SOAK nyerte az év albumáért járó Choice Music-díjat

2016.03.08. 10:00, rerecorder

12833221_10208528104743764_29898665_n.jpg

Kiosztották a legjobb ír albumért és dalért járó Choice Music-díjat, előbbit egy maréknyi zenei szakember, utóbbit pedig a közönség dönti el.

A 2005 óta létező Choice Music-díjat az adott év legkiemelkedőbb ír lemezének ítélik oda és a szervezők bevallása szerint a Mercury-díj alternatívájaként jött létre, nem mellesleg az idei győztest ez utóbbira is jelölték. Az Év Albumát egy közel négy órás koncertfolyam keretében a helyszínen – általában a Vicar Street nevű koncertteremben – választja ki egy tizenkétfős, főként zenei újságírókból és ráadiós műsorvezetőkből álló zsűri. A mutatós szobrocska mellett a szerencsés előadó tízezer eurót is zsebre tehet. Persze nem kötelező: a Two Doors Cinema Club 2010-ben például a teljes összeget egy afrikai gyerekeket segítő szervezetnek ajánlotta.

A végeredmény az esetek többségében teljesen megjósolhatatlan: tavaly a címet a tradícionális ír zenét energikus előadással ötvöző The Gloaming a Take Me To Church-csel bombaként berobbant Hozier és a kilenc év után új anyaggal jelentkező Damien Rice orra elől halászta el (őt az idei VOLT Fesztiválon lehet legközelebb elcsípni). A 2015-ös év legjobbjának egyébként a többség a dublini zenei szcéna egyik legüdébb színfoltjának számító noise-rock csapatot, a Girl Bandet (természetesen négy srác alkotja) és a Holding Hands With Jamie korongját tartotta. Ám végül a tizenkilencéves észak-ír énekes-dalszerző, SOAK lett a befutó Before We Forgot How To Dream című debütáló albumával. A BBC Sound Of 2015 elnevezésű, befutásesélyes zenészeket összegző listára is felkerült előadó karrierje 2013 óta biztosan ível felfelé. A zenélés mellett leginkább deszkázó, akusztikus, fülbemászó, dream poppos dalokkal előálló SOAK annyira meglepődött, amikor a U2-us Adam Clayton a színpadra szólította, hogy a mikrofon elé kerülve hirtelen csak az a bizonyos f betűs szó jutott eszébe – és későbbi mondatain is érződött, hogy teljesen váratlanul érte a dolog.

A jelöltek tizes listáján szerepelt továbá a Moloko egykori tagja, az idén a Szigeten másodszor koncertező Roisin Murphy Hairless Toys című harmadik szólólemezével, Colm Mac Con Iomaire, a Frames és a Kila virtuóz hegedűse, a már kétszeresen díjazott, kicsit a francia Pheonixre emlékeztető Jape, és a 2013-as év legjobb albumát jegyző Villagers is Darling Arithmetic című, erősen személyes hangvételű 2015-ös anyagával. A formáció idén januárban már meg is jelentette negyedik stúdiólemezét, a Where Have You Been All My Life?-ot.

12804272_10208528112703963_1238216834_n.jpg

2011-ben hozták létre az Év Dala kategóriát, amelyet szintén a helyszínen hirdetnek ki, de itt nem a szakmai zsűri, hanem a közönség ízlése a mérvadó. Az online szavazóknak körülbelül két hónapjuk van arra, hogy kiválasszák az előzetes tízes listából az év legjobbjának tartott számot. Ennél a kategóriánál általában tényleg a rádiókban játszott slágerek élveznek előnyt. Ezt mi sem bizonyítja jobban, mint 2015 győztese, egy igazi közönségkedvenc, a Bitter Pill, Gavin James szerzeménye. James, a kissé szirupos, túlcsorduló dalok mestere dolgozott Adale producerével és játszott Ed Sheeran, Taylor Swift valamint Sam Smith előtt. A vöröshajú énekes-dalszerző nem meglepő módon egyre nagyobb rajongói tábort tudhat magáénak.

A Music Choice-díj igazi nyertesei a kevésbé ismert előadók, akik közül jó néhányat valószínűleg az eseményre jegyet váltók közül sokan ekkor láttak előszőr fellépni. Akadt itt szintetizált hegedűs (Daithi), pergős brit gitárrock hangzású zenekar (Otherkin), a sikeres indie rock-karrierben megfáradt dublini szintipopduó (All Tvvins), a kicsit kooks-os  az indie Strypes-ként emlegetett The Academic, az ír Coldplay-nek kikiálltott Kodeline (ők is ott lesznek a Szigeten), a belfasti Pleasure Beach, a Marlay Parkban két éve az Arcade Fire harmincezres közönségének játszó Ham SandwicH és persze az erről a listáról sem hiányozható Hozier.

A STRYPES-T LÁTTUK EGY MONUMENTÁLIS ÍRORSZÁGI KONCERTEN IS, AHOL A FOO FIGHTERS VOLT A FŐFELLÉPŐ.

Egyébként egyetlen jelölt sem távozott üres kézzel: mindenki megkapta a legjobb albumért járó szobor kicsinyített mását.

az eddigi győztes albumok:

2005 - Julie Feeney: 13 Songs
2006 - The Divine Comedy: Victory For The Comic Muse
2007 - Super Extra Bonus Party: Super Extra Bonus Party
2008 - Jape: Ritual
2009 - Adrian Crowley: Season Of The Sparks
2010 - Two Door Cinema Club: Tourist History 
2011 - Jape: Ocean Of Frequency
2012 - Delorentos: Little Sparks
2013 - Villagers: Awayland
2014 - The Gloaming: The Gloaming
2015 - SOAK: Before We Forgot How To Dream

Benke Boglárka


SOAK: Sea Creatures


Gavin James: Bitter Pill:

https://recorder.blog.hu/2016/03/08/soak_nyerte_az_ev_albumaert_jaro_choice_music-dijat
SOAK nyerte az év albumáért járó Choice Music-díjat
süti beállítások módosítása