Minialbum-premier! Anton Vezuv: Lay Low Butterfly

2016.05.12. 10:00, rerecorder

anton_vezuv_press_large_2016_1.jpg

A Gyulai István vezette Anton Vezuv 2014-es első nagylemeze (Into The Searögtön az év legjobb kiadványai közé tartozott, a zenekar pedig egycsapásra a legizgalmasabb hazai formációk közé került. Készült az albumhoz két eredeti video (Bird, Far Camp Song) - az Osvárt Andrea és Makranczi Zalán főszereplésével forgatott zseniális utóbbit idén év elején mutatták be, amikor már az utómunka fázisában volt a kvartett második anyaga, a hatszámos Lay Low Butterfly minialbum, amit a jazzékieles Jakab Péter felügyelt producerként, és amely még a kiváló debütnél is erősebb, határozottabb hanganyag.

_dsc8219_mov_still001.jpgA mától digitálisan, május 18-tól (és a másnapi A38-as lemezbemutató koncerten is) cd-n és vinylen is megvásárolható új Anton Vezuv hatszámos minialbum/EP, a szerelemről, csavargókról és vámpírokról szóló Lay Low Butterfly a Klinik kiadó gondozásában (a Cseh Tamás Program támogatásával) jelenik meg és másfél évvel követi a bemutatkozó nagylemezt: „én azt képzelem a dalírásról, hogy van a dalszerző, akiről az életben talán nem is tudsz semmit, de van egy gyönyörű világa benn, ami meglapul egy kő alatt. Mi ezzel a lemezzel és a másfél éves dalszünettel szintén csendben meglapultunk, most pedig felröppenünk” – magyarázza Gyulai István Sztív frontember a címválasztást. Az EP producere Jakab Péter, a Jazzékiel frontembere volt, aki a zenei rendezésen kívül számos más segítséget nyújtott, – többek között a Lay Low Butterfly artworkje is az ő munkája –, vele készült az ihletett, intim hangulatú lemez, a dalok keverését pedig Puha Szabolcs végezte.

_dsc8226_mov_still001.jpgA zenekar a Lay Low Butterfly-on határozottabb indierockkal, indiefolkkal lép túl a debütalbum édes-szomorú, power-melankolikus világán. A lemezre az énekes-zeneszerző-szövegíró Gyulai István hat vadonatúj dala került, amelyek zeneileg érettebbek, és témaválasztásban is elütnek az első lemez tenger- és búcsúközpontú hangulatától. A lemez halottak szerenádját megéneklő nyitódalát trombita és klarinét színesíti. Emellett Sztív egy szórakozásból fiúkat gyűjtő, majd eldobó lányról, egy, a szerelem örökkétartóságán gondolkodó férfiról, egy vámpírról, valamint az út közben elkopó szerelemről énekel az albumon. Azért a Lay Low Butterfly-ra is jutott egy búcsúzkodó szám; a folkos-bluesos záródalnak egy szitár ad keleties hangulatot.


_dsc8100_mov_still001.jpg



A zenekar dalszerző-frontembere kommentálta is a hat friss szerzeményt: 

anton_vezuv_lay_low_butterfly_ep_2016_album_cover_web_3000x3000.jpgLike A Broken Heart: Ez a dal szerelmes dal, csak dark-szerelmes. Egy szerelmespár egyik tagja szerenádozik a párjának, és a szerenád végén jövünk rá, hogy mindketten halottak. "Van-e szerelem a halál után", mondaná a verselemző, de ne mondjuk. Mondjuk, amit hallunk.

Versions: Tegyük fel, hogy van egy lány, aki szórakozásból gyűjti és eldobja a fiúkat, és hidegvérrel hazudik annak érdekében, hogy ezt az életformát fenntartsa. Felfal és eldob. Tegyük fel, hogy így él sokáig. Valószínűleg egyedül marad a végén. De nagyon remélem, hogy nem.

Show Me A Love That Lasts: Ez egy folkdal. Egy férfi a szerelem örökkétartóságán gondolkodik, párkapcsolati életképein keresztül. Letisztult folk, letisztult férfi.

I'm A Mooch: Még egy kapcsolati dal, ezúttal egy olyan férfiról mesélünk, aki vámpírként szívja magába a nőket. Egyértelmű felajzottsággal invitálja a hölgyeket az éjszakába és a lakásába, természetesen csak miután átléptek a küszöbön fekvő hullán.

Out Of Love: Az első albumból ebbe a dalba mentődött át a zongora-romantika. Arról a hosszú és fájdalmas, majd fájdalmatlanságában fájdalmas folyamatról szól, amikor valakinek a szerelme elkopik az úton.

God Knows: Ez az egyetlen dal, ami nem szerelemről vagy a férfi-női kapcsolat valamelyik variációjáról szól, vagy legalábbis nem direktben. Ebbe a dalba pedig az előző album búcsúzkodásait mentettem át. Itt egy folkosabb búcsúról beszélünk. Képzeljük el a Fargo öregjeit, ahogy bevágódnak egy Fordba és nekivágnak az útnak miután elbúcsúztak.


a lemezbemutató koncert május 19-én lesz az A38-on (fellép még a Musica Moralia és a Meteo), Facebook-eseményoldal


AZ ANTON VEZUV MAGYARRADAR ROVATUNKBAN IS BEMUTATKOZOTT.


és akkor a kiváló, hatszámos Lay Low Butterfly

az EP teasere: 


fotók: Kósa Péter
Anton Vezuv Facebook-oldal
www.antonvezuv.com

https://recorder.blog.hu/2016/05/12/minialbum-premier_anton_vezuv_lay_low_butterfly
Minialbum-premier! Anton Vezuv: Lay Low Butterfly
süti beállítások módosítása