Érkezik a jelenlegi Swans hattyúdala

2016.05.31. 13:10, Frontrecorder

swans_3.jpg

A Swans léte mindig is az alapító vezér, Michael Gira megfellebbezhetetlen döntéseitől függött: húsz éve szélnek eresztette már akkor is kultikus zenekarát, hogy aztán 2009-ben újraélessze, és most megint feloszlassa, annak ellenére, hogy minden korábbinál nagyobb kritikai és közönségsiker övezi. A Swans ebben a felállásban utolsó albuma június 17-én jelenik The Glowing Man címmel, rajta egy olyan dallal, melyben Gira felesége énekel.

A Swans második inkarnációja tehát hat évet húzott ki, ez alatt - a hamarosan érkező újjal együtt - négy stúdiólemezt jelentettek meg, és szinte folyamatosan turnéztak; Budapesten is felléptek háromszor, október 21-én pedig visszatérnek az A38-ra (Facebook.esemény), ahol utoljára láthatjuk koncertszínpadon Gira oldalán Christoph Hahn és Norman Westberg gitárost, Christopher Pravdica basszusgitárost, Phil Puleo dobost és Thor Harris ütőhangszerest. Zenekarától egyébként egy tőle szokatlan, már-már ömlengő hangvételű üzenetben búcsúzott Gira (itt olvasható), aki eddigi zenei pályája legtöbb kihívást és legtöbb kielégülést produkáló időszakaként jellemezte a többiekkel együtt töltött időt, amely alatt néhány kivételes pillanatban valami istenihez hasonló erőt sikerült megtapasztalnia a színpadon.

A Swans jelenlegi felállásának búcsúlemezét Texasban, Seattle-ben és Berlinben rögzítették, javarészt John Congleton hangmérnöki felügyeletével, nyolc dal kapott helyet rajta, melyek között 10-20 perces darabok is vannak, az összjátékidő pedig közel két óra, szóval a zenekar rajongói megnyugodhatnak (már ha emiatt aggódtak volna): ez sem lesz laza hallgatnivaló. Alább a dallista és a borító:

1. Cloud Of Forgetting 12:43
2. Cloud Of Unknowing 25:12
3. The World Looks Red/The World Looks Black 14:27
4. People Like Us 4:32
5. Frankie M. 20:58
6. When Will I Return? 5:26
7. The Glowing Man 28:50
8. Finally, Peace  6:15

swanscover.jpg


A lemezről már közzétette a zenekar a Cloud Of Unknowing, illetve a címadó szám egy-egy rövid részletét, de most itt az első teljes dal is, a When Will I Return, melyet Gira kifejezetten a felesége, Jennifer énekhangjára írt. "Ezzel hajtok fejet a bátorsága és rugalmassága előtt, amivel kezelte azt a mély sebeket ejtő helyzetet, amit egyszer átélt, és amin azóta is naponta túl kell tennie magát" - mondja a dark folkos, murder ballad-szerű dalról. Itt nyilvánvalóan arra a botrányra utal, amit év elején robbantott ki a dalszerző-előadó Larkin Grimm, aki azzal vádolta Girát, hogy miután folyamatosan ostromolta őt, egy alkalommal megpróbálta megerőszakolni. A Swans vezére ezt kategorikusan tagadta, és felesége is kiállt mellette (az érintett felek nyilatkozatai erre).Gira magánélete, úgy tűnik, a nem éppen tisztázott úgy ellenére az eddig megszokott mederben megy tovább, ami pedig a Swans-t illeti, a nevet ő egyedül viszi tovább és a tervei szerint a jövőben alkalmi zenésztársakkal veszi majd fel a lemezeket.

Címkék: swans michael gira
https://recorder.blog.hu/2016/05/31/erkezik_a_jelenlegi_swans_hattyudala
Érkezik a jelenlegi Swans hattyúdala
süti beállítások módosítása