Lemez Gyorstár – 2014. 49. hét

2014.12.05. 16:12, rerecorder

ex_hex.jpg

Szólóban is megközelíthető a Super Furry Animals-minőség? Flying Lotus képes emelni a tétet? Merre kanyarodott Jessie Ware szerteágazó szofisztisouljával? Mi az év egyik legjobb punkrocklemeze? És ugyanezt kérdezzük hiphopban is - válasz eheti Lemez Gyorstárunkban.

Gruff Rhys: American Interior

gruff.jpgKiadó: Turnstile Records

Megjelenés: 2014. május 5.

Stílus: popzene

Kulcsdal: Liberty (Is Where We’ll Be)

Egészen elképesztő, hogy a walesi Gruff Rhys lassan 20 éve ontja magából (a Super Furry Animals vezéreként, szólóban és egyéb projektekben) a lenyűgöző dallamokat, miközben a dalok hangszerelése nem átall a lehető legszélesebb műfaji „horizontot” végigpásztázni (60s psych-poptól kezdve a tropicálián át a 80s szintipopig). Negyedig szólóalbumán is összezsúfolt vagy háromlemeznyi ötletet, én mégis azt a pofonegyszerű pillanatot emelném ki, amikor a Liberty (Is Where We’ll Be) című számban, 3:50-nél érkezik a tütürü vokál, majd az azt körbecikázó, körbetáncoló vonósszekció. 2014-ben ennél a pillanatnál éreztem magam a legjobban zenehallgatás közben.

8/10

Soós Csaba



Flying Lotus: You’re Dead!

flying_lotus_youre_dead_album_artwork.jpgKiadó: Warp / Neon Music

Megjelenés: 2014. október 6.

Stílus: elektronikus jazz/hiphop/soul

Kulcsdal: Never Catch Me

Ha valaki jó számokat akar hallani, az ne is hallgassa meg ezt a lemezt (egy-kettő van rajta, például a Kendrick Lamarral közös, csodás Never Catch Me). Ha valaki egy, a fekete zenéknek a gospeltől a jazzen át a hiphopig érő csodálatos történetéből szeretne egy szűk negyven perces, nagyon sűrű, vibráló esszenciát hallani, az viszont azonnal indítsa el a You’re Dead!-et. Flying Lotus immár sokadszor bizonyítja, hogy azon ritka kortársak egyike, akik nem csak jól ismerik ezt a zeneiségen mindig túlmutató, spiritualitásba hajló tradíciót, de képesek is bátran újrafogalmazni azt. Briliáns.

9/10

Csada Gergely


Jessie Ware: Tough Love

toughlove.jpgKiadó: PMR / Island / Universal

Megjelenés: 2014. október 13.

Stílus: szerteágazó szofisztisoul

Kulcsdal: Want Your Feeling

Jessie Ware 2012-es szuper debütáló lemeze után érezhetően meg akarta mutatni második albumán, hogy mennyire sokoldalú énekesnő, de ez inkább gyengíti az összképet. Középtempós diszkótól szofisztikált r&b-n keresztül akusztikus balladáig mindenféle rákerült a Tough Love-ra, de Ware „érett nő”-hangján kívül csak az „igényesség” nehezen megragadható, picit szirupos légköre tartja össze az anyagot. Ha nehéz a szerelem és jól jönne egy kis vigasztalás, akkor azért bőven rá lehet fanyalodni.

6.5/10

Kálmán Attila


Ex Hex: Rips

ex_hexs.jpgKiadó: Merge

Megjelenés: 2014. október 13.

Stílus: punkrock

Kulcsdal: New Kid

A többségnek a Carry Brownsteinnel (Sleater-Kinney) közös Wild Flagből lehet ismerős Mary B. Timony, de az általa verbuvált washingtoni Ex Hex első lemeze is nagyon magabiztos bemutatkozás. A kezdeti dögös CBGB-bandákat (New York Dolls, Heartbreakers, Ramones stb.) és a korabeli angol punk-, posztpunk-zenekarokat (főként a Buzzcocks-t) idéző csajtrió receptje nagyon egyszerű. Lehetőleg három percnél nem hosszabb, feelgood punkrockos dalokat írni, könnyen megjegyezhető refrénekkel. Ha még egy gitárszóló is belefér, annál jobb. Több emlékezetes slágerrel hibátlan lenne, de így is erősen ajánlott.

8/10

Csada Gergely


Run The Jewels: Run The Jewels 2

run-the-jewels-2.jpgKiadó: Mass Appeal / Neon Music

Megjelenés: 2014. november 3.

Stílus: hiphop

Kulcsdal: All Due Respect

Amikor összeállt a jelenlegi hiphopmezőny legszimpatikusabb szereplőiből kettő (a producerként is régóta bizonyító El-P és a kivételes MC-k közé sorolható Killer Mike – ugyebár utóbbi 2012-es albumán), rögtön érezni lehetett a különleges minőséget, amit aztán a közös projekt ingyen adott tavalyi debütálásán ismét megmutattak, most meg simán még tovább hevítettek. A minimalista, repetitív, humoros, bivalyerős, üresjáratok nélküli album összegzi alkotói erényeit, ha csak egy klasszikus raplemezt hallgatnál idén, válaszd bátran ezt.

8.5/10

Dömötör Endre

https://recorder.blog.hu/2014/12/05/lemez_gyorstar_2014_49_het
Lemez Gyorstár – 2014. 49. hét
süti beállítások módosítása