Születésnap után: dupla koncertklip-premier és kisinterjú a Middlemist Reddel

2015.06.29. 19:30, Frontrecorder

mmr_szulinap.jpg

A hivatalos indulását 2013 elejétől számoló Middlemist Red a sűrű, sikert sikerre halmozó tavalyi év után idén is folytatja az elismerések begyűjtését: a rájuk irányuló nemzetközi figyelem erősödését jelzi, hogy áprilisban részt vettek a MIDEM-en, a világ vezető zeneipari expóján, július elején pedig fellépnek a szerbiai Exit Festivalon, míg itthon megmérették magukat a Nagy-szín-pad tehetségmutatón. Mindezeken felül, május végén megünnepelték a kétéves születésnapjukat egy teltházas koncerttel, amelyről most bemutatunk két videót, illetve Nóvé Soma énekes-gitárossal röviden áttekintjük az elmúlt hónapok eseményeit, 

Először tehát jöjjön a gyorsinterjú a Middlemist Red frontemberével:

- Cannes-ban a MIDEM Artist Accelerator programban vettetek részt, a 14 kiválasztott feltörekvő zenekar egyikeként. Milyen tapasztalatokkal és konkrét eredményekkel jöttetek haza? 

- Konkrét eredményeket egyelőre nem tudunk felmutatni, hiszen ezek még nem nyilvánosak. Amit biztosan tudunk állítani az az, hogy rengeteg tapasztalatot nyertünk és egy olyan világot ismertünk meg, amiről eddig azt se tudtuk, hogy létezik.

- Számotokra a nemzetközi áttörés reális és elérendő cél? Helyez rátok nyomást, hogy várják tőletek a külföldi sikert?

- Nem érzünk nagy nyomást. Úgy látjuk, hogy az a zene, amit mi képviselünk, sok helyen még inkább aktuális, mint itthon. Nem célunk, hogy világsztárok legyünk. Szeretnénk fejlődni a zenei pályafutásunk során, számunkra minél izgalmasabb zeneket írni és ezeket minél érdekesebb helyeken előadni. Ezeket a szempontokat segíti elő az, ha nemzetközileg is teret kapunk.

- Ti voltatok a Nagy-szín-pad tehetségmutató verseny egyik idei indulói. Mi a véleményetek erről a kezdeményezésről, és mennyire tartjátok magatokat nagyszínpad-érett zenekarnak?

- A kezdeményezés szimpatikus, a kivitelezés már kevésbé. Úgy érezzük, a tavalyi mezőnybe jobban beleillettünk volna, az idei verzió konceptuálisan kicsit zavaros volt. Az, hogy még csak 2 éve koncertezünk és ehhez képest relatív nagy sikernek örvendünk csak itthon szokatlan, külföldön gyakran már az első EP megjelenés után fellép egy zenekar egy Sziget Nagyszínpad méretű színpadon.

- Játszotok az Exit Festivalon, ezt kiemeltebben kezelitek, mint a többi koncertet?

- Még soha nem játszottunk külföldi fesztiválon, úgyhogy nagyon várjuk. Ettől függetlenül ugyanazzal a hozzáállással fogunk játszani ott, mint bármelyik másik koncertünkön.

- Májusban ünnepeltétek a születésnapotokat. Az elmúlt két évetek tulajdonképpen folyamatos előmenetel volt. Mennyire tudatos építkezés eredménye mindaz, amit elértetek? A következő mérföldköveket kitűztétek már?

- Nehéz megmondani, mennyire volt tudatos, általában azt csináljuk, amit természetesnek érzünk, de sokszor közrejátszik a szerencse is. Van egy menedzserünk meg a kiadónk, a MamaZone, akikkel folyamatos konzultációban vagyunk a közelgő történések kapcsán. Egyelőre szeretnénk új számokkal foglalkozni és építeni a repertoárunkat.

- Hol tartotok a következő lemezzel?   

- Egyelőre még nagyon a kezdeti fázisnál tartunk. Vannak ötleteink és a próbákon általában új számokon dolgozunk, de még nem látjuk, mikorra készül majd el a következő nagylemezünk.


A Middlemist Red május 22-én, a budapesti PRLMNT-ben tartotta a kétéves születésnapi koncertjét, amelynek a legkülönlegesebb része az a két dal volt, amit itt Tóth Szabolcs szitárművész közreműködésével játszott el  a zenekar - nem véletlenül ezekről forgattak videókat. De a koncertről és a koncertklipekről meséljen inkább Ürögdi Ábel dobos: "Sokat készültünk a koncertre, majdnem minden létező számunkat eljátszottuk és igyekeztünk minél érdekesebbé, színesebbé tenni ezt a születésnapi koncertet. A PRLMNT alapjáraton már egy különleges koncerthelyszínnek számít és mi ki szerettük volna használni a helyszín adta lehetőségeket, ugyanis mindig igyekszünk valami plusz vizuális élményt nyújtani. Itt jött képbe a Healium Decorations csapata, akik élőben igazították a zenénkhez a vetítéseket és a rengeteg projektornak köszönhetően a terem minden szegletét kihasználhatták. Pár héttel a koncert előtt támadt az ötletünk, hogy kéne találnunk egy szitárost, mivel van pár számunk, amit nagyon fel tudna dobni az a hangzás. Rátaláltunk Tóth Szabolcs szitárművészre, aki úgy tűnt kedveli a zenénket és hamar egymásra hangolódtunk, mikor a számokat próbálgattuk - az Aanimal című számnál lévő párbeszédből álló szóló például Szabolcs ötlete volt. Szerencsére élőben is jól sült el és a közönség is nagyon jól reagált. Mi nagyon jól éreztük magunkat és remélhetőleg még sok születésnapot megünnepelhetünk közösen. Azért is ezt a két számot rögzítettük, mivel ez volt az est legkiemelkedőbb szegmense a szitárjátéknak köszönhetően. Egyre többet koncertezünk és rengetegszer előadtuk már ezeket a számokat, így nagyon frissítően hatott egy ilyen különleges hangszerrel kiegészülve eljátszani őket."

Íme, az ASI és az Aanimal című Middlemist Red-dalok élőben, szitárral, születésnapos hangulatban:

https://recorder.blog.hu/2015/06/29/szuletesnap_utan_dupla_koncertklip-premier_es_kisinterju_a_middlemist_reddel
Születésnap után: dupla koncertklip-premier és kisinterjú a Middlemist Reddel
süti beállítások módosítása