Idén Cheikh Lô kapja a Womex életműdíját Budapesten

2015.07.30. 16:55, rerecorder

photo-cheikh-lo-4-c-bernard-benant-705x470.jpg

A WOMEX életműdíját idén a szenegáli Cheikh Lô kapja, jelentették be a rangos világzenei expó szervezői. Az elismerést a rendezvény díjátadó gáláján veheti át a művész, amit szokás szerint a vásár utolsó napján tartanak. A tizenhetedik WOMEX díjátadó október 26-án vasárnap, a Művészetek Palotájában kerül megrendezésre.

cheikh-lo-17.jpgCheikh Lô, a nyugat-afrikai zene csillaga

Szenegálban imádják, a világzene hívei mindenhol ismerik és szeretik, Cheikh Lô kétségtelenül a nyugat-afrikai zene egyik óriása. Lô zenéje a szenegáli mbalax-ban gyökerezik, izgalmas kitérőket tesz a latin-amerikai, a karib-szigeteki, észak-amerikai zene világába, de a nigériai és kongói zenéből is merít. Ahogy erről öt eddig megjelent albuma is tanúskodik: Lô egyszerre sajátosan szenegáli és nemzetközi művész. A folytonos megújulás és a határok feszegetése jellemzi szerzőként és közreműködőként egyaránt. Zenéjén keresztül meg- és elismertette a világgal a Baye Fall szúfi közösséget is, melynek büszke tagja. Lô ezen eredményeit ismeri el a WOMEX életmű díja, melynek átvétele egy különleges koncertre.

A szakma szereplőit és a kiadókat kitüntető WOMEX díjak várományosait a következő hetekben teszik közzé. A díjakról bővebb információ a WOMEX honlapján található.


A BUDAPESTI WOMEX-SZEL KAPCSOLATOS ÖSSZES HÍRÜNK ITT TALÁLHATÓ.


Kiegészült a konferencia programja

A WOMEX 15 konferencia 10 új üléssel egészült ki, amelyek követik a piac legújabb trendjeit és feltérképezik a zenei közösséget befolyásoló nemzetközi hatásokat.

Hagar Graiser (Izrael/Dél- Afrikai Köztársaság), a fokvárosi Nu World Festival/BiomatrixWeb képviseletében bemutatja, milyen módszerekkel lehet javítani a Dél-afrikai üzleti modellt, Christian Ulf-Hansen (Egyesült Királyság) a Plan C Management-től betekintést ad a szinkron világába, Cathy de Haan (Németország) a Wilde Sterné-ből arról ad elő, hogy a vizuális és zenei területeken alkotók hogyan működhetnek együtt a hatás érdekében, Mario Escalona Serrano (Kuba) az EGREM-től áttekintést ad a kortárs kubai színtérről. A programok kiemelik a különféle kultúrák és művészek egymásra hatását és együttműködését, művészeti projekteket mutatnak meg, és sok kurrens témát

A WOMEX képviselői és zsűrije tart egy orientációs eseményt, amely a résztvevőknek segít majd az eligazodni az expó kínálatában.

A konferencia eddig kialakult programja itt olvasható. A további programpontokra (hálózatépítés, mentoring) vonatkozó információk a WOMEX honlapján követhetőek.


Ők léphetnek majd fel egy nappal a WOMEX előtt

95 pályázatból választotta ki azt a tíz zenekart a hazai szakemberekből álló zsűri, akik október 20-án, a Fonóban rendezett magyar showcase napon felléphetnek majd a nemzetközi világzenei szcéna számos képviselője előtt, a WOMEX rendezvényeihez kapcsolódó eseményen. A Fonó Budai Zeneház, a Hagyományok Háza és a Hangvető Zenei Terjesztő Társulás májusban hirdetett pályázatot magyar nép- és világzenei zenekarok számára. A showcase szervezőinek célja, hogy a hazai élvonal minél több ambiciózus szereplője mutatkozhasson be a nemzetközi világzenei élet prominensei előtt, elősegítve a nemzetközi együttműködések, kapcsolatok építését. Az októberi koncertek a nagyközönség számára is nyitottak.

A zsűri döntése alapján az alábbi zenekarok kapnak lehetőséget a bemutatkozásra:

Babra
David Yengibarian Trio
Dina Zenekar
Fonó Zenekar
Góbé
HolddalaNap
Kerekes Band
Meszecsinka
Parno Graszt
Zombori Zenekar


Az idei WOMEX házigazdájaként a Hangvető arra törekszik, hogy a WOMEX hivatalos nemzetközi programján túl az WOMEX évadhoz kapcsolódva minél több felületet kínáljon a hazai előadók számára szakmai programok és egyéb bemutatkozási lehetőségek által. A tíz zenekar a WOMEX megnyitója előtti napon, de már a szakma nemzetközi krémje előtt mutatkozhat be a Fonó színpadain.


Cheikh Lô legfrissebb klipje: 


és nagy sikerű 1996-os debütáló lemezének címadó dala, a Ne La Thiass

Címkék: womex cheikh lo
https://recorder.blog.hu/2015/07/30/iden_cheikh_l_kapja_a_womex_eletmudijat_budapesten
Idén Cheikh Lô kapja a Womex életműdíját Budapesten
süti beállítások módosítása