Itt a Cseh Tamás Program: A Cseh Tamás Program zeneipari kutatása - zeneértők a zenei életért

2015.06.22. 17:45, rerecorder

rec033_cstp_10-cstp-kutatas.jpg

Minden művészeti területen jól felismerhető körforgásban él az alkotás, a befogadás és a fizetség triója, így ez a könnyűzene világára is jellemző. A virágzó koncertélet szélesebb közönséget hoz magával, ami nemcsak az előadásokból, hanem a jogdíjakból származó bevételeket is növeli. A hazai élőzenei kultúra, és ezáltal a jogdíjbevételek előremozdítása érdekében a Cseh Tamás Program országos kutatást végez, amely a vidéki zenei élet helyzetét térképezi fel.

A Cseh Tamás Program Jogdíjbevételek Növekedését Ösztönző Alprogramja keretében végzett kutatás kérdőívét eddig több mint ezeregyszázan töltötték ki. Az űrlap részletekre irányuló kérdéseket tartalmaz öt nagy témakörben, így az élőzene, az elektronikus zene, a hangfelvételek, az új szerzői alkotások, illetve a zene oktatása és népszerűsítése kapcsán is javaslatokat, észrevételeket tehetnek a szakma képviselői. Fontos, hogy számos fővárosi zeneipari szereplő mellett a legtöbb vidéki nagyvárosból, valamint kistelepülésekről és községekből is érkeznek észrevételek. A megkérdezettek között zenészek, hangmérnökök, zenepedagógusok, technikai szakemberek, menedzserek vannak, tehát minden érintett adhat visszajelzést az őt leginkább foglalkoztató téma kapcsán: így a könnyűzene aktuális helyzetét a lehető legszélesebb körben lehet felmérni.

A június elején rendelkezésre álló információk alapján, eddig mint 160 problémafelvetés érkezett a kutatást végzőkhöz, és eddig több mint 460 projektötlettel álltak elő a résztvevők. Figyelemreméltó, hogy a kutatás számos égető problémára is rávilágít. A válaszadók közül sokan vallották, hogy nem dolgoznának feketén, ha nem lennének „rákényszerítve”, illetve arra is fény derült, hogy óriási különbségek vannak a budapesti és a vidéki keresetek között. A visszajelzéseket figyelembe véve elsősorban azt kellene lehetővé tenni, hogy a minőségi produkciók szélesebb közönséghez jussanak el. Fontos tárgyi eszköz- és turnéköltség-támogatást is biztosítani számukra. Ugyancsak lényeges szempont a zeneipar és más kreatív iparágak közötti együttműködési formák keresése, amivel elsősorban a filmes, reklámipari és játékszoftveres zenefelhasználás, és így a zeneszerzők nagyjogos bevételeinek növelése mozdítható elő.

A kutatás jelenleg is tart, a készítők még várják a véleményeket. A felmérés vezetője Antal Dániel, a Cseh Tamás Programiroda előzetes pályázati értékelésre felkért külső szakértője. A munkában 11 szervezet vesz részt, többek között az Artisjus, a DJ és Producer Szövetség (Magyar Lemezlovas Egyesület), a Hangszeresek Országos Szövetsége, a Hallgass Hazait program, a Magyar Jazz Szövetség, a Magyar Professzionális Rendezvénytechnikai Társaság, a MAHASZ, a Magyar Zenészbázis Egyesület és közössége, a Magyar Zeneiskolák és Művészeti Iskolák Szövetsége, az Öröm a zene program és a Zeneipari Hivatal.

A szakmával való közös munka más formában is hatékonyan segítette a kutatást: a Cseh Tamás Program tavasszal két olyan workshopot rendezett, ahol a zeneipar képviselői javaslataikat, tapasztalataikat osztották meg egymással. E beszélgetéseken felmerült a playback háttérbe szorítása, a könnyűzenei és zeneipari képzés fellendítése, a gazdasági kérdések rendezése és a médiával való hatékonyabb együttműködés témája is.

A jogdíjbevételek emelkedése a Cseh Tamás Program folytonosságát is biztosítja, hiszen a Program az üres adathordozók után szedett jogdíjak egy részéből működik. Mint a fentiekből is látszik, a felmérés eredményeit későbbi pályázati kiírásokba beépítve az anyagi forrásokat még hatékonyabban el lehet majd osztani, hogy oda jusson a segítség, ahová a leginkább szükséges. A kutatás a nemzetközi példák hasznosítása szempontjából is hiánypótló: egyrészt mert a magyarországi zenei körülményeket összehasonlíthatóvá teszi a külföldi viszonyokkal, így a hazai zene más országban való megjelenési lehetőségeire nyílik rálátás, másrészt pedig a tapasztalat azt mutatja, hogy valódi változások akkor hozhatók az itthoni koncertéletbe, ha a döntések hiteles adatok alapján születnek.

Fotó: Antal Dániel, a Cseh Tamás Program könnyűzenei kutatásának irányítója munka közben.

Cikksorozatunk a Cseh Tamás Program együttműködésével készült.

https://recorder.blog.hu/2015/06/22/itt_a_cseh_tamas_program_a_cseh_tamas_program_zeneipari_kutatasa_zeneertok_a_zenei_eletert
Itt a Cseh Tamás Program: A Cseh Tamás Program zeneipari kutatása - zeneértők a zenei életért
süti beállítások módosítása