Életre kel a Super Ape!

2015.07.29. 16:30, rerecorder

super_ape.jpg

Egy Kickstarter-kampány, ami néhány nap alatt máris elérte célját: Lee "Scratch" Perry, Jamaica legnagyobb producerlegendája ősszel megturnéztatja The Upsetters néven 1976-ban kiadott Super Ape című albumát, ami meg a jamaicai zene történetének egyik legjobb lemeze (top 10-es, de tényleg), ehhez pedig a borítón látható hatalmas gorillát szeretnék felfújható formában életre kelteni és elhelyezni a színpadon. A 3200 dolláros cél már megvan, de a fő kategória még leüthető - 2500 dollárért a turné végén megkapod Super Ape-et!

Lee "Scratch" Perry számos mestermű után 1976-ban adta ki a jamaicai zene egyik legihletettebb pillanatát jelentő Super Ape albumot The Upsetters nevű stúdiózenekarával, nem kis részben másoknak készült (Devon Irons, Max Romeo, Clive Hylton) korábbi felvételei elképesztő összevagdosásával, mixelésével, lecsupaszításával (innen egy kürt, onnan egy fuvola, amonnan egy basszus). Bár leggyakrabban dublemeznek szokás titulálni, annál lényegesen többről van szó, vannak, akik szerint inkább már olyan, mintha Perry jazzt játszana a keverőpulttal. Eredetileg 300 példányban jelent meg The Upsetters Scratch The Super Ape címmel, de a néhány hónappal később átvariált dalsorrenddel, új borítóval, az Island Records által Angliában kiadott változat vált klasszikussá. A borítót Tony Wright festette, akinek progrock és más jelentős címlapok mellett számos emblematikus reggae-borító (Natty Dread, War Ina Babylon, Police And Thieves) is fűződik a nevéhez. Most a fent is látható Super Ape-et, azaz az egyik kezében egy hatalmas jointot, a másikban egy gyökerestől kitépett fát tartó gorillát szeretné Lee Perry és Subatomic Sound System nevű kísérőzenekara a színpadra helyezni felfújható hatalmas gumiállat formájában és ehhez indították Kickstarter kampányukat.

Az utazó Dub Champions Festival alapítójaként és Perry háttérzenészeként is ismert Emch szerint a jövőre negyven éves klasszikus lemez idei, őszi turnéján már jó lenne a színpadra helyezni a gorillát (amiről különben nem derül ki, hogy az eredeti borítókép hű megformálása lesz-e, vagy csak egy általános hatalmas állat, plusz a befolyt pénzekből a fúvósszekcióval járó kiadásokat is fedezni szeretnék), ezért a 30 napos határidővel futó kampányban gyors cselekvésre kéri a rajongókat, azok meg gyorsan is cselekszenek, hiszen alig pár napja fut a dolog és máris elérték a 3200 dolláros kitűzött célt, úgy, hogy a dedikált lemezek, Perryvel való személyes találkozások mellett a fő megvásárolható jutalom, a 2500 dollárért a turné végén begyűjthető, felfújható Super Ape még el sem kelt. Aki esetleg ott lesz a turné valamelyik állomásán, mesélje majd el nekünk, milyen volt az emblematikus állattal súlyosbított koncertélmény.


a Super Ape Kickstarter-kampány videója: 


ez pedig a valóban mágikus lemez teljes egészében: 

https://recorder.blog.hu/2015/07/29/eletre_kel_a_super_ape
Életre kel a Super Ape!
süti beállítások módosítása