360°-os klippremier! Butterfly Effect: Mindenhatósági tilalom

2016.09.19. 19:00, rerecorder

butterfly_003.jpg

Vázsonyi János, az elmúlt másfél évtized egyik legismertebb magyar szaxofonosa 2010-ben alapította három társával a Butterfly Effect nevű formációt. A folk-, jazz- és klasszikus zenei elemeket hiphoppal vegyítő, 2012-ben megjelent cím nélküli első album után egy bőgőssel bővült ötfőssé a zenekar - amely most egy szépen kivitelezett 360°-os klippel jelentkezik. Tetőtéri terasz, Duna, égbolt - bámészkodj kedvedre!

A Butterfly Effectet Vázsonyin kívül a Besh O Dromból ismert Magyar Bori énekesnő, a sokoldalú gitáros Kardos Dániel és Dömötör Tamás, a beatbox hazai élharcosa alapította, hozzájuk csatlakozott Lombos Pál, a klasszikus-, jazz- és swingkörökben zenélő bőgős. A kvintett a Mindenhatósági tilalom című dalához készített klipet, a szerzeményről a szerző, Vázsonyi mesélt a Recordernek: „Szaxofonos létemre slágert írni csak gitáron tudok. Ahhoz, hogy egy dal igazán jól sikerüljön, sok tényező együttállása szükséges, de mindenképp kell egy erőteljes élmény is, hogy létrejöhessen az ihletett állapot, ahogy ez Mindenhatósági tilalom esetében is történt. A dal érdekessége, hogy a szöveg és a dallam egyidőben született. Eddig leginkább időkorlát nélküli instrumentális zenéket írtam, itt viszont már kifejezetten szempont volt, hogy úgy három percbe beleférjen a dal. Egyszerűen elkezdett izgatni a hagyományos dalforma, a sűrítés, illetve az, hogy valami konvencionális és egyéni is egyszerre. A dal szövege értelmezhető egyszerű szerelmes számként, illetve egy sokkal transzcendensebb vonatkozásban is, ezért örülök, hogy egy egyszerűbb, letisztultabb klip készült, ami meghagyta az értelmezés szabadságát, és egyáltalán nem didaktikus: a papírfigurákon kívül semmi nem magyarázza a szöveget, és ezek is főleg szimbólumok. A 360 fokos kamera által is sokkal nagyobb teret kap az egyéni kreativitás, a befogadó tekintete kevésbé irányított.”

A költői igényű szöveggel megszólaló meditatív dalhoz tehát nem szokványos videót készített a FilmDrops, Ipacs Gergely rendező beszélt a forgatásról: „az első 360 fokos videoklipünket készítettük, ezért plusz izgalommal érkeztünk a forgatásra. A 360 fokos kamera mindent lát, azaz a teljes teret, ami körülötte van, ezért el kell rejteni minden technikát, stábtagot, aki "nem a képre való". Érdekes élmény volt, hogy – szemben egy klasszikus video elkészítésével, ahol a szereplő előtt ott a kamera, a stáb, világítás és így tovább – a zenészek most teljesen egyedül álltak a kamera körül és úgy zenéltek. A helyszínünk egy tetőterasz volt, csodás kilátással, érdemes többször megnézni a klipet és a háttéren is körbetekinteni.”

A kamerát az OMG Visuals szerelte össze, egyedi lencsékkel, erről Szeljak György operatőr nyilatkozott: „2015 eleje óta foglalkozunk 360°-os videók készítésére alkalmas eszközök fejlesztésével. Ez jelenleg még sok szempontból feltáratlan terület. Rengeteget kísérleteztünk, hogy olyan rendszert dolgozzunk ki, amivel nagyon gyorsan és hatékonyan képgazdag anyagokat tudunk előállítani, jó minőségben.”


és akkor a 360°-os klip, a Mindenhatósági tilalom, ami a következő feltételekkel működik: számítógépen bármilyen friss böngésző lejátssza, mobilon: friss YouTube-applikáció játssza le, és Facebook-applikáción is nézhető, a zenekar által feltöltött Facebook-videón, amit itt is lehet 360 fokban nézegetni: 


Stáblista:

Directed by: Ipacs Gergely
Cameraman: György Szeljak
Post production: György Szeljak
Producer: Pál Lombos
Makeup: Ágnes Rédli
Assistant Makeup: Adrienn Köteles
Photo: Éva Juhász, Lena Kolyvek
Manager: Pál Lombos
Assistant manager: Franciska Gáll
Jewellery: Doreeenka
Special thanks to András Tóth and Aliz Víg
Production: FilmDrops

www.heurekamusic.hu


a Butterfly Effect Facebook-oldala

https://recorder.blog.hu/2016/09/19/360_-os_klippremier_butterfly_effect_mindenhatosagi_tilalom
360°-os klippremier! Butterfly Effect: Mindenhatósági tilalom
süti beállítások módosítása