DJ Shadow új albumától leomlanak a hegyek

2016.04.15. 11:47, Frontrecorder

djshadow_3.jpg

Idén novemberben lesz húsz éve, hogy megjelent DJ Shadow bemutatkozó albuma, az Endtroducing..., amely a triphop műfajának egyik alap- és csúcslemeze. A kaliforniai lemezjátszóista-beatmaker nem nagyon ér rá ezen nosztalgiázni, júniusban ugyanis jön az új lemeze, rajta egy Run The Jewels-szel közös dallal, ami itt máris meghallgatható.

A lemeztúrás egyik legnagyobb bajnoka az utóbbi néhány évet főleg dj-zéssel töltötte, a vele azonosított hiphop-gyökerű és hangmintákból felépített világból kilépve az aktuális trapes/bass music-os/EDM-es elektronikus klubzenék terepén kalandozott, meg is kapta, hogy "too future". Mindenesetre ez a váltás frissítőleg hatott rá; a dj-zésből rengeteg új ötletet nyert a zenéjét illetően, közben elkezdte használni az Ableton Live szoftvert és mélyebbre ásta magát az elektronikus hangzásokban. Mindennek eredménye a Mountains Will Fall címet kapott új stúdiólemeze (amely a cikkünk direkt kifordított magyarításával ellentétben az előtte magasodó hegyek, azaz kreatív kihívások meghódítására utal). A megkérdőjelezhetetlenül briliáns Endtroducing óta DJ Shadow albumai ingadozó színvonalúak voltak, a legutóbbi, 2011-es The Less You Know, The Better például erőtlenre sikerült. Mi azért bízunk abban, hogy sikerült új erőre kapnia. A Pitchforknak adott interjú alapján tényleg mintha feltöltődött volna: elmondta, ennél a lemeznél saját maga határait akarta kitolni, pontosan tudta, hogy mit akar, ahogyan azt is, hogy nem szeretné, ha a közreműködők serege agyonnyomná a zenét. Így aztán ezúttal csak néhány vendég szerepel az albumon, köztük Nils Frahm (amit nem vártunk volna) és a Run The Jewels. Shadow és a duó zenefelelőse, El-P húsz éve ismerik egymást, voltak kollabjaik is, de ez volt az első alkalom, hogy ténylegesen egy stúdióban dolgoztak együtt. A producer a Pitchforknak visszaidézte, hogy amikor elkészült a "boom bap-es, hiphop rapes" instrumentállal, azonnal a Run The Jewels ugrott be neki, és eldöntötte, hogy vagy ők lesznek a számban, vagy senki más. Ők lettek, íme a funky fúvósokkal spékelt, western-hangulatú, Nobody Speaks, ami azt hozza, amit DJ Shadow-tól megszoktunk:

 

a június 24-én megjelenő album számlistája és borítója:

01. The Mountain Will Fall
02. Nobody Speak [ft. Run the Jewels]
03. Three Ralphs
04. Bergschrund [ft. Nils Frahm]
05. The Sideshow [ft. Ernie Fresh]
06. Depth Charge
07. Mambo
08. Ashes To Oceans [ft. Matthew Halsall]
09. Pitter Patter [ft. G Jones & Bleep Bloop]
10. California
11. Ghost Town
12. Suicide Pact
13. Swerve (iTunes Bonus Track)

djshadowcover.jpg


az album címadó száma, a mostani future beats-vonalba illő, filmzenés The Mountains Will Fall:és a még tavaly közzétett autószimulátor-szerű hangokat ide-oda csavaró trapes Swerve:

https://recorder.blog.hu/2016/04/15/dj_shadow_uj_albumatol_leomlanak_a_hegyek
DJ Shadow új albumától leomlanak a hegyek
süti beállítások módosítása