A legjobb friss és giccsmentes chillout-zenék naplementéhez a Gelka szerint

2016.08.19. 17:45, Frontrecorder

gelka_press_04_c.jpg

A chillout műfaj egyik stigmája, hogy zene naplementéhez, és emiatt (is) könnyű elintézni azzal, hogy giccses. De legyünk őszinték: a naplemente gyönyörű, és nagyon is illik hozzá a kellemes, nyugis elektronika - abból pedig van bőven olyan, ami giccsmentesen adja a fílinget. Ezekből válogatta össze aktuális kedvenceit a Café del Mar ibizai chillout-birodalom hazai helytartója, a Gelka duó dj-producere, Kürti Csaba.

Ha chillout-zene, akkor tengerparti naplemente; ez a képzettársítás a mai napig rendületlenül tartja magát, Kürti Csaba szerint viszont a műfaj jócskán túlmutat ezen a klisén. "Csípem a naplementét, számomra az egyik legszebb természeti jelenség, és nyilván a chillout-zenékhez inkább nyugodt környezet kell, de nem feltétlenül tengerpart meg naplemente" - mondja. "A chillout/downtempo egyenlő naplemente sztereotípia hasonló az összes ilyen előítélethez, mint hogy 'minden technós kigyúrt kopasz', vagy 'minden rocker hosszú hajú és fehér Puma cipőt hord'. Mindig próbálom kommunikálni, hogy a chill valójában nem egy stílus, inkább egy hangulat." Úgy véli, az emberek fejében erről a zenei világról kialakult általános(ító) képet - spanyol gitárok, nyálas szintik, tengerzúgás, giccses naplemenete - az 'irgalmatlan mennyiségű botrányosan rossz válogatásalbum"  erősíi. "A chillout elterjedését a Café del Mar-lemezekhez lehet kötni, és a José Padilla által összeállított korongokon soha nem hallottál stílusbeli korlátokat, csupán minden műfajnak, a house-tól a drum'n'bass-ig a nyugisabb oldalát kutatta fel. Nekem ez az út a legszimpatikusabb - eleve hallgatok mindenféle zenét, aztán azokból szűröm ki, amik beleférnek a mixekbe, dj-szettekbe" - mondja a Gelka dj-producere. És hogy akkor mégis milyen chillout-zenék passzolnak 2016-ban a naplementéhez? Kürti Csaba ezeket ajánlja:


Synkro: Midnight Sun (Helios Remix)

Január óta ezt a számot kergettem; egy rakat mixben hallottam, de fogalmam sem volt, hogy kinek a cucca, bár a hangzásból lehetett sejteni, hogy Synkro keze valamennyire benne van a dologban. Ugráltam is örömömben, mikor megérkezett a promó pakkocska a levelesládámba. Szerintem az egyik legjobb ambient muzsika idén. A Helios név mögött álló Keith Kenniff minden munkája előtt fejet hajtok, ez a remix pedig gyakorlatilag egy mestermű.


Sad City: People + Plants

Hét percnyi ambient/slow jazzy/deep house meditáció, vagy mi a szösz. Alig egy hete bukkantam rá Sad City zenéjére, de rögtön a rajongója lettem. Az R&S kiadónál megjelent albuma, a Shapes In Formation kegyetlenül jó, az egész korong bővelkedik a kreativitásban, és nemcsak zeneszerzési, produceri, hanem hangmérnöki szempontból is kifejezetten igényes darab.  


Hidden Spheres: Well Well

Szeretem, amikor egy zene nincs túlbonyolítva. Tetszik, hogy a house -színtér az utóbbi pár évben visszapillantott a ‘90-es évek letisztultabb hangulatvilágához. A Church, a Lobster Theremin, a Rhythm Section és más hasonló kiadók ügyesen halásszák ki a tengerből azokat a producereket, akik a nosztalgia(hang)hullámot képesek elegyíteni a frissességgel. Ez a szám erre remek példa, lényegében időutazás az mp3 előtti korba. Laza deep house finoman dzsesszes elemekkel meghintve - semmi extra nem történik benne, de nekem mégis nagyon működik.


Parra For Cuva & Senoy: Darwīš

Nem tudom, ki az A&R-os a Project Mooncirlce kiadónál, de emberünk nagyon jó ízléssel van megáldva. Szinte minden kiadványuk betalál nálam, az idei termésből viszont eddig egyértelműen Parra For Cuva & Senoy közös nagylemeze, a Darwīš hasít a legerősebben. Alig pár hónapja jelent meg, de megszámolni se tudom, hogy hányszor hallgattam már meg.


Nuage: Overseas (Bop Remix)

Szentpétervári aduászok: Nuage és Bop. Jó arcok, és nagyon igényes zenét fabrikálnak. Remélem, egyszer valamelyik hazai klubnak lesz mersze elhozni őket. Bírom az ambient drum'n'bass-vonalat, ezt az irányt játszom legszívesebben mostanában a fellépéseken.


Hatti Vatti: Synthesis

Ha már említettem az ambient drum'n'bass-t, akkor legyen ebből az irányzatból még egy nagy kedvenc. Nem mai darab, de a lengyel tag zenéje eddig valahogy kimaradt a látókörömből. Mostanában dolgozom fel az életművét. Egyelőre a Synthesis ragadt be legjobban a lejátszómba, a dubos szintik, a lassú-gyors ritmus, és az apró zörejek kombinációja csodaszép egészet alkot.


Stillhead: Knife Edge

Ez sem nagyon friss darab, idén januárban jött ki, de még mindig nem tudok betelni vele. Iszonyatosan jól szól. A belassított deep techno érzet fogott meg leginkább benne.


O'Flynn: Spyglass

Szintén milliószor meghallgatott darab 2016-ból. Mintha Catching Flies és Floating Points kollaborációjának a végterméke lenne, egy hipnotikus, enyhén elektronikus jazzy darab. Nagyon finom - sok felkiáltójellel. 


Royaume: Blue Asphalt

Nagyon egyszerű, letisztult popszám a francia párostól. Elég új még a projekt, kíváncsi vagyok, mit tudnak kihozni belőle. 


Boy: Rivers Or Oceans (Lambert Rework)

A végére jöjjön valami picit más, egy neoklasszikus zongorás darab.

 

akinek ez nem elég, és maradna a végtelen nyugodtság állapotában, hallgassa meg a Gelka legutóbbi mixét:


ez pedig a Gelka július végén bővített verzióban újra kiadott, Stardust Memories című második albuma: 

Címkék: gelka
https://recorder.blog.hu/2016/08/19/naplementes_chillout_a_gelka_szerint
A legjobb friss és giccsmentes chillout-zenék naplementéhez a Gelka szerint
süti beállítások módosítása