EP-premier! Retröxx: Retröspect

2016.06.27. 11:00, Frontrecorder

retroxx.jpg

A tavaly szeptemberi Hungarian Synthwave Allstars válogatáson két számmal is szerepelt a nem sokkal korábban indult Retröxx, amely most egy önálló, kerek anyaggal mutatja be a múltidéző szinti soundok mellett a VHS-korszak filmzenéiből és a nyolcvanas évek heroikus/himnikus metáljából merítő hangzásvilágát - a duó Retröspect című EP-je itt hallható először!

retroxx2.jpgMi történik, ha egy progressive house-ban jeleskedő producer és egy metálzenekar dobosa találkozik? Indítanak egy synthwave-projektet, nyilván. Sánta Bence és Salgó Norbert "Slagi" esetében mindenesetre ez történt: zenei ízlésükben addig is voltak közös pontok - rock, metál, illetve a 80-as, 90-es évek horror- és akciófilmjeinek zenéje -, de miután meghallották a Dance With The Dead Out Of Body című 2013-as lemezét, azonnal késztetést éreztek, hogy megalkossák a maguk synthwave-jét.  A tavaly nyáron startolt Retröxx saját jellemzése szerint a retro-hangulatot modernebb hangzásba burkolva igyekszik emészthető, ám igényes synthwave-hangzást formálni; olyat, amely a rock felé húz, ahogy arról a nevük is árulkodik (a mi lelki szemeink előtt a keytarokon shreddelő Mötley Crúe jelent meg). Pár saját szám és remix után a páros a hazai színteret bemutató és összefogó Hungarian Synthwave Allstars válogatáson exponálta magát, és most elérkezettnek látják az időt, hogy egy nagyobb lélegzetű saját kiadvánnyal prezentálják a Retröxx szellemiségét. Az intróval együtt hétszámos EP érdekessége, hogy a borító a HSA válogatást tető alá hozó The Neon Droid munkája.

Íme tehát a Retröxx Retröspect című debütáló EP-je, Bence (BenzX) és Slagi (Bütch D.) kommentárjaival:

Intro

Bence: "Valójában ezt is egy önálló dalként terveztem, azonban Slagi úgy gondolta, hogy tökéletes intro lenne."
Slagi: "Igazából egy kiadatlan Terminator score-ként is megállná a helyét. Megadja az alaphangulatot, ám itt még mit sem sejt a hallgató."

Retröspect

Bence: "Nagyon régi témám volt, aztán Slagi is beszállt. Sokáig csak a laptopom asztalán hánykolódott, végül azonban az egyik legmeghatározóbb dal lett belőle, nagyon szeretjük."
Slagi: "A fő dallamot már vagy fél éve megírtuk, és csak mostanra sikerült befejeznünk. Örülök, hogy nem siettük el. Nincsenek nagy megfejtések, kellemes hallgatnivaló. Imádom.

L.A. Drive

Bence: "A cím elmondja a lényeget. 'True éjtíz' életérzés minden hangban, ami a dalt alkotja."
Slagi: "Ez bizony egy éjszakai vezetős dal. Pattanj be a Lamborghinibe és mehet a cirkálás! Egyébként a Drive című film inspirált a dal megalkotásában."

Dimensions

Bence: "Ezt a dalt nem tudom szavakba önteni; szinte minden inspirált minket a megírásában. Nem evilági."
Slagi: "Elrepít egy más dimenzióba. Azért jó a synthwave, mert felér egy LSD-kirándulással (legalábbis számomra)."

Rampage

Bence: "Düh, akarat, kitartás: számomra ez a három szó írja le leginkább ezt a dalt."
Slagi: "100% zúzda. Agresszió. Dallam. A legerősebb dal a lemezen."

Overseas

Bence: "Ez az igazi tengerparti zene: kiültök a haverokkal Malibuban a mólóra és eltoltok egy hatos Corona-pakkot."
Slagi: "Egy lazább, tengerparton flesselős dal hatalmas gitárszólamokkal. Ezúttal is köszönjük a részvételt Kovács Dani barátunknak."

Midnight Chase

Bence: "Megmagyarázhatatlan."
Slagi: "Éjsötét synthwave."

 

https://recorder.blog.hu/2016/06/27/ep-premier_retroxx_retrospect
EP-premier! Retröxx: Retröspect
süti beállítások módosítása