Albumpremier! pigeoncoma: Third Self-Titled

2016.03.07. 14:00, Frontrecorder

pigeoncoma.jpg

A 2012-ben feloszlott marionette ID három volt tagja tavaly újra felvette a közös fonalat, és pigeoncoma néven alakított zenekart. Most pedig itt debütál a trió bemutatkozó anyaga, egy rövid és lényegre törő dalokat felsorakoztató album, amely a marionette ID hangzásából kiindulva a himnikus indierock irányába húz.

A marionette ID megszűnése után a tagok különböző irányokba széledtek szét: Kovács Ákos énekes-gitáros a Képzelt Városba igazolt, Kővári Gábor énekes-basszusgitáros Alone As I néven kezdett szólóprojektbe, Biró Péter dobos a Rosa Parks-ba szállt be, Marjai Tamás gitáros pedig a Black Mongo zenekarban játszott. Utóbbi három zenész 2015-ben visszatalált egymáshoz, és a pigeoncoma névre keresztelt új formáció neki is fogott a lemezírásnak. "A marionette ID feloszlása után a kérdés az volt, hogy ki akarjuk-e, ki tudjuk-e hozni magunkból azt, ami bennünk volt, bennünk maradt. A pigeoncoma létrejötte azt mutatja, hogy bőven volt még muníció a zenekarban, amit viszont csak így, ebben a hármasban tudtunk felszínre hozni" - mondják az újbóli együttes nekifutásról.

A pigeoncoma nem a marionette ID egyenes folytatása, a hatása  persze tagadhatatlanul benne van, mellette olyan zenekarok jelentik az inspirációt, mint az Engine Down, a Sparta, az American Football, vagy a Mineral ’90-es évekbeli emója, a két fő összetevő a dallamos, de harapós poszt-hardcore és a melankolikus, mégis szárnyaló angolszász indierock. A dalszerzéskor inkább az intuícióikra hallgattak, nem volt sem meghatározott koncepció, sem túlgondolás: "Ösztönösen alakultak a dalok, nem nagyon volt olyan, hogy ebből vagy abból a témából ennyi vagy annyi legyen. Hiszünk az első verziók erejében, az a legigazabb, ami elsőre jön ki, úgy ahogy van. A számokat metronóm nélkül, maximum kétszeri próbálkozásra vettük fel, tehát, amit a közönség hall, nagyjából az a verzió, ami első szuszra kijött." - meséli a zenekar dobosa, Biró Péter. 

Ez a szinte spontán, kötetlen és direkt hozzáállás hallatszik is a bemutatkozó album nyolc számán, amelyek egyből a lényegre térnek és nincs bennük semmi felesleges "témázgatás", ahogyan a hangzást sem cicomázzák szintik vagy samplerek. A (SONYA-ból és a dUNA-ból ismert) Dexter irányításával rögzített Third Self-Titled című debütáló lemezét élőben március 24-én a Gozsdu Manó Klubban mutatja be a pigeoncoma (Facebook-esemény), alább viszont máris végighallgatható:

https://recorder.blog.hu/2016/03/07/albumpremier_pigeoncoma_third_self-titled
Albumpremier! pigeoncoma: Third Self-Titled
süti beállítások módosítása