A Recorder bemutatja: Sok húron pendülnek - Dürer Kertmozi

2015.05.18. 15:00, rerecorder

sok_huron.jpg

Május 27-én, jövő szerdán este 8-kor kezdődik egy kihagyhatatlan program a Dürer Kertben - a Recorder prezentálásban vetítjük a most induló Dürer Kertmozi-sorozatban Almási Tamás 1982-es Sok húron pendülnek című dokumentumfilmjét, ami a sokat emlegetett 1981-es tatai rocktanácskozáson készült és a zenész szakszervezet alakuló gyűlésén mutatja be, ám a filmet eddig egy korabeli televíziós vetítést leszámítva nem lehetett látni. Az ingyenes vetítés után beszélgetés lesz Almási Tamással, Bródy Jánossal és Szőnyei Tamás újságíróval.

Látható válik egy eddig láthatatlan, zenei témájú, kiváló magyar dokumentumfilm!

tatai_1.pngA magyar popzene mozgóképes dokumentáltsága szerény, minden bizonnyal jóval izgalmasabb lenne a fejünkben élő összkép akkor is, ha több koncertfelvétel, vagy bármilyen egyéb mozgóképanyag állna rendelkezésünkre a múltból, vagy legalább ismerhetnénk azokat a zenés dokumentumfilmeket, amik elkészültek. Most egy ilyen ritkaság megtekintésére lesz alkalom, Almási Tamás dokumentumfilmes 1981-ben forgatta a Sok húron pendülnek című filmjét, ami az akkori popzenész elit (Bródy János, Presser Gábor, Zorán, Benkő László, Koncz Zsuzsa és sokan mások), a  rockszakma (Erdős Péter hanglemezgyári cézár, aztán az ORI, az Interkoncert, a Zeneműkiadó és a többi vezetői) és az azt befolyásoló politikai vezetés (Tóth Dezső művelődési miniszterhelyettes, Barabás János, az Állami Ifjúsági Bizottság titkára és Lendvai Ildikó, a KISZ KB kulturális osztályának vezetője) 1981. márciusi tatai tanácskozásáról szól. Ez a háromnapos tanácskozás egy lehetséges zenész szakszervezet megalakulásáról, közelebbről viszont a hatalom és zene korabeli viszonyáról szól.

TOVÁBBI DOBOZBAN RAGADT FILMEK A RENDSZERVÁLTÁS ELŐTTRŐL ÉS KÖRNYÉKÉRŐL.

Almási Tamás dokumentumfilmjei közül ez az egyik legkevésbé ismert és látott, ám annál izgalmasabb és annál többet hivatkozott alkotás. A rendező így emlékszik vissza rá: „az aktuális hatalom, a kulturális vezetés, az ifjúsági kormányzat, más politikusok és a zenei vezetőség, Erdős Péter, Tóth Dezső és Barabás János találkozott a zenészekkel. A film ugye alapvetően erről a gyűlésről szól, nagyon kemény lenyomata a létező szocializmusnak. A legviccesebb, egyben legdrámaibb lenyomata, amit valaha láttam belőle. Erdős Péter mellett Tóth Dezső a nagy szám a filmben, veri az asztalt, hogy amíg ő van, addig nem lesz olyan zenekar, hogy URH, nyilvánvalóan jól ismerte ezeknek az underground zenekaroknak a munkásságát. Nem az volt a kérdés, hogy akarok-e dokumentumfilmet csinálni erről a gyűlésről, hanem hogy milyen keretet tudok rá találni. Ugyan televíziós soha nem voltam, de néha azért bedolgoztam. Megkerestem Érdi Sándort, aki a Stúdió című műsorokat szerkesztette, és megfűztem, hogy próbáljon meg támogatni, hogy ebből milyen jó anyag lehetne. Azt mondta, hogy jó, az adás egyik különszámának keretében megcsinálhatom. Győrffy Miklós volt a riporterem, felvettük az anyagot, elkészült a film. Érdi megnézte, azt mondta, zseniális, felterjesztem Nívó-díjra, de nem mutatom be. Ezután megindult egy hosszú meccs, hogy mégis mit lehet csinálni vele, megnézték a benne szereplő vezetők, és végül azt mondták, hogy részükről rendben van, mehet. Egy júliusi kedd délután kettőkor le is adta a tévé egyetlen egyszer, nyilván nem nézte meg senki.

Most viszont bárki megnézheti a Recorder prezentálásában a Dürer Kertmozi sorozatának nyitányaként 2015. május 27-én, jövő szerda este nyolc órától kezdődő ingyenes eseményen. Facebook-eseményoldal

A film vetítése előtt rövid beszélgetés lesz Almási Tamással, a film vetítése után pedig hosszabb beszélgetés lesz szintén a rendezővel, a filmben is szereplő Bródy Jánossal és Szőnyei Tamás újságíróval.

https://recorder.blog.hu/2015/05/18/recorder_bemutatja_sok_huron_pendulnek_durer_kertmozi
A Recorder bemutatja: Sok húron pendülnek - Dürer Kertmozi
süti beállítások módosítása