Megnyílt Mongólia első lemezboltja!

2015.11.14. 16:00, subrecorder

_86587012_boldoo.jpg

Milyen messze laksz a legközelebbi lemezbolttól? Egészen idén márciusig, ha megkérdeztek erről egy mongolt, akkor azt mondta: "1100 kilométernyire, Pekingben van egy." Tavasszal azonban Batbold Bavuu megnyitotta az első vinylkereskedésre specializált üzletet Ulánbátorban, a bolt sikere pedig egyelőre töretlen.

Batbold Bavuu úgy kezdett lemezeket gyűjteni, hogy az egyeteme által a kukába kidobott darabokat vette magához. Ezek voltak saját kollekciójának első darabjai, mikor pedig később Londonba ment hangmérnöknek tanulni, látta, hogy mekkora sikere van ott a vinylboltoknak. Gyermekkorában édesanyja mongol népdalokat énekelt neki, tinédzserkorában pedig a hiphopba szeretett bele, Londonban még egy lemezt is felvett egy japán rapperrel. Mikor tanulmányai után hazament a mongol fővárosba, Ulánbátorba, eldöntötte, hogy ő fogja megnyitni az ország első igazi lemezboltját.

KÜLÖNLEGES LEMEZGYŰJTŐK MAGYARORSZÁGON IS VANNAK SZÉP SZÁMMAL, ÍME!

"Amit legjobban szerettem a hiphopban, az a hangmintázó kultúra volt. Így találtam rá a funkra, soulra és a dzsesszre is. Nem vagyok átlagos gyűjtő, a gyűjteményem nagyon gyorsan lett több ezer darabos." - mondta a Boldoo-nak becézett férfi. A Dund Gol üzlet 2015 márciusában nyílt meg egy gyerekkönyvtár épületének sarkán lévő apró helyiségben, Boldoo itt az általa az évek során összeszedett mintegy 3000 vinylt kezdte el árusítani, plusz folyamatosan járja a várost és az országot, keresi, hogy hol adnának el neki párat. Ennek köszönhetően igen széles választékkal rendelkezik, Beatles-ön és Michael Jacksonon kívül van neki kubai, jiddis zsidó és fehérorosz poplemeze is, a legtöbb a szovjet érából. Bár a vásárlóinak 80%-a külföldi turista, akik az interneten olvastak a boltról, lassan a helyiek is kezdik maguknak felfedezni nem is csak a Dund Golt, de magának a lemezgyűjtésnek az örömét is. Sokan azért kezdtek járni hozzá, mert itt láttak először élőben lemezjátszót, korábban csak a filmekből volt ismerős nekik a szerkezet. Azóta Boldoo a keresletre való tekintettel elkezdett lejátszókat is importálni, sőt most már annyira jól megy az üzlet, hogy egy nagyobb helyiségbe tudott költözni, ahol van elég helye az értékesebb és különlegesebb darabokat kiállítani, és lassan elkezdte katalogizálni is a kartondobozokban lévő áruját. "A legjobb az egészben, hogy rengeteget tanulok. Például nyelveket, mert a lemezeimet szinte mind különböző országokban nyomták, ráadásul ugye rengeteg külföldi látogat el hozzám. Sok különleges ember tér be, akiknek ezer és ezer sztorija van. Jó dolog hasonló érdeklődésűekkel találkozni a világ minden pontjáról, akikkel tudást és kultúrát cserélhetünk." - mondta Boldoo. Mi innen is sok sikert kívánunk a további működéshez és ha esetleg valaki arra járna, ki ne hagyja a programból a lemezvadászatot!


_86560470_mashina-976.jpg

Címkék: lemezbolt
https://recorder.blog.hu/2015/11/14/megnyilt_mongolia_elso_lemezboltja
Megnyílt Mongólia első lemezboltja!
süti beállítások módosítása