Háromszázezer dollárért kelt el Elvis első lemezfelvétele

2015.01.09. 16:33, Frontrecorder

marionkeisker-samphillips.jpg

Elvis Presley tegnap töltötte be a nyolcvanat (hiszen mint tudjuk, a Király él), ebből az alkalomból Graceland-ben - a családi megemlékezésen túl, amelynek során több száz rajongó jelenlétében vágtak fel egy nyolcemeletes tortát az ünnepelt tiszteletére - árverést tartottak. Itt került kalapács alá más emléktárgyak mellett az az acetátlemez, melyet Elvis első lemezfelvételeként tartanak számon, és amely végül háromszázezer dollárárt - közel 81 millió forintért - talált gazdára.

A szóban forgó, privát céllal készült lemez a csillagászati árát annak köszönheti, hogy mindössze ez az egy példány létezik belőle, és hivatalosan nem jelent meg. Elvis 1953. július 18-án vett fel egymaga két dalt a memphisi Sun Studióban, a My Happiness, illetve a That's When Your Heartaches Begin című sztenderdeket (előbbi 1933-ban született, az első ismert felvétele 1947-re datálódik, Ella Fitzgerald is lemezre énekelte), a fáma szerint édesanyjának szánta megkésett születésnapi ajándékként, bár akkor lehet, hogy nem hagyta volna ott egy akkori barátjánál, Ed Leeknél, akihez azért ment át, hogy meghallgassa a felvételt, mivel nekik akkor nem volt lemezjátszójuk. A kislemez Leek tulajdonában maradt, majd az unokahúgához került, ő ajánlotta fel a tegnap, január 8-án rendezett aukció számára. A lemez majdhogynem százezerszeresen visszahozta az árát - Elvisnek négy dollárjába került a stúdiófelvétel. A kincset érő vinyl új gazdájának kilétét homály fedi.

MILYEN EGYPÉLDÁNYOS LEMEZEK LÉTEZNEK MÉG? ITT ÖSSZEGYŰJTÖTTÜK A LEGISMERTEBBEKET.

Az Elvis egykori birtokán, Gracelandben tartott árverésen a ritka lemezen kívül elkelt többek között Elvis első jogosítványa és az a kabát, amit a Viva Las Vegas című filmjében viselt. Ugyancsak tegnap indult el egy új weboldal is, az Elvis The Music, ahol a Király teljes diszkográfiája böngészhető.

és a szóban forgó két dal az akor még teljesen ismeretlen Elvis előadásában:

Címkék: elvis presley
https://recorder.blog.hu/2015/01/09/haromszazezer_dollarert_kelt_el_elvis_elso_lemezfelvetele
Háromszázezer dollárért kelt el Elvis első lemezfelvétele
süti beállítások módosítása