Kelela üzenetet küld a jövőből

2015.03.05. 10:03, subrecorder

kelela_1.jpg

Az etióp származású Kelela Mizanekristost tavaly a jövő egyik legnagyobb R&B-királynői jelöltként emlegettük Globálradar rovatunkban, ő pedig most végre belehúzott, hogy valóra váltsa várakozásainkat. Ősszel érkező debütáló albuma előtt még májusban megjelentet egy EP-t, melyről most az első - Arca által felügyelt - dal hallgatható is.

Úgy látszik, Kelela maga is érezte, hogy 30 évesen kicsit későn csöppent bele a zenei világba, ezért aztán hihetetlen tempóval kezdett neki karrierje építésének. A Fade To Mind kiadónál megjelent 2013-as bemutatkozó mixtape-je az akkori év talán legjobb ingyenes kiadványa volt és a hamar egy gárdához való elköteleződés is meghozta rajta a gyümölcsét, rögtön olyanokkal kollaborálhatott, mint Kingdom, vagy éppen a Nguzunguzu. Tartjuk magunkat ahhoz, hogy ő lehet a jövő nagy befutója, már ha a zenei világ képes lesz hozzá felzárkózni, mert ő ugyan lelassítani nem fog, az biztos. Most bejelentette, hogy idén ősszel érkező debütáló albuma helyett külön EP-ként fogja megjelentetni azt a 6 dalt, melyek a szerelem és szexualitás körforgásának történetét mesélik el.


KELELÁRÓL BŐVEBBEN TAVALYI GLOBÁLRADARUNKBAN OLVASHATSZ.

A Hallucinogen névre hallgató EP nyitó dala, az A Message a szerelemre való sötét ráismerésről és az azt magunktól először önkéntelenül eltolásról szól. A szám producere Arca volt, aki igencsak ért az ilyen és ehhez hasonló témákhoz, mint azt tavalyi debütáló albumán bebizonyította. Kelela elmondása szerint 2012-ben, egy hajón találkozott a producerrel, művészi értékeik hasonlósága pedig szinte rögtön nyilvánvalóvá vált számukra. Három napig dolgoztak ezután együtt, melynek eredménye 5-6 demó lett, ezek közül az egyik tökéletesített változata az A Message. A dal minimalista alapja ismerős lehet nem csak Arca korábbi munkáiból, de FKA twigs anyagaiból is, talán ő az, akihez leginkább lehetne hasonlítani az énekesnőt, már ha ez számít valakinek. A szám kisegítő producere egyébként Beyoncé (aki mellesleg Kelela nagy rajongója) 2013-as albumának titkos fegyvere, Boots volt. A dalhoz klip is készült, ebben Kelela arca van a fókuszban, szinte végig őt látjuk, csak a végén változik át egy amorf anime lénnyé. A videóban látható egy olyan jelenet is, amikor a hölgy levágja majdnem derékig érő rasztahaját egy ollóval. A május 5-én érkező Hallucinogen EP-n kívül nemsokára megjelenik végre fizikai formátumban Kelela 2013-as mixtape-je, a Cut 4 Me is.


Kelela új EP-jének nyitó dala, az A Message:


a teljes Cut 4 Me mixtape:

Címkék: arca kelela
https://recorder.blog.hu/2015/03/05/kelela_uzenetet_kuld_a_jovobol
Kelela üzenetet küld a jövőből
süti beállítások módosítása