Albumpremier! Ripoff Raskolnikov: Odds And Ends

2016.04.02. 12:00, rerecorder

ripoff_raskolnikov_photo_2016a_small_ny.jpg

Az osztrák származású, de Magyarországon, Vas megyében élő Ripoff Raskolnikov az autentikus afroamerikai zenei gyökerek és a klasszikus dalszerzői hagyományok képviselője, vaskos életművében egy hosszabb, négyéves szünet után érkezik ma a visszatérő album. Az Odds And Ends-et néhány hete a Dead End Blues vezette fel, a mai kuplungos lemezbemutató koncert előtt pedig a teljes anyag meghallgatható.

Közép-Európa egyik legeredetibb dalszerző-énekese klasszikus történetmesélő, leginkább Bob Dylan és Tom Waits által képviselt irányvonalat viszi tovább új, tizenkettedik albumán is. A 12 számos album zeneileg ugyanakkor abszolút változatos, a folkos elemektől, az americánás, akár még Bruce Springsteent is megidéző dalokon át a bluesos, spirituális témákig sokféle összetevőből áll össze, mégis karakteres marad a végeredmény. Ismerkedjünk is meg a lemezzel, indítsuk el a lenti lejátszón és közben olvassuk hozzá a szerző alábbi kommentjeit (zárójelben magyarul is).

1. Virgo Angel

A happy-go-lucky little love song which owes a debt to Bo Diddley. Features some great lead guitar from my old mate Little G aka Szűcs Gábor. For some reason everyone involved seemed to agree that this one should be the opener. (Egy gondtalan kis szerelmes dal, ami sokkal tartozik Bo Diddleynek. A dalban remek szólógitározás szerepel régi cimborámtól, Little G-től, azaz Szűcs Gábortól. Mindenki, akinek köze volt a lemezhez, úgy gondolta, hogy ennek kell lennie a nyitószámnak.)


2. I Don’t Wanna Know

I’m afraid this is kind of a little non-conformist anthem....I suppose there was a time when, like my good friend Siegal, I considered myself a pirate...now I feel more like a seasoned captain doing his best to steer his battered little vessel clear of increasingly shark-infested waters. (Attól tartok, hogy ez egy amolyan kis lázadó himnusz... azt hiszem volt idő, amikor Siegal (Ian Siegal brit blueszenész - a szerk.) barátomhoz hasonlóan kalóznak tartottam magam... most viszont már tapasztalt hajóskapitány vagyok, aki mindent megtesz, hogy rozzant lélekvesztőjét távol tartsa a cápáktól terhelt vizektől.)


3. Abalone Earrings

A true story - both the woman and the earrings are, or, as it happens, were real. On the other hand, the song is not so much about earrings or a woman......it is really about a man feeling good and not giving a damn one way or the other. :-) (Ez egy igaz történt - mind a nő, mind a fülbevalók igaziak - vagy ahogyan megtörtént igaziak voltak. Másrészről viszont a dal mégsem annyira nőkről és fülbevalókról szól, sokkal inkább egy férfiról, aki jól érzi magát és nem törődik a végkifejlettel. (nevet))


ripoff_raskolnikov_photo_2016b_small_web.jpg


4. Late Monday Night

The original idea to this i had some time in my thirties, but i never seemed to be getting anywhere with it. Still, since i thought Late Monday Night wasn't a bad title for a song, i never threw my initial notes away, and - low & behold - some time last year, mostly due to the band's inspiration, it came back to life. I re-wrote the lyrics, simplified the chord sequence, and this is what we ended up with. (Ennek a dalnak a gyökere már régóta, a harmincas éveim óta megvolt bennem, de sehogy se tudtam dűlőre jutni vele. Viszont mivel azt gondoltam, hogy a Late Monday Night egész jó számcím, soha nem dobtam ki a hozzá tartozó vázlataimat - és láss csodát - valamikor a tavalyi évben, főképp a zenekar inspirálására életre kelt. Újraírtam a szöveget, leegyszerűsítettem az akkordmenetet és ez született meg belőle.)


5. The Edge

A bit of looking back in anger on by-gone love. It was planned in a much more traditional-blues kind of vein, but at some point i guess the Keith Richards in me took over. Great piano work from mr. Nagy throughout. (Egy kis haraggal visszatekintés egy elmúlt szerelemre. Eredetileg sokkal hagyományosabb blues-os dal lett volna, de egy ponton a bennem megbújó Keith Richards átvette az irányítást. Az egész dalban remek Nagy Szabolcs zongorajátéka.)


