Heti programajánló: november 18-24.

2014.11.17. 17:52, subrecorder

308656.jpg

Csak nem szűnik az őszi programáradat, de mi ennek persze csak örülünk. Ezen a héten lesznek kicsik és nagyok, durvák és kedvesek, nők és férfiak, szépek és csúnyák. Lássuk!

November 18. Kedd

A Washington állambeli Tacomából érkezik a Criminal Code nevű, tipikus Észak-Nyugati punkot játszó zenekar egyenesen a Müszibe, egy kis világmegváltásra.

Criminal Code, Piss Test

Helyszín: Müszi

Kezdés: 20:00

Belépő: 1000 Ft

Facebook esemény

A Metz és a Cloud Nothings által fémjelzett, virágzó "szemüveges, kockásinges frontemberes punk" színtér tagja a Criminal Code is, akik azzal tűnnek ki a mezőnyből, hogy zenéjükben sokkal egyértelműbbek a régi nagyok hatása. Van itt Hüsker Dü, mindenkinek van legalább egy Black Flag tetoválása és valószínűleg Discharge lemezeket is rendszeresen cserélgetnek egymással a tagok. Első saját albumuk (No Device) a Deranged Records-nál jelent meg, ők olyanokkal foglalkoznak még, mint az Eagulls, a White Lung, a The Men, vagy éppen a Fucked Up, díszes tehát a társaság. És a Criminal Code meg is érdemli a figyelmet, jó adag huszonéves egzisztencializmus van bennük, amivel meg sokra lehet vinni. A Piss Test pedig Portlandből érkezik, kell-e még valamit írnunk? Természetesen elmaradhatatlan a mérgesen káráló énekes.


November 19. Szerda

Ha csak a Jungle Drumot ismered a gyönyörű hangú izlandi énekesnőtől, akkor sok mindenből kimaradtál! Emilíana Torrini négy, nemzetközi terjesztést kapó lemeze ugyanis egy rendkívül változatos, az elektronikában, a popzenében és az indiefolkban ugyan annyira otthon lévő művészt mutatnak.

Emilíana Torrini, Naked Woods

Helyszín: A38

Kezdés: 20:00

Belépő: 6900 / 7500 Ft

Facebook esemény

Torrinit a Me And Armini című lemeze és azon található Jungle Drum repítette az ismertség csúcsára, pedig előtte is remek anyagokat készített, azóta pedig igen szimpatikus módon kicsit sem változott meg, csak a felvételei lettek még szebben szólók. Az Izlandról való kitörés után a Rough Trade kiadó vette szárnyai alá, ma pedig már nehéz lenne felsorolni is azt a rengeteg előadót, akivel együtt dolgozott. Szemezgessünk azért: GusGus, Kylie Minogue, Thievery Corporation, Paul Okakenfold, illusztris a lista. Saját lemezein (például a nagyszerű tavalyi Tookah-n) pedig ontja magából a kedvesen fura, eklektikus elektropop dalokat, hangja még mindig egyszerre kislányos és nőies. Előtte Polyák Eszter folkos-akusztikus Naked Woods projektje hozza majd hangulatba a hallgatóságot.


FRISS LEMEZTÁSKA-INTERJÚNK AZ ÉNEKESNŐVEL ITT OLVASHATÓ.


Ennyire emelkedett talán soha nem volt a hangulat a Dürer Kertben, mint ami ezen a napon lesz, az izlandi atmoszférametál zenekar, a Sólstafir mellett fellép az Esben And The Witch is, akik igen zajos tájképeket festenek.

