Heti Top 10: dalcímekről elnevezett zenekarok

2015.03.15. 22:32, Frontrecorder

radiohead.jpg

Ezen a héten volt húsz éve, hogy megjelent a Radiohead számára a globális népszerűséget meghozó The Bends című album. A zenekar tíz évvel előtte, On A Friday néven alakult, majd ezt változtatták meg arra, ahogyan mindenki ismeri őket, és ami eredetileg egy Talking Heads-szám címe. Ennek, mármint dalcím után együttest elnevezni komoly hagyománya van a zenében, össze is gyűjtöttük a kedvenceinket.

Boris

A kultikus japán experimentális / zajrock zenekar a nem kevésbé kultikus amerikai experimentális / alternatív / zaj- és még sorolhatnánk rockzenekar, a grunge egyik előképének is tartott Melvins 1991-es albumának nyitódaláról nevezte el magát.

Cocteau Twins

A skót ethereal pop együttes egy honfitárs punk/glam zenekar, az 1977-ben rövid ideig működő Johnny And The Self-Abusers dalától kölcsönözte a nevét. Ebből a bizonyos névadó zenekarból lett aztán a Simple Minds (David Bowie The Jean Genie című dalának egy sorából).

Death Cab For Cutie

A március végén új albummal jelentkező washingtoni indierock zenekar a hatvanas évek elején alakult brit rockkabaré-trupp, a Bonzo Dog Doo-Dah Band 1967-es daláról nevezte el magát. A Death Cab For Cutie egyébként Elvis (Let Me Be Your) Teddy Bear című slágerének paródiája, a Beatles Magical Mystery Tour című filmjében is elhangzik. 

Deep Purple

Az mennyire kemény, hogy az egyik első hard rock zenekar egy 1963-as tinglitangli rock and roll-slágerről választotta a nevét?

Ladytron

Brian Eno néhány éve a brit popzene legjobbjaként emlegette a Ladytront, és valószínűleg nem azért, mert egykori zenekara, a Roxy Music 1972-es bemutatkozó albumának egy dala adta a nevüket.

Pretty Girls Make Graves

A Smiths és Morrissey számos zenekart ihletett névadásra a dalaival, ezek közül ez a legjobb. A 2001-ben indult seattle-i posztpunkok az 1984-es első Smith-album negyedik számának címét (amely egy idézet Jack Kerouac Dharma hobók könyvéből) nyúlták le maguknak.

Right Said Fred

A kilencvenes évek első felében sikeres, szerethetően bárgyú gay dance-pop testvérpár egy 1962-es brit novelty slágerről vette a nevét. A Right Said Fred két kelletlen munkásról szól, akiknek egy zongorát kellene elcipelniük, ehelyett lebontják a lakást, és közben nyugodtan teázgatnak.

Roxette

A jövőre harmincéves svéd duó a Dr. Feelgood brit pub rock zenekar 1974-es kislemezének címét kapta a keresztségben.

Starsailor

A kétezres évek első felében sikeres, érzelmes akusztikus-bázisú indierockban utazó Starsailor eredetileg Tim Buckley 1970-es avantgárd albumának, illetve egyik dalának a címe volt. 

The Kooks

David Bowie az 1971-es Hunky Dory albumára írt egy dalt Kooks címmel az akkor épp újszülött fiának, 21 évvel később ez lett a névadója a brit indie középmezőnyében ellavírozó brightoni zenekarnak. 

Címkék: heti top 10
https://recorder.blog.hu/2015/03/15/heti_top_10_dalcimekrol_elnevezett_zenekarok
Heti Top 10: dalcímekről elnevezett zenekarok
süti beállítások módosítása