A legjobb brazil zenék lazuláshoz magyar dj-k szerint

2016.09.02. 14:15, Frontrecorder

budapeatscover.jpg

Az utóbbi pár évben megint "trending" a brazil zene - nyilván nagy mértékben a focivébé, majd az olimpia hatására -, amit persze mindig érdemes (volt) felfedezni, hiszen kifogyhatatlan kincsestár. Egy igazi brazil ritkaságot túrt elő új kislemez-megjelenéséhez a Budabeats kiadó is, ennek apropóján pedig most vasárnap piknikezős bulit rendeznek Budapesten a Duna-parton, ahol tizenkét dj játssza majd a jobbnál jobb brazil és latin-amerikai lemezeket. Ugyanők ajánlják itt egy-egy brazil kedvencüket lazuláshoz, legyen az vasárnap, vízparton, vagy csak úgy, bárhol, bármikor.

Bem aka Matild

Carmen Miranda: Tico-Tico No Fubá

'Apám kántálta a csikucsikut kissrác koromban, miközben dögönyözött, vagy éppen a nyaraló kerítését festette, de fogalmam sem volt, hogy ez egy létező szám. Később összeállt a kép, és ennek a brazil faliórának a kakukkolása szinte hetente megszólal a fejemben."

Sérgio Ricardo: Conversação de paz

"Egyik kedvenc brazil darabom a lázadozó Sergio Ricarardo-féle Conversação de Paz (magyarul talán párbeszéd a békéért), ami zseniális lazasággal és iróniával boncolgat társadalmi kérdéseket. A szám végén pedig - a harmadik perc környékén - a saját dalszövegét is elmossa egy gyönyörű blablablával."


Rodrigo Amarante: Irene

"Az a csodálatos a zenében, hogy amikor már azt hinnénk, hogy tényleg mindent megírtak, minden stílust kitaláltak, még mindig tudnak ilyen egyszálgitáros kincsek születni, mint ez a pár éves brazil szomorkodós."


DRS

Grupo Rana: Cuida Mi Amor

"A Kool & The Gang világslágere megturbózva egy kis merengue-ritmussal és a 80-as évek elhagyhatatlan szintidobjaival."


Gandharva

Roberto Carlos: Nao Vou Ficar

"Roberto Carlos-nak vár pár remek produkciója, de ezen a lemezen a beat- és soulhangzástól annyira feszes és húzós lesz a cucc, hogy a fantasztikus brazil kortársak is megirigyelhették volna."


Haze

Os Três Tons: Alucinado (Africaan Beat)

"Ezt a kislemezt lisszaboni éveim első heteiben túrtam, már ezért is kedves, de maga a dallam is ritka szép ívet húz: Afrikaan Beat címmel a hamburgi easy listening-megfejtő Bert Kaempfert kezeiben született, de ő is afrikai kwela zenékre támaszkodott. Aztán '62-ben felvette a brazil Os Trés Tons trió ezt a verziót, majd Lester Sterling Jamaicában, a Studio One-ban az első Africaan Beat-riddimet, így aztán ebből lett az Under Mi Sensi és még számos fontos reggae-darab."


Keyser

Quarteto Em Cy: Tudo Que Voce Podia Ser

"A legelső brazil válogatáson van rajta, amit valaha megvettem (Blue Brazil 2). Elvarázsol, akármikor megszólal, pedig voltak időszakok, amikor naponta többször is meghallgattam."


Negro

Jorge Ben & Toquinho: Carolina Carol Bela

"A brazil DJ Marky és XRS híres drum'n'bass-slágere, az LK ebbül a laza bossa novából kölcsönzött mintákra épül, sikeresen összekötve generációkat és zenei stílusokat."


Suefo

Marcelo D2: A Procura Da Batida Perfeita

"A temérdek '60-as, '70-es évekbeli klasszikus és a mai modern zenék közül nehéz rábökni egyre. Köztes megoldásként itt egy remek trekk 2003-ból, amiben szép dallamokból, hiphopütemekből, rapből és női vokálból jön létre a tökéletes lelazító elegy."


SUEFO AZ EXOTICÁBAN IS OTTHON VAN,  ITT TEHETSZ VELE EGY GYORS TÚRÁT EBBEN A MŰFAJBAN.


Szamosi Peti

Antonio Carlos Jobim: Stone Flower

"Azért szeretem, mert ùgy pszichedelikus, hogy közben nagyon kisimultan tengerparti nyugalmat áraszt. Feszes, de elringat."


Tomanek

Tenorio Jr.: Nebulosa

"Fájó módon csak egy album jelent meg a 35 évesen, misztikus körülmények között eltűnt Tenorio Jr.-tól - és sajnos azt aranyáron vesztegetik -, pedig akármennyit el tudnék hallgatni tőle, ahogy a többi termékeny brazil nagyágyútól rendszeresen szoktam is."


Von Yodi


Gilberto Gil: Toda Menina Bahiana

"Kevés ennél felszabadítóbban boldog számot ismerek úgy általában, egy Budabeats kislemez-bemutatóhoz pedig ugye nem is dukálhat más."


+1 Brazilian Singers: O Telefone Tocou Novamente

Gandharva: "Amikor először meghallottam, már szerelmes is voltam. Azóta csak mélyül a kapcsolatunk. Most, hogy megjelentettem lemezen (egy perui szörfrock-ritkasággal együtt), már simogatni is tudom."


A legfrissebb Budabeats-kislemez megjelenésének apropóján tehát szeptember 4-én, vasárnap 12 órától 12 órán át a fenti 12 dj-lemeztúró játszik finom brazil, illetve egyéb latin-amerikai zenéket a Római-parton, a Nap bácsi nevű helyen, Facebook-esemény.

és a Budabeats Piknik plakátja:

flyer_nap_bacsi_1_-page-001.jpg

https://recorder.blog.hu/2016/09/02/a_legjobb_brazil_zenek_lazulashoz_magyar_dj-k_szerint
A legjobb brazil zenék lazuláshoz magyar dj-k szerint
süti beállítások módosítása