Nicolas Jaar kiadójához szerződött a 12z duó

2015.03.10. 15:51, rerecorder

12z_pressphoto1.jpg

Az elektroakusztikus improvizatív zenét játszó 12z duó – eredetileg Pálfi György Szabadesés című filmjéhez készített – zenéjére bukkant rá Nicolas Jaar chilei-amerikai zenész-producer, aki szólóban és tavaly nyáron, a Sziget-koncert után feloszlott Darkside duójával is járt már Magyarországon. A The Free Fall Inspirations című anyag március 15-től három részletben jelenik meg az ő Other People nevű kiadójánál digitálisan, a duó pedig jelenleg egy új, Trembling Air címet viselő lemezen dolgozik, ami még idén ősszel fog megjelenni vinylen, ugyanitt.

12z_pressphoto2.jpgA 12z duót Kristóf Márton és Szabó Bálint alapította 2012-ben. Az UH Fest által felkarolt, trióként indult formáció (Porteleki Áronnal dobokon) belföldön és külföldön azóta is rendszeresen fellépő zenekar, első anyaguk kazettán jelent meg a Farbwechsel kiadónál 2013-ban 12z [onetwozed] címmel. A hagyományos koncertezés mellett rendszeresen tartanak jam sessionöket szerdánként 12z [sessionz] néven, ahová minden alkalommal vendégeket hívnak a közös zenélésre. Több rövidfilmhez is készítettek már anyagot, és rendszeresen hívják őket kiállításmegnyitókra.

freefall_cover.jpgA Pálfi-filmzeneként indult The Free Fall Inspirations (a lemez borítója jobbra) ismét egy újabb irányt jelent a 12z eddigi munkásságában, mivel ez az első tisztán elektronikus anyaguk.

Nicolas Jaart nem kell bemutatni, 2011-es The Space Is Only Noise című debütlemezével egyből a legmenőbb elektronikus zenész-producerek első ligájába került, Darkside projektje szintén nagyon sikeres volt (a 2013-as Psychic című lemezről itt írtunk). Jaar Clown & Sunset nevű első labele is igen menőnek számított, de a 2013-ban indított Other People szintén az, itt jelent meg a Darkside-lemez is, meg olyan kísérletező előadók, mint Vtgnike és Valentin Stip. Jaar épp nemrég, február végén jelentkezett legújabb munkájával, ami egy 1969-es Szergej Paradzsanov-filmnek, az A gránátalma színe című alkotásnak – a filmtörténet egyik poétikus csodájának – az újrafilmzenésítése (a teljes film az újravett filmzenével az Other People YouTube-csatornáján volt elérhető, de már jogi problémák miatt lekerült onnan).


részlet a 12z lemezéből: 


itt pedig három szám hallgatható meg az anyagból: 


ez pedig egy részlet az örmény rendező 55 évvel ezelőtti alkotásának Jaar-féle újrazenésítéséből, Pomegranates címmel: 


ez meg egy friss Jaar-remix az új Florence & The Machine-dalból: 


12z.hu

Címkék: nicolas jaar 12z
https://recorder.blog.hu/2015/03/10/nicolas_jaar_kiadojahoz_szerzodott_a_12z_duo
Nicolas Jaar kiadójához szerződött a 12z duó
süti beállítások módosítása