6. Dead End Blues

I had the idea for this kind of fake-celtic guitar-riff after spending an intense week listening to the music of nick drake, an immensely talented british singer/songwriter who committed suicide at age 26. It could also be argued that elements of his optimistic outlook on life may have washed off on the lyrics. :-) (A dal ötlete, ez az ál-kelta gitármotívum azután talált meg, miután egy intenzív hetet Nick Drake dalainak hallgatásával töltöttem. Drake elképesztően tehetséges brit dalszerző-énekes volt, aki 26 évesen követett el öngyilkosságot. Arról is lehetne beszélgetni, hogy az ő, életről alkotott optimista szemlélete mennyire hatott a dalszövegre. (nevet))


7. Train

This is one of my personal favourites on the album. A song of love, loss & heartbreak, but not without a note of optimism. It is also the story of love at first sight with peter podlovics' steel guitar, which i have since then acquired. :-) (Az egyik kedvencem ezen a lemezen. Dal szerelemről, veszteségről, szívfájdalomról, de optimista felhangokkal. Ugyanakkor annak az első látásra szerelemnek a története is, amit Podlovics Péter (a Quimby menedzsere, hangszergyűjtő - a szerk.) steel gitárjával kapcsolatban megéltem. (nevet))


8. Get Away

ripoff_raskolnikov_odds_and_ends_front_cover_2016_web.jpgRecorded originally for my 2009 duo album "Room for 2" with Matyas Pribojszki. Basically about an older man advising a young fellow to end what appears to be a less than satisfactory relationship. Am quite proud of my mandolin playing on this one, though of course we can't be sure what Jimmy Page would think of it. :-) (Ezt eredetileg a Pribojszki Mátyással közös duóalbumra, a Room For 2-ra rögzítettük. Alapvetően arról szól, hogy egy idősebb férfi tanácsot ad egy fiatalabbnak egy enyhén szólva is rossz kapcsolat megszakításáról. Elég büszke vagyok a mandolinjátékomra ebben, de persze nem tudhatjuk, hogy Jimmy Page mit gondolna róla (nevet))


9. Evil-Hearted Women

There has always been lot of blues in my music, but on this album this is possibly the only song where the affinity is obvious. I tip my old jumble-sale hat to Skip James, Blind Willie McTell, Robert Johnson and all the rest of those early greats, wherever they may be now. (Mindig is sok blues volt a zenémben, viszont ezen az új lemezen, talán ez az egyetlen dal, amelyben nyilvánvaló a hatás. Emelem öreg kalapom Skip James, Blind Willie McTell, Robert Johnson és a többi nagy korai blues-zenész előtt, bármerre is legyenek mostanság.)


10. Sailor Song

This song was originally conceived to be part of a movie picturing me as some kind of waits-esque vagabond delivering it in front of a disused petrol pump. It was the director's idea that i should write a song about the old belief that a sailor will die every time somebody lights a cigarette with a candle. Of course the movie never happened, so we'll just have to make do with the song… (Ez a szerzemény eredetileg egy filmben szerepelt volna, amiben én egy Waits-szerű vagabondként, egy használaton kívüli benzintöltő előtt adtam volna elő. A rendező ötlete volt az, hogy írjak arról a régi elképzelésről, hogy minden alkalommal meghal egy hajós, ha valaki gyertyával gyújt meg egy cigarettát. A film természetesen nem készült el, úgyhogy be kell érnünk csak a dallal...)


11. Odds & Ends

A bit of post-midlife self-reflection. "Came 10000 miles away without a single thing to show" sort of thing. :-) It features some beautiful slide buzuki played by the great Éri Péter from Muzsikás, one of my all-time favourite folk musicians. (Amolyan életközép utáni önvizsgálat. "Tízezer mérföldet jöttem és semmit nem tudok felmutatni..." - ilyesmi. (nevet))


12. Cheap Hotel

This one is a little ode to adultery, and also to the long string of substandard scumboxes that have seen your humble servant alight for the past 40-odd years. (Ez pedig egy kis óda a házasságtöréshez, illetve ahhoz a szép sor színvonaltalan szemétládához, akihez hű dalszerzőtöknek szerencsétlensége volt az elmúlt negyvenakárhány évben.)

A lemezen Ripoff magyar zenekarának (Nagy Szabolcs – zongora, Varga Laca – basszusgitár, Gyenge Lajos – dob) tagjai mellett olyan vendégművészek is szerepelnek, mint az International Blues Challenge 2013-as győztese, Little G Weevil gitáron, a Muzsikás együttesből ismert Éri Péter buzukin és az etno- és folkformációkból ismert Herr Attila nagybőgőn.

Ripoff Raskolnikov tehát ma, április 2-án, szombaton mutatja be a helyszínen kedvezményesen, 1500 Ft-tal olcsóbban megvásárolható) Odds And Ends lemezt a Kuplung Klubban, az estet Zanzinger nyitja, Facebook-eseményoldal 


és akkor a remek dalszerző-előadó album, az Odds And Ends


Ripoff Raskolnikov
Facebook-oldal
http://www.ripoffraskolnikov.com/

https://recorder.blog.hu/2016/04/02/albumpremier_ripoff_raskolnikov_odds_and_ends
Albumpremier! Ripoff Raskolnikov: Odds And Ends
süti beállítások módosítása