Kislemez- és klippremier! Legars: Millove

2015.10.20. 15:00, Frontrecorder

legars_1.jpg

Az egy személyben dalszerző-énekes és dj-producer Legars tavaly tavasszal debütált egy tánczene és pop határán egyensúlyozó, kifinomult hangzásvilágú EP-vel, idén pedig, november 10-én megjelenik az első albuma, melyet most a Millove című single vezet fel, egy hozzá koreografált táncszínházas klippel.

millove_cover.jpgA Friction Days címet viselő, az imPro School által üzemeltetett Unframed Records kiadónál megjelenő 12 számos albumon szereplő Millove egyszerre éterien ábrándos és érzékien lüktető deep house-a egyértelműen inkább a táncparkettet célozza meg, miközben semmit sem veszít a Paris Périphérique EP-re jellemző szofisztikáltságból. "A Millove megírása pont olyan gyorsan söpört végig rajtam, ahogyan a szalmaláng szokott az emberen: egyetlen impulzusból született, és ha akkor nem, hát soha máskor nem született volna meg. Később aztán még csiszolgattam persze mind a zenét, mind a szöveget, sőt megtoldottam egy második versszakkal - de a szám legjava nagyon hamar megíródott" - meséli az igéző trekkről Legars (Ujvári-Pintér György). A dal angol szövege is a hirtelen fellobbanó szenvedélyről szól: "Valószínűleg sokunknak ismerős a pár - vagy jó pár - hétig tartó fellángolás, amely aztán hirtelen, egyik napról a másikra kihűl. Amikor úgy ébredsz valaki mellett, hogy lövésed sincs, végülis mit keresel nála… miért nem vagy valaki mással… És szinte azonnal egy újabb perzselő viszonyba rohansz. Millions of love. Hegyeket tudsz megmozgatni, amik aztán jól maguk alá temetnek. Az egész 'millove' mögött van ugyanakkor egy nagy átalakulás. Először beleveted magad, ahogy egy frissen érettségizett kamasz teszi (biztos helyesen), szépen magával is ragad, bedőlsz a csillogásnak. Persze mindig a következőnek. Később elveszíted a fonalat, mert már inkább vagy a hőn kergetett vágy, mint teljes önmagad, és mikor nincs előre tovább, hirtelen magadhoz térsz, megtalálod ismét a saját helyedet. Ekkor osonsz ki szép csendben az illető ajtaján." Ez a viharos, csapongó érzelmi állapot magában a zenében is visszaköszön: "Talán ezért is kísérleteztem sokat egy resamplingelt, folyton átalakított, csengőszerű hanggal. Úgy viselkedik az is, mint egy lasszó: hosszan repül előre, majd ha kinyúlt a kötél, visszarándul. A szalmaláng-szerelem bumerángra is hasonlít, mint a bubbles-szerű hang: messzire hajítod, pörög jó messze, aztán máris téged céloz. A hangmintát olykor megfordítva használom, máskor megnyújtom, esetleg ismét megfordítom, sűrítem, tovább vagdosom.. Magát az alaphangot önmagában, akár megfordítva is órákig hallgatnám egyébként, akár egy tibeti hangtálat."

Az érzelmi töltete ellenére inkább visszafogott Millove tehát Legars első albumának beharangozó kislemeze, a single-re a közel hétperces eredeti verzió mellett egy fele olyan hosszú radio edit (amely ingyen letölthető innen), illetve Klokk tech house remixe került, íme:

A dalhoz rögtön klip is készült, Lengyel Andor rendezésében. "Ugyanaz a nagy hullámvasút-érzés határozta meg a klip alapgondolatát is. Adta magát, hogy a tánc kerüljön a videó középpontjába, és mivel Nagy Csilla koreográfussal évek óta dolgozom a darabjai zenéjén, a sok közös munkának köszönhetően nagyon jól értjük egymás világát, így tudtam, hogy ő sokrétűen meg tudja majd jeleníteni ezt a folyamatot mind táncban, mind jelenlétben. Stylistként Fazekas Endre csatlakozott aztán a csapathoz. Mivel folyamatosan Csilla van jelen a videóban, nagy figyelmet szerettünk volna fordítani arra, hogy a jelmez tükrözze az eltérő lelkiállapotokat. Az utolsó jelenetnél Endre a színházi közegre emlékeztető installációban gondolkozott, és tökéletesen ráérzett arra a színpadi térhasználatra, amely kitölti Csilla mindennapjait." - mondja Legars. Alább a Millove videója:


nyitó fotó: Daniel Schuman

https://recorder.blog.hu/2015/10/20/kislemez-_es_klippremier_legars_millove
Kislemez- és klippremier! Legars: Millove
süti beállítások módosítása