Albumpremier! Jurij: Armstrong

2015.10.16. 10:00, Frontrecorder

img_4685.jpg

A 2001 óta működő, lendületes alterrockot, vagy ahogy ők mondják, szocrockot játszó nyíregyházi Jurij öt év után jelentkezik új albummal, amely saját kiadójuk, a Launching Gagarin gondozásában landol ma Armstrong címmel és itt végighallgatható. 

jurij_armstrong_digital_borito.jpgA 2010- es Kitartás! I love you albummal a Jurij szép sikereket ért el, több dal is (Táncolsz és élvezed, Csak te, L.A.) bekerült az MR2 és más rádiók rotációjába. A zenekar ezután inkább a koncert- és fesztiválkörforgásban volt aktívan jelent, mindössze két EP-t adtak ki (Se se is - 2011, Vége van - 2014). Tavaly a dobos, Sándor Dániel elindította a Launching Gagarin Records & Managementet (hozzájuk tartozik többek közt az Elefánt, a colorSTAR, a Jónás Vera Experiment, a Dope Calypso és a Minimyst), illetve októberben az eredeti basszusgitáros kilépett, helyére Somogyi Ferenc érkezett Polák Péter énekes-gitáros, Győri Gábor gitáros és a zenekarvezető dobos mellé. Szintén a múlt évben kezdett új anyagon dolgozni a Jurij, ezúttal újra teljes albumban gondolkozva láttak neki a daloknak Győrffy Gyula, a Vad Fruttik billentyűs-producerének irányításával, a felvételek az ő balatonfűzfői Dirty Audio stúdiójában, a budapesti R33-ban, illetve a veszprémi Expresszó klubban zajlottak. A zenekar elmondása szerint az új, hatodik albumuk "a Kitartás! I love you fonalát veszi fel, csak a durvább még durvább, az elszállós még elszállósabb, a szép pedig még szebb", egyben ez lett "az évtized legjobb Jurij-lemeze".

Az NKA támogatásával készült friss Jurij-album dalaihoz a zenekar három őstagja fűzött kommentárt:

Nem pihen

Polák Péter: "Jurij, a függő végre megszólal. Végigmegy a függőség szintjein, a beismeréstől az elfogadásig. Egy ideje játsszuk már koncerteken, szeretjük."

Győri Gábor: "Az még tök érdekes, hogy stúdiózás előtt 1-2 héttel jöttünk rá, hogy a refrént 6 bpm-mel gyorsabban játsszuk mindig. Így adta magát a dal, és ez az első dalunk, ahol tudatosan (!) váltunk tempót. Egyébként majdnem minden dalnak volt egy munkacíme, ennek például frakkje. Nekem ez jobban tetszett, de a többiek leszavaztak."

Sándor Dániel: "Zenefüggőség. Hamarosan készül hozzá klip."

Megnyugszik a szív

Polák Péter: "Ahogy építkezik a dal, és ahogy kiteljesedik az egész, senki más nem énekelheti majd el, mint a következő X-Faktor egyik döntőse. Lehet sírni a szólónál! Atyaég!"

Győri Gábor: "Igen-igen. Megnyugszik a szív, a.k.a. pumpkins brothers. Igaz, nem sok köze van a Smashing Pumpkins-hoz vagy a Chemical Brothers-hez, de a cím az menő volt és igen, ezt is leszavazták. Nekem ez a kedvenc most."

Sándor Dániel: "Ebben benne van minden. De tényleg, MINDEN!"

NYC

Polák Péter: "Nyíregyházának van városdala, ami ugyebár borzalmas. Aztán Bobafett megírta az igazi nyíregyi himnuszt és mi sem akartunk lemaradni a sorban. Tépjen szét titeket is a nyíregyházi éj!"

Győri Gábor: "Nekem mindig a Pet Shop Boys New York City Boy-a ugrik be, ha ránézek a címre. Hál'istennek köze sincs hozzá. Mindkettő pöpec dal!"

Sándor Dániel: "Pár éve megírtuk a nyíregyházi focicsapat bevonuló zenéjét, de végül nem a miénket választották szerencsére. Ha ezt küldtük volna be, tuti most ez szólna a stadionban a meccsek előtt."

Vége van

Polák Péter: "Sokáig csak a refrénje volt meg ennek a dalnak, de már akkor éreztük, hogy ez a szívfájós fiatalok legújabb Kék a pólómja lesz. Aztán Gabika és Dani írtak rá szöveget és biciklizős, házibulis klipet is csináltunk hozzá."

