Kidobtak egy csajtriót a North Festről, amiért dobosuk kiállt a stanfordi erőszakoló mellett

2016.06.13. 10:59, prerecorder

good-english-behind-the-curtains-media-6-640x409.jpg

A Northside Fest és két klub törölte programjából a grunge-popos Good English zenekar fellépését, amiért az egyik tag kiállt Brock Turner mellett, akit nemrég ítéltek el egy nő megerőszakolásáért Kaliforniában.

brock_turner_jpeg.jpeg2015 januárjában Brock Turner (balra) megerőszakolt egy 24 éves nőt a Stanford Egyetem Kappa-Alfa férfi kollégiuma mögött. Az akkor 19 éves Turnert két svéd cserediák kapta el, miután észrevették, ahogyan egy kuka mellett erőszakolta az öntudatlan lányt. Az esetről a Santa Clara-i bíróságon született döntés, amely egész Amerikát felháborította, hiszen a "jó tanuló, úszótehetség" Turner akár tizennégy év börtönbüntetésre is számíthatott, ennek ellenére mindössze három év próbaidőt és hat hónap elzárást kapott.  

Ennek az ügynek kapcsán írt a bírósági eljárás alatt egy levelet a Good English dobosa, Leslie Rasmussen, aki Turner egyik gyerekkori barátja. Az indie-zenekar dobosát arra kérték, hogy egy olyan levelet írjon a bírónak, amely bemutatja Turner személyiségét. Ezt a levelet közölte le a The Cult hírportál, amely ezzel botrányt kavart a zenekar életében. Rasmussen levelében a következő sorok is szerepelnek: "Brock nem egy szörnyeteg. Sokkal több ideje ismerem őt, mint akárki, aki most az ügyön dolgozik, vagy érintett valamilyen formában és ő minden csak nem szörny. Nem gondolnám jogosnak azt, hogy az elkövetkezendő tíz évét egy olyan lány vádemelése határozná meg, aki csak arra emlékszik, hogy túlitta magát, másra pedig nem. Ezzel nem őt akarom okolni, hiszen az nem lenne jogos. De hol húzzuk meg a vonalat  és hagyjuk abba a politikai korrektségtől való feszengést és látjuk be, hogy a kampuszokon történő megerőszakolások nem mindig azért történnek, mert az emberek erőszak-elkövetők."

Miután a dobos levele napvilágot látott, rengetegen kiakadtak a zenész szavaira (főleg arra a megfogalmazásra, hogy "a kampuszokon történő megerőszakolások nem mindig azért történnek, mert az emberek erőszak-elkövetők", hiszen az erőszakot csakis erőszak-elkövető hajtja végre) és kommentekben hívták fel a rendezvényszervezők figyelmét arra, hogy nem szívesen látják a zenekart városukban. A levél és a kommentek következményként számos helyszín törölte a zenekart fellépői sorából. Voltak olyanok, akik nem indokolták a Good English visszamondását, viszont volt olyan hely, amely kinyilvánította véleményét az esettel kapcsolatban. Így tett a Bar Matchless, akik azt írták, hogy nem támogatják az áldozat okolását vagy éppen a bűntett elkövetőjének a felmentését.

SZEXUÁLIS ERŐSZAK, PEDOFÍLIA - ZENÉSZEK SZÉGYENLISTÁJA ITT!

Az eseményeket követően Rasmussen megosztott zenekara Facebook-oldalán egy levelet, amelyben hangsúlyozta, hogy jogosan ítélték el barátját és személyiségrajzot segítő, felkérésre írt levelével az alkohol szerepére akarta felhívni a bíró figyelmét. Továbbá sajnálja, hogy véleménye nyilvánosságra kerülése miatt utálatban kell fürdenie családjának és zenekarának, ami lényegében egy és ugyanaz, hiszen a Good English egy testvértrió. A zenekar Facebook-oldalát azóta törölték.

https://recorder.blog.hu/2016/06/13/kidobtak_egy_csajtriot_a_north_festrol_amiert_kiallt_a_stanfordi_eroszakolo_mellett
Kidobtak egy csajtriót a North Festről, amiért dobosuk kiállt a stanfordi erőszakoló mellett
süti beállítások módosítása