életre kelt Magic Bandnek is tagja volt), majd szólózenészként és több tucatnyi projektben, produkcióban részt vevő gitárosként is nagy nevet szerzett magának. Legismertebb együttműködése Jeff Buckleyval történt, a tragikus sorsú zenész egyetlen albumán két dalban is társszerző, de Lucas nemcsak a legjelentősebb gitárosok közé tartozik, hanem filmzeneszerzőként is ismert (vagy tényleg sok más mellett a híres New York-i klub, a Knitting Factory egyik arcaként úgyszintén). Dezső Tóni a kilencvenes évek elején háborús menekültként költözött a Vajdaságból Magyarországra, akkoriban gyakran zenélt a Tudósokkal - aminek mostanság újra tagja -, az elmúlt években a kísérleti rockos, drone-jazzes deBort szaxofonosa volt, de más formációkban is zenélt, zenél és a 2010-es évek elején (egy kilencvenes évek végi New York-i Tudósok-koncerttől datálható ismertség után) elkezdett Gary Lucas-szal is kollaborálni. Szabó Enikő több népzenekar (Ötvös együttes, Szabó Enikő és zenekara), régizenekar (Tabulatúra) és alterockegyüttes (Sajnosbatár) énekese. Hogyan lett hármójukból a Pearly Clouds? A történetről Dezső Tóni mesél egy miniinterjúban, majd bemutatjuk a zenekar új klipjét.

- Hol ért össze Greenwich és Tahitótfalu, hogyan találkoztatok Gary Lucas-szal?

- Tahitótfaluba – néhány év budapesti lét után – a volt Jugoszláviából, a háborúból menekültem. Egyébként Újvidéken születtem. Tizennyolc évvel ezelőtt a Tudósok zenekarral tartottunk miniturnét New Yorkban és ott találkoztam Gary Lucas-szal.


- Hogyan kezdtetek el együtt zenélni?

- Az első New York-i találkozónk után néhány évente összefutottunk fesztiválokon, majd egy újabb New York-i tartózkodásom alatt megbeszéltük, hogy közös koncertet tartunk: ez úgy három-három és fél éve valósult meg a Budapest Jazz Clubban. Itt Gary szerette volna eljátszani egy régi, Jeff Buckleyval írt közös szerzeményét, a Grace-t, és ehhez keresett énekesnőt. Rögtön Szabó Enikő jutott az eszembe, aki ott termett a BJC-ben, letolták a Grace-t, majd Gary kérésére egy magyar népdal is rögtönződött.


- Hogyan született meg ebből az együtt zenélésből a Pearly Clouds, majd a nagylemez anyaga?

- A koncert után leültünk hárman és Gary javaslatára megalapítottuk a Pearly Clouds-t. Az elnevezést Enikő és én ajánlottuk Garynek, szerettünk volna egy egyedien szép, a zenénket valamelyest szimbolizáló nevet adni, ami ugyanakkor kissé megfoghatatlan, rejtelmes és légies. A nagylemez alapötletét a BJC-ben eljátszott magyar népdal adta: magyar népdalokat feldolgozni-átdolgozni saját, amolyan Pearly Clouds-os stílusban, egyedi hangszerelésben, gitár, ének és szaxofon felállásban, olykor improvizatív, máskor minimalista módon, tehát új megközelítésben. Kiválogattuk a nekünk tetsző dalokat, majd Enikő – Madarász Gábor segítségével – felénekelte őket, elküldtük a felvételeket Garynek, aki otthon kitalálta a gitárrészeket, majd a budapesti Tom-Tom Stúdióban felvettük az anyagot.


- Miért a kalotaszegi zene lett az egyik központi forrás?

- Ez azért nem teljesen így van, a lemezen valóban van kalotaszegi, de akad széki, somogyi és moldvai népdal is, összeépítve az "americana", a blues, a free-jazz és a pszichedelikus zenék elemeivel. Ugyanakkor vannak teljesen saját számok, illetve hagyományos népi szövegre írt zenék is. A magyar népdalkincs hihetetlenül gazdag, Gary pedig nagyon szereti a magyar népdalokat is. Mindezért a saját stílusunkban akartuk bemutatni-közvetíteni ezeket a gyönyörű, egyedi zenéket külföldön, Angliában, Amerikában.


- Mesélj kérlek egy kicsit a lemezfelvételről!

- Teljesen elképesztő élmény volt a Tom-Tomban dolgozni, Kölcsényi Attila Köles rögzítette, keverte a felvételeket, ilyen mély, szakmailag hozzáértő szakember Gary szerint sem sok létezik a világon. Igaz ez a Tom-Tom Stúdió minden emberére. Nagy szerencse és élmény velük dolgozni, amikor csak lehet, ezentúl is ragaszkodunk a Tom-Tom-hoz.


- Mik a Pearly Clouds tervei?

 - Épp pénteken járt Gary Budapesten és megtisztelő volt a Fonóban is fellépni. Gary és én most fejeztük be az instrumentális duó lemezünket (vendég: Dóra Attila), amelyik teljesen más jellegű és az amerikai MVD forgalmazza majd. A Pearly Clouds két következő lemezanyaga pedig már megvan a fejünkben, annyit elárulok, hogy ezek is népi gyökerűek lesznek, de ezúttal nem magyar dalok. Novembertől nekilátunk a közös munkának, az említett távmódszerrel, és tavasszal fel is vennénk az elsőt, hiszen már külföldi szerződésünk is van rá. Embert próbáló feladat, mert Gary rengeteget koncertezik Amerikában, Enikő a saját zenekarával, én pedig – nagy örömömre – ismét zenélhetek a Tudósokkal is, épp most készül az új lemez! Pearly Clouds-koncertek valószínűleg külföldön lesznek a közeljövőben, már van meghívásunk Indiából illetve az USA-ból is.


- Mesélj kérlek a most debütáló klipről is! Honnan a Super 8-as nyersanyag?

- A klip DrMáriás ötlete volt, miután meghallgatta a lemezt. Köszönjük Lissák Marcellnek, hogy rendelkezésünkre bocsájtotta a super8.hu értékes archívumát, az ötletes rendezés és szép vágás pedig Franta Péter munkája.


High Up Is The Churchyard In Dés szuper Super 8-as klipje: 


ez pedig a zenekar cím nélküli, idei, remek debütalbuma: 


nyitókép:
Dezső Bálint

Pearly Clouds Facebook-oldal

https://recorder.blog.hu/2016/10/05/klippremier_miniinterju_pearly_clouds_high_up_is_the_churchyard_in_des
Klippremier (+ miniinterjú)! Pearly Clouds: High Up Is The Churchyard In Dés
süti beállítások módosítása