Dalpremier! Zagar feat. Kama: Sleepwalking

2015.04.21. 11:00, Frontrecorder

zagar_feat_kama_press1.jpg

Ősszel kerül a mozikba a rövidfilmjeivel ismertté lett forgatókönyvíró-rendező páros, Dési András és Móray Gábor első nagyjátékfilmje Az éjszakám a nappalod címmel. A különös hangulatú, a szürke nappali létet a mai budapesti éjszakai élet szürreálisba hajló alternatív valóságával ütköztető fekete komédia zenéjén a Žagar dolgozik Zságer Balázs vezetésével, több vendég bevonásával. Egyikük Kama, azaz Kamau Makumi a Mary Popkids-ből, a vele készült betétdal, a Sleepwalking pedig itt már meg is hallgatható, hónapokkal a film és a soundtrack megjelenése előtt - ami nagyon is helyénvaló, lévén egy igazi nyári(as) slágerről van szó.

A Žagar és Kama mostani kollaborációjának kiindulópontja a tavalyi VOLT fesztiválon a Random Trip-koncert volt, ott játszottak együtt először. "A koncert elég izgalmasra sikerült, Kama, karakteres hangja és stílusérzéke azonnal megtetszett. A buli után aztán megbeszéltük, hogy jó lenne, ha majd egy ponton összehoznánk egy közös dolgot" - emlékszik vissza Zságer Balázs. Néhány hónap múlva meg is kereste a Mary Popkids énekes-gitáros-falszerzőjét, hogy vegyenek fel együtt egy David Bowie-feldolgozást, de aztán abban maradtak, hogy inkább egy teljesen új közös számot kellene csinálniuk. "Közben elkezdtem írni Az éjszakám a nappalod zenéjét, és egy házibuli jelenethez készült számnál jutott eszembe, hogy ez jól állna Kamának. Átküldtem az alapot, amit pár napon belül egy nagyon jó énekdallammal küldött vissza, aztán ez lett a munkafolyamat - tulajdonképpen nem is találkoztunk, úgy készült el a Sleepwalking.” - meséli Zságer Balázs.

Kama nemcsak énekel, de gitározik is dalban, amelynek a szövegét csak látatlanban inspirálta maga a film: "Utánaolvastam a filmnek a neten, megtaláltam a szinopszist és elkezdtem ötletelni az éneken meg a szövegen. A film összefoglalóját olvasva magam előtt láttam egy bőrkabátos, inszomniás csávót, aki a budapesti éjszakában csapódik helyről helyre, egy kicsit egyre mélyebbre csúszva. A szöveg is ezt járja körbe, alárendelve magát ennek a kicsit monoton hangulatnak, ahol egyre erősödik a lecsúszás érzete. A filmből egyébként nem láttam semmit, úgyhogy ez az elképzelt kép formálta a szövegvilágot és az éneket" - árulja el Kama, aki ennek ellenére úgy látja, hogy "a filmmel együtt valószínűleg jobban értelmezhető a dal hangulata." 

Žagarnak ez lesz a második teljes filmzenelemeze a 2004-ben bemutatott Szezon után (annak dalaiból állt össze az Eastern Sugar album), a Sleepwalking pedig a Wings Of Love óta az első olyan szám, amit vendégművésszel rögzített a zenekar. A friss filmbetétdal élőben először május 14-én a Budapest Parkban hangzik el élőben a Žagar és Kama előadásában (Facebook-esemény), de a stúdióverzió itt rögtön meghallgatható.

A Žagar honlapjáról ingyen letölthető westernes bluesgitárral  sötét szövege ellenére inkább felhúzó és fülbemászó elektrodiszkó-dal a nyár egyik rádiós slágere lehet, íme:

https://recorder.blog.hu/2015/04/21/dalpremier_zagar_feat_kama_sleepwalking
Dalpremier! Zagar feat. Kama: Sleepwalking
süti beállítások módosítása