A legjobb Hammond orgonás dalok Premecz Mátyás szerint

2016.04.30. 15:30, Frontrecorder

premecz_1.jpg

A Kéknyúl zenekar billentyűs vezetőjét, Premecz Mátyást kikérdeztük már zenei hatásokról és kedvencekről, most pedig a fő szakterületére fókuszálunk: a Hammond orgonára. A jellegzetes hangú billentyűs hangszer hazai mestere válogatta össze azt a tíz Hammond orgonás dalt, amit ő a legkiemelkedőbbnek tart. 

Ránki György: Mekk Elek, az ezermester

A magyar rajzfilmkultúra fontos jellemzője volt a Hammond orgona, emiatt szinte mindenki ismeri a hangját, csak esetleg nem tudja hangszernévhez kötni. A legjellegzetesebb példa a Kukori és Kotkoda főcímdala mellett a Mekk Elek zenéje.


Emerson, Lake and Palmer: A Time And A Place

A márciusban elhunyt Keith Emerson
talán a legnagyobb hatású prog-rock billentyűs. hammondos, moogos és zongorás munkássága megkerülhetetlen, csakúgy, mint az Emerson, Lake And Palmer egész Tarkus lemeze.




Booker T. & The M.G.'s: Green Onions

Mert jó, és rengetegen feldolgozták.


Jimmy Smith: Rootdown (And Get It)

A hangszer egyik legendája, itt a beat is óriási.


Jimmy McGriff: All About My Girl

Jimmy Smith egyik tanítványaként majdnem olyan híres lett, mint mestere. Bluesos karcos hangvétele és az etalon hangzású orgonája miatt felvételei igazi különlegességek.


Lonnie Smith: Charlie Brown

Lonnie Smith egyike az utolsó nagygenerációs orgonistáknak, aki a mai napig aktívan járja a világot és nagyjából évente új lemezzel is jelentkezik. A Charlie Brown című felvétele 1968-ból származik, abból az évből, amikor megnyerte a Downbeat magazin szavazásán az év orgonistája címet.


Cory Henry & Yoran Vroom: Heart At Midnight

Cory Henry-től szinte bármit érdemes meghallgatni! Már öt-hat évesen is kiválóan orgonált, igazi gospel hátterű orgonista, aki ki tudott bújni a műfajból, és univerzális dzsesszorgonistává tudott válni. Az új generáció talán legjobb improvizátora, a Snarky Puppy nevű zenekarnak is billentyűse.


Billy Preston: Summertime

Billy Preston is a gospeltől indult, stílusán markánsan érezhető a templomi játék hagyománya. Emellett nagyon termékeny dalszerző, sok Beatles-felvételen játszik, de ő volt a társzerzője például a You Are So Beautiful című Joe Cocker-balladának is.


Alan Hawkshaw: Beat Me Till I'm Blue

Emerson, Brian Auger  és Jon Lord mellett az angol színtér egy kicsit kevésbé híres képviselője. Munkásságának nagy része a "könyvtárzene" műfaját gazdagítja. Az itt megidézett dala a dj-k nagy kedvence.


Larry Young: Zoltán

Larry Young a nagy orgonistageneráció igazi különutas mestere. Jimmy Smith-szel és követőivel szemben áll, elsősorban John Coltrane hatására alternatív játékmód és modális improvizációs technikák jellemzik játékát. Zoltán című műve Kodály Zoltán előtt tiszteleg, a főtéma a Háry Jánosból származik.


A Premecz Mátyás vezette Kéknyúl legközelebb pont egy hét múlva, május 7-én koncertezik Budapesten a Kobuciban, Facebook-esemény itt.

https://recorder.blog.hu/2016/04/30/a_legjobb_hammond_orgonas_dalok_premecz_matyas_szerint
A legjobb Hammond orgonás dalok Premecz Mátyás szerint
süti beállítások módosítása