Dalpremier! Kerekes Band: Trans-Nømad Express (+ Back To Følk-albumbeharangozó)

2016.08.24. 11:20, rerecorder

vereb-800x600.jpg

A tavaly húszéves jubileumát ünneplő Kerekes Band 2013-ban jelentkezett utoljára stúdiólemezzel (ez a Fonogram-díjas Folklore Man), igaz 2015-ben floppyn (!) kiadták az Argo 2. filmzenealbumukat, 2014-ben egy koncertlemezt (Live At A38), meg persze szokásukhoz híven mindenféle érdekességgel aktívak voltak (zenétlenített videóval, pszichrockos kollaborációval, Todd Terje-feldolgozással), de azért összességében már ideje van egy új dalos nagylemeznek, ami szeptember 8-án érkezik is Back To Følk (Music from Følkland) címmel! A følklandi kalandokat megéneklő konceptlemezt egy rövidke videó harangozza be és rögtön mutatjuk mellé az első dalt is, aminek címében ott egy kraftwerkes utalás: Trans-Nømad Express.

A sztori szerint a Kerekes Band "az utóbbi éveket kemény gyűjtő- és kutatómunkával töltötte, hogy megalkossa legújabb albumát", azaz Følklanden gyűjtött. "Különleges utazásra szeretnénk elvinni a hallgatóinkat, amelyben elhozzuk nekik a ősi Følklānd-szigeteken maradt mågyarï kolónia zenéjét. A szigetcsoport Magna Hungáriától délre terül el, arra amerre a Csülök-csillagkép ragyog. A szomáziak elől ide menekült mågyarïakról Desiderius testvér tesz említést a X. században: “Hajøïk nem levén, løval vevêk be az szïgetet. S menênek reājuk vïdrāk és kajmānøk, tengerï sünök és føkāk, de Hős Følklôrmān széjjel veretê az āllatok seregêt nagy dïcsősêgêben, s földet lelê nêpênek.” A Følklānd-szigetek lakói tehát azóta is lovasnomád életet élnek, várva az értük eljövő hajóért, és bízva az általuk tisztelt Szent Verébben, mely címerállatuk is egyben. A helyi zenét jellemző furulya-koboz-brácsa központú szilaj pásztor hangzásban ötvöződnek az ősi dallamok és a Szabad Európa Rádión hallott nyugati beat zene."

folkland-terkep-web.jpg


Fehér Viktor részletesebben is mesélt a Recordernek a koncepcióról: „a turnébuszban szívesen olvasgattuk a srácokkal a 10. században élt Desiderius testvér írásait. Ez azokról a magyārïakról szól, akik távolra szakadva tőlünk jelenleg a Følkland-szigeteken élnek. Magával ragadó volt számunkra a szigetek a hangulata, a lovas-nomád-hajós történelem, és a címerállatuk, a Szent Veréb, ami akár 100-150 kg-ra is megnőhet. Régi vágyunk volt, hogy végre eljussunk Følklandra, aztán tavaly a Følklandi Magyar Konzulátus jóvoltából egy egész hetet tölthettünk a szigeteken. Megkapó volt a kis szigetcsoport bája és a fényesen ragyogó Csülök-csillagkép, ezért is szenteltük új lemezünket, Back to Følk címmel a Følkland-szigeteken töltött emlékeknek.”

Viktorra arra is válaszolt, hogy a korábbiakhoz képest ez a lemez milyen irányváltást hozott zeneileg, mennyiben volt más felvenni az új lemezt: „a Back To Følk lemez elsősorban a følklandi hagyományokra épül. Hasonlóan a Kerekes Band zenéjéhez, a helyi folklórt is a furulya-koboz-brácsa központú szilaj pásztorhangzás jellemzi, ami a fiatalok által kedvelt, Szabad Európa Rádión hallott nyugati beat zenével egészül ki. Nagyrészt a kint szerzett élmények ihlették az albumot, de olyan tradicionális felvételek is helyet kaptak, mint Følkland ősi himnusza vagy Følkloreman indulója. A felvételek is helyben készültek, ami nem volt kis kihívás, hiszen a szigetekre - bár önálló fejedelemség -  nem jár komp vagy repülőjárat. Følklandet a mai napig a legegyszerűbb lóval vagy motorral megközelíteni, így mi is ezt az utat választottuk, kitéve magunkat és a hangszereket a Szomázi-öböl méteres hullámainak.”

Ráadásul a Kerekes Band hamarosan teljesen új fellépőruhákban fog tündökölni: „mivel a følklandiak sárkány- és verébmintás ruháit gyártó cég 70%-ban a Gemïnï Brøthers Vállalat tulajdona, így az ő engedélyük kellett ahhoz, hogy Herczeg Zoli divattervező barátunk nekiláthasson a fellépőruháink elkészítéséhez. Jelenleg épp a helyiek ünnepi viseletét készíti, amit mi is csak október 8-án a lemezbemutató koncerten és néhány nagyobb állami ünnepen fogunk viselni. Ilyen például a Følklandi Verebek Napja vagy az Anonymus Beach-i csata 55. évfordulója.”


A KEREKES BANDDEL KÉSZÜLT, HÚSZ ÉVÜKET ÖSSZEFOGLALÓ NAGYINTERJÚNK.


a most pénteki, augusztus 26-i Kobuci kertbeli koncerten már hallható lesz néhány friss szerzemény is, Facebook-eseményoldal

az új dal, a keményebb hangokat sem hanyagoló Trans-Nømad Express


és a lemezt beharangozó szösszenet: 

https://recorder.blog.hu/2016/08/24/dalpremier_kerekes_band_trans-n_mad_express_back_to_f_lk-albumbeharangozo
Dalpremier! Kerekes Band: Trans-Nømad Express (+ Back To Følk-albumbeharangozó)
süti beállítások módosítása