Albumpremier! Stas: Full Moon

2015.09.21. 15:00, Frontrecorder

stasfullmoon.jpg

A mai napon, saját kiadójánál, a Babylon Records-nál jelenteti meg második albumát a global bass egyik hazai zászlóvivője és ifjú titánja, Stas. A fiatal producer a tavalyi Tales From Liasufam Desert után ezúttal nem egy újabb konceptlemezt készített (amit mi egy kicsit sajnálunk), hanem egy tánctérre való számokból összeállított anyaggal jelentkezik, amely hangulatában és zenei összetételében változatosabb a debütálásnál, miközben egyúttal tovább csiszolja Stas jellegzetes - szaggatott ritmusokra, morajló basszusokra és kemény perkákra épülő, szellősen minimalista hangszerelésű és sejtelmes atmoszférájú - hangzásvilágát. Íme a remek Full Moon, fullban!

"Az a baj, hogy nem tudom, mi ez a lemez tulajdonképpen. Igazából ezek a számok hangulatok" - summázza második lemezét Stas. "Idén január-február körül kezdtem el több projektet, amiket sokáig nyúztam, aztán május környékén kezdett körvonalazódni a lemez, ami szerkezetben és zeneileg sokkal inkább tánctérorientált cucc lett, sok török, indiai, arab hangmintával és felvételekből kivágott elemekkel." A lemezt összefogó sztori tehát ezúttal nincs, de Stas azért elárult érdekes dolgokat az új szerzeményekről, alább a számokhoz fűzött kommentárjai:

Transpiration (Intro)

"Az intro úgy készült, hogy Űrháború 2063-at néztem és egy olyan rész volt épp, amikor egy olyan bolygóra mentek, ahol már nagyon régóta döntetlen a harc. A "tetveknek" (egy idegen faj, ami megtámadta az embereket) meg lett egy olyan fegyverük, amivel megbolondítják az embereket, akik elkezdenek különböző dolgoktól rettegni és mindent megtesznek, hogy megvédjék magukat - leginkább a saját társaiktól. Így ez a szám egy veszélyes, sötét ügy lett."

Blood

"Ez a szám brazil baile funk-ritmikára épül, pontosabban az inspirálta. Sok igazi favela bailét hallgattam és kicsit jobban beleástam magam az ottani előadókba, mostanában sokat játszom is, amikor fellépek."

Poverty

"A címe magáért beszél, ebben a számban van egy kis gyomorkorgás, meg igazából végig érzek rajta egy kis felszabadultsághoz hasonló hangulatot."

Black Magic

"Ezt a számot úgy képzelem el, mint amikor megvuduzott emberek rongybabaszerűen táncolnak és lebegnek az űrben. Indiai ritmikus halandzsa vokál megy végig." 

Sukrana feat. J. Hathor

"Tavasszal kaptam egy üzenetet Lefkovics-Virág Judittól, hogy törzsi hastánccal foglalkozik és ezt tanítja Budapesten, a csoportjaival az én zenéimre csinálnak koreográfiákat, plusz szeretnének meghívni a fellépésükre. Nagyon király volt, hogy ilyen módon tovább dolgoztak a zenémen, az egész egy nagyon inspiráló és szép élmény volt számomra. Ezután Judittal, aki egyébként J. Hathor néven van jelen a SoundCloudon és maga is csinál zenéket, hangmintákat és ritka felvételeket cseréltünk és jammelni is elkezdtünk, aminek az eredménye lett a Sukrana."

Nightshift

"Erről a számról a premier kapcsán már volt szó, egyébként az egyik utoljára készült trekk, amit végül rátettem a lemezre."

Azizi (Stas VIP)

"Az eredeti Azizi az első emezen volt rajta, de úgy éreztem, hogy az úgy még nincs kész, ezért átalakítottam egy kicsit."

With You

"A Nightshift-stílusú 'future India'-vonalon készült. Igazából egy szerelmes szám."

Indian Ghetto Blaster

"Egy elborulós, ereszd el a hajam szám. A moombahton inspirálta a nyikorgást, a szétvágott vokálokra meg alapból izgulok (mostanában amikor elkezdek zenét csinálni, kb. 10 percen belül előkerül valami vokálos hangminta, amiből kivágok egy részletet és elkezdek vele szórakozni)."

Moon

"Az első szám, ami elkészült, és tulajdonképpen ez adta az inspirációt végig az egész lemez elkészítése közben. Nagyon közel áll hozzám, mert csak annyi van benne, amennyit akartam és nincs semmiféle kompromisszum."


Ez pedig a Full Moon című, a modern törzsi tánczenei hangzások mellett bass music-, sőt skandináv elektropop-hatásokat is beépítő új Stas-album elejétől a végéig:

https://recorder.blog.hu/2015/09/21/albumpremier_stas_full_moon
Albumpremier! Stas: Full Moon
süti beállítások módosítása