Írj egy acid house-számot, most!

2015.03.13. 17:30, rerecorder

roland.jpg

Ennek a napnak lőttek! Akár irodában vagy, akár iskolában, netán otthon, mostantól csak acid house-trekkeket akarsz majd csavargatni, merthogy nagyon egyszerűen megteheted. Az Errozero nevű oldal Acid Machine néven kifejlesztett egy olyan replikát a Roland – túlzás nélkül – legendás TB-303 nevű basszusszintetizátorából, amellyel programok telepítése nélkül játszhat a nyolcvanas évek óta meghatározó zenei eszközzel. Aciiiiid Traaaaax!

Az Errozero Acid Machine-ja két analóg bass linerből és egy dobgépből áll, így teljesen alkalmas komplett számok írására, ha valaki egyszer rákattan, egy darabig biztosan nem tudja abbahagyni a csavargatást, kísérletezést.

Persze a TB-303 reprodukálására már volt számos példa korábban (a Propellerhead nevű cég is piacra dobot egy ReBirth RB-338 nevű szoftvert 1996-ban, ami szintén tartalmazott 303-as basszusszintetizátort, és TR-808, valamint TR-909 dobképek kombinációját – ez a mostani Acid Machine is nagyon hasonlít a ReBirth-re), ám valószínűleg ez az első eset, hogy programok megvásárlása, telepítése nélkül, egyszerűen egy webböngészőből is elkezdhetünk acidet játszani.

tb303_front_view.jpg


Az acid house története ott kezdődött, hogy a Roland cég 1982-ben piacra dobta a TB-303 nevű basszusszintetizátorát (a TB a Transistor Bass rövidítése), az eredeti cél szerint azért, hogy a gitárosok, meg persze bárki más, aki éppen egyedül gyakorol otthon valamilyen hangszeren, a basszusgitárost is tudja helyettesíteni egy géppel. Az eszköz azonban nem volt túl népszerű, 1984-ben (egyes források szerint 10 ezer példány kibocsátása után) be is szüntették a gyártását. Ám 1986-ban a Phuture nevű trió tagjaként DJ Pierre egy szép poptörténelmi napon elkezdte csavargatni a szerkezetet (a teljes sztori itt olvasható) és megszületett az Acid Tracks című ep címadó nyitódala, meg egy egész zenei stílus, meg úgy általában az elektronikus zene történetében is új fejezet nyílott.

Hát, most bárki könnyedén átélheti ezt a forradalmi pillanatot itt.


ÉS A ROLAND TR-909-ES KLASSZIKUS DOBGÉPÉT MÁR LÁTTAD HÁROMMÉTERES VERZIÓBAN?

a műfajindító Phuture-féle Acid Tracks


a legendás eszközt "megéneklő" leghíresebb sláger Fatboy Slimé: 


egy klasszikus 1988-ból, Fast Eddie és az Acid Thunder


és még egy zseniálisan csavaros acid, Armando és a Confusion's Revange

https://recorder.blog.hu/2015/03/13/irj_egy_acid_house-szamot_most
Írj egy acid house-számot, most!
süti beállítások módosítása