Kihirdették az idei Mercury-díj jelöltjeit

2015.10.17. 11:50, subrecorder

mercury-prize-albums-2015.jpg

Természetesen idén is kiosztásra kerül a legrangosabb brit zenei szakmai díj, a Mercury. A nyertes ezúttal is az utóbbi egy évben megjelent, kritikusok által kiválasztott 12 legjobb angol lemez közül kerül ki, lássuk, kiknek van esélye!

Tavaly a Young Fathers sokak meglepetésére lopta el a Mercury-díjat olyan nagyobb nevek elől, mint FKA twigs, vagy Damon Albarn, ez a gála tehát nem csak azért izgalmas, mert általában tényleg jól válogatják ki a jelölteket az éppen aktuális év brit és ír terméséből, hanem mert bőven volt már példa arra, hogy a kicsi megveri a nagyot. Idén ezek a nagyok Aphex Twin és a Florence And The Machine lennének, a legnagyobb esélyt azonban egyelőre nem az ő albumaik kapják a fogadóirodáktól, hanem Jamie xx debütáló szólóanyaga, az In Colour. Ha tényleg ő viszi el a díjat, akkor PJ Harvey után ő lehet a második, akinek kétszer is sikerül nyernie. Harvey 2001-ben (Stories From The City, Stories From The Sea) és 2011-ben (Let England Shake) örülhetett, míg Jamie Smith a The xx tagjaként kapta meg az elismerést 2010-ben.

Ami tavaly a Royal Blood volt, az idén a Wolf Alice és a nyersebb gitárhangzást képviselő Slaves, vagyis a szokásos évi menő brit "NME-csali" indie zenekarok, bátrabbak rájuk is fogadhatnak, illetve Róisín Murphy húzhat még egy nagyot, mivel a Hairless Toys-zal hosszú idő után tért vissza (bár a lemez nem kapott túl jó kritikákat). Rajta kívül jelölt még a sötét ló C Duncan, aki klasszikus zenét dreampopos folkkal kever, a tavaly nálunk is fellépett fiatal soulénekes tehetség Benjamin Clementine, a Supergrass-frontember Gaz Coombes, a zimbabwei származású dzsesszénekes ESKA, a 2011-ben egyszer már jelölést kapott Ghostpoet, valamint a fiatal éves északír dalszerző SOAK. A nyertes személye november 20-án derül ki, ő a díjjal együtt egy 20.000 fontos csekket is átvehet majd. Kommentekben várjuk a favoritokat!

és Jamie xx legfrissebb klipje Young Thuggal és kedvencünkkel, Popcaannal:

https://recorder.blog.hu/2015/10/17/kihirdettek_az_idei_mercury-dij_jeloltjeit_kesz
Kihirdették az idei Mercury-díj jelöltjeit
süti beállítások módosítása