Klippremier! Szilárd: Sosem elég

2015.03.26. 13:00, rerecorder

szilard_2.jpg

A Quimby billentyűse Balanyi Szilárd 2002 óta viszi zenekarával párhuzamos szólókarrierjét, és a 2009-es Sorminta című negyedik albuma óta átállt a kislemezek, önálló dalok megjelentetésére. Szilárd a 2012-es Tűz/Ego kislemezzel jelentkezett először ilyen módon, aztán 2013-ban jött a Lám! Lám! és a Sosincs ismétlés, tavaly pedig az év eleji Cseperedő után még két további szerzemény (Te meg én, Kis fura figurák). A sor idén is folytatódik és ahogyan már megszokhattuk, ismét Galambos Dorinával közösen előadott szám érkezett, amihez hatásos egysnittes videót forgattak - mint kiderül, meglehetősen spontán módon.

Szilárd szólóban finoman soulos, szolidan dzsesszes hangulatú, perfekt popos dalokkal jelentkezik, amelyeket mindig a különböző billentyűs hangszerek karakterizálnak, ezúttal a Wurlitzer márkájú elektromos zongora, de meséljen erről ő maga, mint ahogyan arról is, hogy miért szerepel quimby-s kollégája Mikuli 'Fefe' Ferenc basszusgitáros a dal társszerzői kreditjében: „a dal eredete Lendvára vezet vissza, ott adtunk a Quimbyvel egy Teátrum-koncertet és a hangbeállás alatt próbálgattam a Wurlitzer zongorámat. Ekkor jutott eszembe a dal ötlete és témája, azzal játszottam, mire beszállt az egész zenekar és Fefének volt egy jó basszustémája. Kértem, hogy ezt játssza még és ez annyira megtetszett, hogy belevettem a dal végső változatába is, Fefe pedig így lett társszerző – tulajdonképpen véletlenül.”

A - már szintén szokásos módon Bernhard Hahn német producer-hangmérnökkel közösen készült - Sosem elég egy szakítós duett Galambos Dorinával, a szám végigvezet bennünket egy kapcsolat fázisain: a reményteli kezdetektől a társas magányon át a végső szakításig. Dorina állandó szereplő Szilárd dalaiban, sőt ahogyan a billentyűs-énekes fogalmaz: „Dorina, azt hiszem lassan szinte családtag, jó ideje benne van a zenekarban. Először még ő jött, hogy szeretne vokálozni egy koncerteken, és aztán gyorsan állandó tag lett, így ma már nem is kérdés, hogy énekel az új szerzeményekben, nagyon szeretek vele dolgozni, nagyon tehetséges énekesnő.”

A dalhoz készült egy ötletes, egysnittes videó is, amelyben ki-be járkálnak a szereplők, zajlik körülöttük a forgatási munka, mint maga az élet - de mint Szilárd a Recordernek elmesélte, az eredeti terv egészen más volt „a klipet eredetileg nem egysnittesnek szántuk. Erdélyi Gábor rendezte, aki amúgy fotós is és nemrég egy Quimby-fotózás után mondta, hogy mennyire bírja a Szilárd-dalokat, egyszer szívesen rendezne egy videót. Na, én meg mondtam neki, hogy akkor itt is az alkalom, mert elkészült egy új számom. Az eredeti ötlet egy bonyolultabb klip lett volna, azt az elképzelést nem tudtuk megvalósítani, mert túl sokba került volna. Erre nagyjából a forgatáson jöttünk rá, és akkor különböző beállásokat nézegetve mondta a Tamás, hogy "énekeld csak még, ne hagyd abba!" És ott és akkor kitaláltuk, hogy nézzük meg egysnittes beállításban, hátha működik. Elpróbáltuk, felvettük kilencszer és a kilencedik nekirugaszkodás lett végül az itt látható videóklip. Ami igazán meglepő, hogy mindez négy óra alatt lezajlott, amint megszületett az ötlet, nagyon gyorsan dolgoztunk. Szerencses véletlen volt, bárcsak minden véletlen ilyen lenne.”

és akkor a Sosem elég című dal: 


szilard.net

 

https://recorder.blog.hu/2015/03/26/klippremier_szilard_sosem_eleg
Klippremier! Szilárd: Sosem elég
süti beállítások módosítása