Élve eltemetik a Pussy Riotot

2015.02.19. 16:32, subrecorder

pussy_riot.jpg

Első angol nyelvű dalával és egy ahhoz készült videóval jelentkezett a Pussy Riot fempunk kollektíva. Az I Can't Breathe című számban közreműködők névsora illusztris, többek közt az évtizedek óta visszavonult punklegenda, Richard Hell is hallható benne, a klipjében pedig két Pussy Riot-tagot temetnek el, élve.

Mióta 2012-ben egy orosz templomban való tüntetésük/fellépésük után a világ megismerte a Pussy Riot nevét, elég sokat változott a csapat. Először is a két legismertebb tagot, Nagyezsda Tolokonnyikovát és Maria Aljohinát Oroszországban két évre börtönbe zárták, mikor azonban kikerültek, az USA-ban sztárként fogadták őket, azóta a MoMa-ban állítanak ki és civil szervezeteket vezetnek. Bár a Pussy Riot sosem igazán a zenéről, hanem egy ideológiáról szólt, mégis mintha ez a része az aktivizmusuknak kicsit elfelejtődött volna. Most viszont megjelent első angol nyelvű protest songjuk, az I Can't Breathe, amit ráadásul nem is hazájuk politikai helyzetéről írtak, hanem Eric Garner fekete tinédzserről, akit tavaly két rendőr megfojtott (a dal címét adó mondatot az áldozat 11-szer mondta ki közben), majd miután nem ítélték el őket, országos szintű lázadások kezdődtek.


CÍMLAPPROFILUNK A PUSSY RIOTRÓL ITT OLVASHATÓ.

"Rendőri erőszak a világon mindenhol van. Ezt mi is megtapasztaltuk, első kézből a letartóztatásunkkor. Az I Can't Breathe-et nem csak Garnernek, hanem mindazoknak írtuk, akik megtapasztalták már állami szervek brutalitását - akiket megöltek, megfojtottak, akik eltűntek háborúban, akiket politikai fogolyként tartanak börtönben és akik a változásért az utcákon küzdenek. Mindannyian együtt harcolunk." Ezekkel a sorokkal vezetik fel a videót, melyet egyébként Moszkvában forgattak. A vágás nélküli felvétel során a két tagot élve eltemetik, majd ahogy eltávolodik a kamera a földtől, direkt azt az érzést keltik bennünk a nagy ürességgel, hogy ez a sír bárhol lehet a világon. Tolokonnyikova és Aljohina orosz rohamrendőri felszerelést visel, a videó elején látható cigarettás doboz pedig Russian Spring márkájú. Az "orosz tavasz" kifejezést (az arab tavasz alapján) azok használják, akik egyetértenek az ukrajnai beavatkozással és az erőszakos orosz terjeszkedéssel. Ilyen márkájú cigaretta a két nő szerint tényleg létezik, nem ők találták ki. A dal maga egyébként monoton ütemre épül, amellyel a szívdobogást akarták jelképezni.

A PUSSY RIOT NYILATKOZOTT IS A RECORDERNEK.

A dalhoz a zongora részt Nick Zinner (Yeah Yeah Yeahs), az elektronikát Andrew Wyatt (Miike Snow) játszotta fel, a fő vokált pedig Szása Klokovának (a Jack Wood együttes vezetőjének) köszönhetjük. A végén Eric Garner monológját az a Richard Hell olvassa fel, aki a Voidoids, majd a Television élén a punkzene egyik meghatározó úttörője volt. Hell több mint két évtizede hátat fordított a zenének és írással foglalkozik, de mikor a Pussy Riot felkereste, azonnal igent mondott a közreműködésre. "Egyik nap kaptam egy hívást, hogy a Pussy Riot találkozni akar velem. Azt hittem átverés az egész, hogy csöngetnek, kinyitom az ajtót, aztán valaki tortát dob az arcomba. Nem így lett; találkoztunk, és egy óra múlva már a stúdióban ültünk." - mesélte Hell. A Pussy Riot jelenleg háborúellenes dalokat és videókat vesz fel New Yorkban, ezek valószínűleg még idén megjelennek.


A Pussy Riot első angol nyelvű dala és a hozzá készült videó:

https://recorder.blog.hu/2015/02/19/elve_eltemetik_a_pussy_riotot
Élve eltemetik a Pussy Riotot
süti beállítások módosítása