Klippremier! Szabó Enikő és zenekara: Ragyogás

2015.02.19. 14:00, rerecorder

szabo_e.jpg

Szabó Enikő sok más formáció mellett a megunhatatlan Sajnosbatár nevű szentendrei alterockzenekar énekeseként (és szaxofonosaként) is ismert, de népzenei gyökerekkel szintén rendelkezik. 2014 végén jelentkezett első szólóalbumával - pontosabban a Szabó Enikő és zenekara nevű formációjának bemutatkozásával -, a Szoknyák a porban című remek folkos lemezzel, amelynek dalai közül a Ragyogás most klipet is kapott. És milyen csodálatosat! Digitális népi giccsművészit!

szabo_eniko.jpgA népzenei-, világzenei- és jazz-motívumokból egy egyedi hangvételű, egységes megszólalású erős anyag született a Tom-Tom Recordsnál megjelent Szoknyák a porban című lemezen, pedig a zenekar tagjai sokfelől érkeztek: Csernók Klári (brácsa, hegedű) Junior Príma díjas népzenész, Szabó Dániel (cimbalom) a Magyar Nemzeti Táncegyüttes zenei vezetője, Kisgyőri Krisztián (nagybőgő) számos népzenei formáció kiváló tagja, Könczöl János (gitár) a Sajnosbatár zenekar frontembere és ütőhangszereken Molnár Mátyás játszik, aki Jazzkonzervatórium hallgatója.

A főszereplő persze Szabó Enikő, aki sokáig érlelgette a dallamokat, a lemez témáit, amelyek „mindannyiunk által átélt élethelyzetek lenyomatai, bennük vannak eltemetett vágyaink, régi és új szerelmeink, hátrahagyott múltunk, elszalasztott lehetőségeink és az előttünk álló jövőnk.”

A Ragyogás című dalhoz az animációs klipet Kalapis Rókus, Zágrábban élő író és vizuális művész készítette. Kalapis Rókus szerint „Enikőnél a szöveg szinte annyira fontos, mint a zene, arra is oda kellett figyelni. A népzenei hangzásra támaszkodva jöttek elő ötletként a népmesék szürreális elemei, illetve a népi díszítőművészet színei. A jelenetek egyértelműen követik a szöveget, az egyedüli többlet a figurák megválasztásából ered, amelyek azt hivatottak sugallni, hogy lényegileg itt ismét egy ősrégi Nő-Férfi történetről lenne szó.”


a Szoknyák a porban lemezbemutató koncertje a Néprajzi Múzeumban lesz, március 7-én, Facebook-eseményoldal


íme, a Ragyogás fantasztikus képi világú videója: 


ez pedig a kiváló Szoknyák a porban című lemez teljes egészében: 


és egy kis ízelítő a lemezhez: 

https://recorder.blog.hu/2015/02/19/klippremier_szabo_eniko_es_zenekara_ragyogas
Klippremier! Szabó Enikő és zenekara: Ragyogás
süti beállítások módosítása