Poszt-grunge-ról poszt-R&B-re váltott Daniel Johns

2015.02.10. 14:08, Frontrecorder

danieljohns.jpg

Ismerős a fenti képen látható férfi? Nem? És arcszőrzet nélkül, szőke Kurt Cobain-hajjal elképzelve? Így sem? Akkor segítünk: ő Daniel Johns, a Silverchair ausztrál poszt-grunge zenekar frontembere, aki egészen éles és meglepő zenei fordulatot véve (leginkább honfitársa, Chet Faker nyomdokain haladó) poszt-R&B előadóvá avanzsált. Durva! Ráadásul nem is csinálja olyan rosszul, legalábbis erről tanúskodik a márciusban megjelenő EP-jét beharangozó Aerial Love című dal, melyhez érzéki klip is készült.

A Silvcerchair kis rosszindulattal az ausztrálok legsikeresebb Nirvana-utánzata volt, a kilencvenes évek elején berobbant, akkor még középiskolás trió ügyesen lovagolta meg a grunge nyomán felduzzadt alternatív rockzenei hullámot; húsz éve megjelent bemutatkozó albumuk, a Frogstomp az USA-ban dupla platina minősítést ért el, de az utána következő két lemezük (Freak Show - 1997, Neon Ballroom - 1999) is szépen fogyott Amerikában, illetve világszerte, odahaza pedig szupersztároknak számítottak (minden albumuk listavezető volt). A felívelésükben a kétezres évek elején következett az első törés, az útkereső, artrockos és nagyzenekari hangzások felé elmozduló 2002-es nagylemezük (Diorama) után pihenőre tette magát a zenekar, majd 2006-ban újra aktivizálódtak, de már csak egy újabb albumot készítettek (a 2007-ben megjelent, popos, new wave-es hatásokat is mutató Young Modernt), majd 2011-ben határozatlan időre jegelték a Silverchairt, vagyis gyakorlatilag feloszlottak. A Silverchair zenei vezére, az énekes-gitáros-dalszerző Daniel Johns (aki 2003-tól 2008-ig Natalie Imbruglia férje volt) a következő éveket mindenféle mellékprojekttel töltötte, reklámzenét szerzett kamarazenekarral, dolgozott a Veronicas olasz-ausztrál csajduóval és az új-zélandi dalszerző-énekesnővel, Kimbrával, írt egy dalt a 360 nevű ausztrál rapperrel közösen.

2013-ban röppent fel a híre, hogy szólóalbumon dolgozik, de erről aztán többet nem igen lehetett hallani egészen az első saját dalának a premierjéig, ami január 25-én volt az ausztrál Triple J rádióban. Az Aerial Love-val Johns igencsak meglepett mindenkit, hiszen nyoma sincs az alt-rocknak, de még a gitároknak sem, mindezek helyébe finoman elektronikus soul/R&B lépezz, amelyről kapásból Chet Faker ugrik be, de eszünkbe juthat a Rhye vagy SBTRKT is. Johns-nak amúgy nem ez az első elektronikus zenei megnyilvánulása, 1997 és 2005 között volt egy tánczenés projektje Dissociatives néven egy ausztrál dj-producerrel (sőt, az élő felállásban a Presets két tagjai is játszott), szóval nem minden előzmény nélküli ez a transzformáció, de akkor is elég meghökkentő. Az electrocroonernek felcsapott, külsőre is jócskán megváltozott Johns az érzékien simogató dalt a Lorde-dal is dolgozó producerrel Joel Little-lel közösen jegyzi, és egy március 13-án megjelenő EP-na kap majd helyet. A számhoz abszolút passzol a hozzá forgatott klip, amelyben egy sivatagban szeretkező fiatal párt láthatunk. Aaa.

https://recorder.blog.hu/2015/02/10/poszt-grunge-rol_poszt-r_b-re_valtott_daniel_johns
Poszt-grunge-ról poszt-R&B-re váltott Daniel Johns
süti beállítások módosítása