Megérkezett a BBC Sound of 2016 hosszúlistája

2015.11.30. 10:00, subrecorder

_86908975_67ea5597-54ba-468d-984d-7f270ca7b3f0.jpg

Minden évben mintegy 140 brit zenei személyiség kiválaszt 15 olyan tehetséget, akikről úgy gondolják, hogy a következő években nagy karrier előtt állnak, majd még közülük is hirdetnek egy győztest, akinek szinte biztos a befutás. Ez a BBC Sound of..., amelynek korábban olyan nyertesei voltak, mint Adele, Sam Smith, vagy éppen tavaly a Years & Years. Az idei 15-ös lista bemutatása következik.

A BBC Sound of... verseny mindig arról szólt, hogy viszonylag ismeretlen, fiatal előadóknak ad nagyobb nyilvánosságot, az idei 15-ös hosszúlista azonban még a korábbiaknál ismeretlenebb és fiatalabb neveket tartalmaz, ez pedig remek hír! Több évben szinte előre lehetett tudni a nyertest, voltak olyan jelöltek, akik már indulásukkor is élveztek bizonyos fokú népszerűséget, nos, ez idén nem nagyon van így. Ennek ellenére mind olyan zenészek, akikre érdemes lesz odafigyelni, ha már most megismered őket, később te lehetsz az az idegesítő ember a barátaid közt aki "ugye megmondta!" Ki ne akarna ez lenni?

A jelöltek névsorára rátekintve rögtön az első, Alessia Cara az, aki talán eddig a legnagyobb hype-ot kapta, debütáló kislemeze, a Here jó köröket futott a menő zeneblogokon, egyesek már most a következő Amy Winehouse-nak nevezik. Az akusztikus-zongorás női énekes-dalszerzőket ebben az évben Billie Marten és Frances képviselik, a grime-ot a Section Boyz nevű kollektíva, a londoni R&B-t pedig a már szintén jó kritikákat kapott NAO, valamint a már idén is befutóesélyesként emlegetett Jack Garratt, nem utolsósorban pedig Neneh Cherry lánya, a remek hangú Mabel. Akik az urban popra figyelnek fel, azoknak Dua Lipa és Izzy Bizu zenéjére érdemes rákeresni, ha pedig a hiphop érdekel, akkor a grime-ot és az afrobeatet keverő J Hus-ra, a már 19 évesen tökéletes flow-val rendelkező Loyle Carnerre, illetve az inkább amerikai nyugati parti hagyományokat folytató WSTRN trióra érdemes ráfülelni.

Ha megnéznéd már most, a következő év kiről fog szólni az NME-n, akkor a Blossoms nevű manchesteri psychrock csapatot ajánljuk, különlegességnek pedig itt van a szintén nem teljesen ismeretlen Rat Boy, akiről elég nehéz megállapítani, hogy akkor most punk-, indie-, vagy hiphop projektet indított, ennek ellenére (vagy éppen emiatt) már Clams Casinóval dolgozik. A végére pedig azt a producert hagytuk, aki már most felkészülhet a jövő évi fesztiválokra, Mura Masa finom xilofonos elektronikájával tuti befutónak tűnik, James Blake-kel való közös munkáját például borítékolhatjuk, Shurával kiadott számát pedig még robbanás előtt érdemes meghallgatni. A nyertes kiléte január 8-án fog kiderülni.


Válogatás a jelöltek zenéjéből:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

https://recorder.blog.hu/2015/11/30/megerkezett_a_bbc_sound_of_2016_hosszulistaja_kesz
Megérkezett a BBC Sound of 2016 hosszúlistája
süti beállítások módosítása