Premier! Adori Office: Grim (minialbum)

2016.06.15. 11:00, Frontrecorder

adori_office_masks_2016.jpg

Kánya Andrea énekesnő és Joó Gábor billentyűs-programozó experimentális psycho-elektropop duója, az Adori Office bő másfél év után tér vissza most a Grim című hatszámos minialbummal, mely tényleg nagyon borús hangulatú, a formáció eddigi legzaklatottabb, egyben legerőteljesebb anyaga. Premier!

grim_adori_office.jpgAz Adori Office nálunk debütált Right Dick című dala után, 2014 novemberében kihozott The Ext. EP-je óta ugyan relatíve hosszú idő telt el, de a zenészpáros korántsem volt tétlen. 2015 elején belefogtak pár új dalba, melyek a tervek szerint tavaly tavasszal jelentek volna meg a The Ext. testvérdarabjaként, The Int. cím alatt, de erre aztán nem került sor, főként az időközben jött egyéb projektek miatt, melyek kísérletezősebb, sok tekintetben improvizatív zenei kitérőt jelentettek. Ilyen volt a fellépésük tavaly februárban Székelyhidi Zsolt író-költő Vampomorf című kötetének bemutatóján az Írók Boltjában, majd a szintén vámpír-ihletettségű Electrovamp nevű eseményen májusban (ez utóbbi felvételét közre is adták), júniusban pedig a Tilos Maratonon adtak elő improvizatív folyamatzenét. Közben azért született néhány új Adori Office-dalkezdemény, melyek közül a The Box címűt fejezték be először, és 2015 márciusában megjelentették a klipjét, amit aztán visszavontak, így ez a dal tulajdonképpen rejtve maradt - mostanáig. A következő kész dalukat, az After Hours-t, idén januárban jelentették meg, ezt követte a Two Ships egyetlen nap alatt, egyetlen helyszínen forgatott papírhajós low budget videója március végén, e három számhoz pedig került másik három (The Unholy Trinity, Futurephants In Apathy, Hey Starvation, Welcome Home), melyek annyira frissek, hogy az énekrészeket pár héttel ezelőtt rögzítették - nem minden izgalom nélkül.

"Nem éppen stúdiókörülmények között dolgozunk, mivel a 'házi 'stúdióm' a solymári, harmadik emeleti panellakásunk nappalijának egyik sarkában található, ezért mindig kíváncsian várjuk, hogy lesznek-e zavaró zajok, például porszívózik-e a felettünk lakó" - meséli Joó Gábor. "A dalok egyébként onnan indulnak általában, hogy kipécézek egy hangszert a kütyüim közül és elkezdek matatni rajta, aztán vagy jön hamar valami érdekes téma, vagy nem. A dalvázlatok aztán mennek Andihoz, ő pedig jó esetben lelkesedik és nekiáll szöveget írni" - mondja az Adori Office zenefelelőse. "Persze nem mindig megy ilyen könnyen; a mostani album 'kemény diója' a Futurephants In Apathy volt, amiért én odavoltam, Andi már nem annyira. De néhány verzió és a vokálok újrázása után olyan lett, amivel mindketten képesek vagyunk azonosulni - vélhetően ez a legnehezebb Adori-dal az eddigiek közül: megcsinálni sem volt könnyű, meghallgatni sem feltétlenül az."

Az Adori Office elsőként itt hallható minialbumára egészében is igaz, hogy nem éppen könnyű hallgatni, viszont megéri; a mélybe húzós hangulat izgalmas zenei megoldásokkal és minikatarzisokkal párosul. A Grim című anyag végighallgatható alább, a duó rövid dalleírásai után:

"Two Ships – párkapcsolatokról elmélkedő dal, szép és szomorkás tálalásban."

"The Box – amolyan befelé szemlélődő, önreflektív történet… mi van, mi nincs, mi lett volna ha..."

"The Unholy Trinity – az album szépséges és kissé fenyegető hangulatú utazós dala,"

"After Hours – fáradtság, kiábrándultság, illúziók, para..."

"Futurephants In Apathy – a távoli vagy éppen közeli jövőben obskúrus lények közönyösen szemlélik a civilizáció romjait..."

"Hey Starvation, Welcome Home – az elérhető utáni sóvárgás és ennek be nem teljesülése..."

https://recorder.blog.hu/2016/06/15/premier_adori_office_grim_minialbum
Premier! Adori Office: Grim (minialbum)
süti beállítások módosítása