Frankie Knuckles előtt tiszteleg az Underworld

2015.02.13. 19:11, Frontrecorder

underworld.jpg

Március 31-én lesz egy éve, hogy elhunyt Frankie Knuckles, a "house keresztapja", akinek az emlékére ezen a napon megjelenik az a feldolgozás, melyet az Underworld és a Heller & Farley duó készített a legendás dj-producer Baby Wants To Ride című klasszikus számából.

A sulykolós ritmusú, masszívan funkos és erőteljesen szexuális töltetű Baby Wants To Ride eredetije - melyben Jamie Principle énekel, helyesebben begerjedt hangon monologizál - 1987-ben jelent meg, ez volt Frankie Knuckles első nagy sikerszáma, melyet ma már a Chicago house alapvetései között tartanak számon. Ez a szám, ahogy Knuckles többi trekkje is nagy hatással volt a house brit úttörőire, köztük Pete Hellerre és Terry Farley-ra, akik külön-külön is, de főleg együtt számos maradandó klubslágert tudhatnak magukénak, emellett elévülhetetlen érdemeket szereztek a tánczenei kultúra szigetországi előmozdításában. Például alapítói voltak 1990-ben (mások mellett Andrew Weatherall-lal együtt) az egyik első brit tánczenére szakosodott kiadónak, a Boy's Own Recordings-nak, amelyet Farley Junior Boy's Own néven vitt tovább 1993-ban, és tett fontos tényezővé; itt jelent meg a Chemical Brothers első albuma, és ez volt az Underworld otthona egészen a zenekar 2002-es harmadik albumáig. Igen szoros tehát a kapocs a Heller & Farley és a Karl Hyde-Rick Smith páros (az Underworld) között, de ennek ellenére eddig még zenén nem dolgoztak együtt, egészen a Frankie Knuckles előtt tisztelgő feldolgozásig.

FRANKIE KNUCKLES LEGNAGYOBB HOUSE-HIMNUSZAI ITT.

"A house zene megteremtőjeként elmondhatatlanul sokkal tartozunk Frankie-nek" - vallja Rick Smith. " Karl és én mindig úgy tekintettünk Frankie-re, mint az ősforrásra, és Underworldként kezdettől az ő folyójában úszunk." Terry Farley már prózaibb módon méltatta Knuckles-t: "Huszonöt éve Frankie lelkesen promótálta a Pete-tel közös számaimat és a Junior Boy's Own első kiadványait, ez a támogatása pedig lehetővé tette, hogy néhány londoni külvárosi zenerajongóból világutazó dj és producer váljon." Van tehát miért fejet hajtaniuk Knuckles előtt, és ezzel a közösen jegyzett feldolgozással ezt meg is teszik. A március 31-én digitálisan és limitált példányszámban vinyl 12″-esen megjelenő trekk teljes bevételét pedig az Elton John AIDS Foundation égisze alatt tavaly elindított, afrikaiak HIV-fertőzöttsége ellen küzdő Frankie Knuckles Fund nevű segélyszervezet kapja.

Íme tehát a house-klasszikus Baby Wants To Ride az Underworld és Heller & Farley verziójában, Karl Hyde jellegzetes kántálásával, sajnos egyelőre egy teaser részletet hallhatunk csak belőle:


ez pedig a szám eredetije:

https://recorder.blog.hu/2015/02/13/frankie_knuckles_elott_tiszteleg_az_underworld
Frankie Knuckles előtt tiszteleg az Underworld
süti beállítások módosítása