Győri Gábor: "Ez egy kurva jó dal lett. Sokan azt gondolják, hogy negatív szám, főleg a cím miatt, de alapjában véve teljesen pozitív. Meglátni valami újnak a lehetőségét valaminek a végében, az jó, nem?"

Sándor Dániel: "A Kék a pólómra egyébként koncerteken már volt, hogy egymás nyakába borulva sírtak a lányok, jöttek össze rá párok, akik azóta is együtt vannak. Reméljük, hogy ennek a dalnak is ilyen hatása lesz."

Fényből sötétbe

Polák Péter: "15 perc hírnév, semmi más."

Győri Gábor: "Igen, CI munkacímmel!"

Sándor Dániel: "Egy teremben próbálunk Nyíregyházán a Petofi zenekarral, és ellestük tőlük a kiabálós éneket. Jó lett, mi?"

Biciklik és buldózerek

Polák Péter: "Valaki mondja már meg, hogy miért mindig a kigyúrt kopaszokra bukik a legtöbb csaj? Irigykedős nyári himnusz."

Győri Gábor: "Én nem vagyok kigyúrt és még kopasz sem."

Sándor Dániel: "Ez ilyen hipszter életérzés punkba oltva. Pont arra jó, hogy egyik tábor se szeresse."

Mindig ugyanúgy

Polák Péter: "Jajj, de pesszimista dal, munkába beleunt kiégés. Egyébként mostanában nincs ilyen rossz kedvünk."

Győri Gábor: "Az érdekes ebben a dalban, hogy a szöveg, meg a zene az teljesen ellentmond egymásnak. Beleszürkülés és monoton unalom mellett a zene meg dinamikus, súlyos."

Sándor Dániel: "A stúdiófelvételek vége felé került bele egy új gitárszólam a verzék alá, amitől nekem nosztalgikus érzésem van mindig, ha hallgatom. Látom Lindát, ahogy leveszi a klumpáját, és éjjel üldöz valakit egy parkon keresztül."

Simán semmi

Polák Péter: "Mindig is akartunk olyan szólót, ami egy hangból áll, de addig eljutni sem sima ügy. De hát 'simán semmi sem sikerül soha'".

Győri Gábor: "Talán ezt a számot szültük meg a legnehezebben. Ráadásul az alapötletet 2009-ben elvetettük egyszer. Kellett a pihentetés, mert sikerült kihozni belőle egy korrekt dolgot. 'Tinilányok, adjátok nekem az energiátok!'"

Sándor Dániel: "Ötös alliteráció az első sor! Zseniális, nem?"

Részem lettél

Polák Péter: "Az egyik legösszetettebb dalunk. Régen minden album B-oldalának a végén volt egy rockballada. Ez nekünk a Részem lettél."

Győri Gábor: "Tök evidensnek tűnhet, hogy miről szól, pedig nem is. Szép szám, erős szöveg, szeretem játszani."

Sándor Dániel: "Szívbemarkoló búcsú."

SF

Polák Péter: "Az LA és az NYC után San Francisco monogramjával is született Jurij-dal. Bár itt pont Ferkó (Somogyi Ferenc) neve a megoldás, ő hozta ezt az ötletet. Dani írta Gabóról a szöveget, én meg azt hittem, hogy a menekültválságról szól, hát nem! Milyen kerek történet!"

Győri Gábor: "Ilyen gyorsan nem raktunk össze Jurij-számot. Nem tudtuk, hogy kilenc vagy tíz track lesz az albumon. Kigurult, lett szöveg, lett variálás. Bántam volna, ha lehagyjuk. Nem egy futottak még szám."

Sándor Dániel: "Ezzel a dallal lett teljes a zenekar Amerika-trilógiája: az L.A., amiben elmondjuk, hogy elég, az NYC, ami Nyíregyházához szól, és az SF, ami Feri ötlete."


A Jurij október 23-án startoló országos turnén mutatja be friss nagylemezét, a budapesti állomás november 7-én lesz a Kuplungban (Facebook-esemény). Ezeken a koncerteken lehet majd hozzájutni az új albumhoz fizikai formában, floppy-tokban (!) kiadott CD-n, itt viszont máris végighallgatható az Armstrong:


fotó:
Benke Hunor

https://recorder.blog.hu/2015/10/16/albumpremier_jurij_armstrong
Albumpremier! Jurij: Armstrong
süti beállítások módosítása