Negyven év után lépett újra színpadra egykori zenekarával Rod Stewart

2015.09.07. 15:38, Frontrecorder

thefaces.jpg

1975-ös feloszlása után először múlt szombaton (szeptember 5-én) adott koncertet a Faces együttes eredeti felállásának három még élő tagja, Ronnie Wood, Kenney Jones és Rod Stewart. A negyven év utáni újraalakulás mindössze egy estére szólt, a nagyöreg bluesrock zenekar jótékonysági céllal lépett fel.

A Faces 1969 nyarán alakult a Small Faces mod rocker tagjaiból, akik énekes-gitáros-dalszerző nélkül maradtak, miután Steve Marriott kiszállt, és Humble Pie néven indított új zenekart. A többiek, Ronnie Lane basszusgitáros, Kenney Jones dobos és Ian McLagan billentyűs bevették maguk mellé a Jeff Beck Groupból a gitáros Ronnie Woodot és az énekes Rod Stewartot, így jött létre a Faces - bbár a lemezcégük szerette volna, ha a régi néven folytatják tovább, de ők ezt határozottan elvetették, részben mert a két új tag egyáltalán nem volt alacsony, másrészt a zenei stílusuk is más volt. A Faces hat évig működött  ez alatt kiadtak négy stúdióalbumot és bár kevés igazán nagy slágerük volt (Stay With Me, Cindy Incidentally, Pool Hall Richard, Ooh La La) a korszak egyik legtöbbet kaszáló turnézó zenekarának számítottak. A jól futó zenekart az zilálta szét, hogy közben beindult Stewart szólókarrierje is, és egy idő után túlszárnyalta a Faces sikerét, ami pedig feszültséget generált a tagságon belül - 1973-ban aztán Ronnie Lane kilépett (a helyére Tetsu Yamauchi érkezett). A zenekar innentől félgőzzel működött, és végül az tette be a kiskaput, hogy Woodot elcsábította a Rolling Stones - a Faces 1975 decemberében jelentette be a feloszlását.

ROD STEWART MOST ÉPP EGY RAPPERREL SPANOL.

A tagok ezután több alkalommal is játszottak együtt különböző felállásokban, de az első hivatalos Faces-visszatérésre 2009. október 25-én este a brit Performing Rights Society alapítványi estjén került sor, de Ronnie Lane ezen már nem lehetett ott (1997-ben elhunyt sclerosis multiplex következtében), és Stewart is távol maradt. Őt többek közt Mick Hucknall helyettesítette, aki aztán a Faces 2010-es reunion turnéján is énekelt a zenekarral (Lane helyén a Sex Pistols eredeti basszusgitárosa, Glen Matlock játszott). A Faces-t 2012-ben beiktatták a Rock And Roll Hall Of Fame-be, és úgy volt, hogy Stewart itt már végre csatlakozik a többiekhez, de a gála estéjén influenzára hivatkozva visszamondta a fellépést. 2013-ban Kenney Jones arról beszélt, hogy tényleg újra összeáll az eredeti hármas egy turnéra, ám ezúttal egy tragikus fejlemény jött közbe, McLagan 2014-es halála.

A három még élő Faces-veterán végül idén januárban, Stewart hetvenedik születésnapi partiján zenélt újra együtt zárt körben, majd nyilvánosan múlt szombaton, szeptember 5-én este az angliai Ewhurstben a Rock ‘n’ Horsepower elnevezésű jótékonysági eseményen, amely a prosztatarák ellen küzdő Prostate Cancer UK támogatására szerveződött. A kísérőzenészekkel kiegészült trió egy rövid, de annál oldottabb hangulatú, végig egymással csipkelődős koncertet adott, hét dalt adtak elő, köztük (lásd az alábbi elég rossz minőségű videókon) a Stay With Me-t:


a You Can Make Me Dance-t:


és a Sweel Little Rock And Rollert:

https://recorder.blog.hu/2015/09/07/negyven_ev_utan_lepett_ujra_szinpadra_egykori_zenekaraval_rod_stewart
Negyven év után lépett újra színpadra egykori zenekarával Rod Stewart
süti beállítások módosítása