Sólstafir, Esben And The Witch, Obsidian Kingdom

Helyszín: Dürer Kert

Kezdés: 19:00

Belépő: 4000 Ft

Facebook esemény

Egy nap két izlandi előadó Budapesten, a zenerajongó meg majd kiugrik a bőréből, aztán fogcsikorgatva kiválasztja, hogy melyikre menjen el. Legutóbbi lemezén (Kveikur) a Sigur Rós is kísérletezett a keményebb hangzással, ha így folytatják, előbb-utóbb a Sólstafir által már kikövezett útra jutnak. Zenéjük pont annyira gyönyörű és könnyű benne elveszni, mint hazájuk természeti szépségeiben, sőt, a sötét koncertteremből egyenesen oda is repítenek minket, ha hagyjuk. Idei, Ótta című albumuk kétségtelenül diszkográfiájuk csúcsa, úgyhogy duplán érdemes elmenni. Triplán, ha beleszámítjuk, hogy láthatjuk előttük a brightoni Esben And The Witchet, a Matador szerződöttjét, akik a fentieket kiegészítik még némi zajos indie-rockkal és női vokállal.


Mi a közös egy kitalált nyelven énekelt, szaxofonos, bendzsós, elektronikus dalokat előadó cseh duóban és egy nagy bajuszú, klasszikus nyugati-parti alapokra hülyeségeket rappelő bajuszkirály amerikaiban? Semmi. Azon kívül, hogy nálunk egy este lépnek majd fel.

DVA, Serengeti

Helyszín: Roham Bár

Kezdés: 20:30

Belépő: 800 / 1200 Ft

Facebook esemény

Lehet, hogy a DVA nevű cseh formáció kitalált nyelven énekel, valahogy mégis mindig sikerül a magyarhoz közel álló címeket választaniuk. Két albumuk Fonók és Hu, és ha nem figyelünk, néha akár halandzsamagyarnak is hallhatjuk dalszövegeiket. Igen absztrakt egyébként hallgatni, de ha zavar is az érthetetlenség, zeneileg akkor is van itt mit szeretni. Rengeteg hangszer, egyszer klezmer, másszor fura popzene, harmadszor meg bendzsós country. A DVA tehát nem véletlenül lett a világ második legnépszerűbb, kitalált nyelven éneklő zenekara. Az első a Sigur Rós ugye (hehe). Bár a Serengeti néven rappelő David Cohn angolul nyomja, a DVA-nál nem sokkal érthetőbb, hogy pontosan mit is szeretne közölni a világgal, ennek ellenére (vagy pontosan ezért?) borzasztó vicces jelenség.Ha az izlandiak túl mainstreamek neked, a Rohamban megkapod a magadét.


November 20. Csütörtök

Julie Budet énekesnő és Jean-Francois Perrier producer bohókás duója a franciaelektró-hullám popos oldalágát képviselte 2005-ös indulásakor, amely aztán az elektropop felé kanyarodott, idén szeptemberi harmadik albumukon pedig az elsőszámú amerikai slágergyárossal, Dr. Luke-kal dolgoztak, a hatvanas évek yé-yé stílusát megidéző dalokon. Franciatudás nélkül is dili.

Yelle, Adori Office

Helyszín: A38

Kezdés: 20:00

Belépő: 2000 / 2500 Ft

Facebook esemény

A Yelle név egyébként magát az énekesnőt, Julie Budet-t takarja, és igen, a zenekar másik két tagja is hasonlóan vicces monikerekkel van felvértezve (Grandmarnier, Tepr). A francia nők legalább a 60-as évek óta tartják lázban a zenei világot, az ős ye-ye lányok fő utódja és örököse szerepet pedig már lassan egy évtizede Budet látja el. A jellegzetes mozgás mellett ugyan úgy csilingel a hangja, mint mondjuk France Gallnak, csak a zene lett egy kicsit diszkósabb, elektronikusabb és ha lehet, még játékosabb. Idei harmadik lemezükkel (Complétement Fou) pedig csak tovább növelték renoméjukat, még táncosabb, még franciásabb, még boldogabb lett a zenéjük, pedig nehéz volt elképzelni, hogy ez lehetséges lenne. Az előttük fellépő Adori Office egy kicsit melankolikusabb ugyan, de figyelemre legalább annyira méltó.


Nem valószínű, hogy a menthetetlen zenebuzikon kívül bárki más nagyon rágná a körmét, hogy melyiket válassza: Yelle vagy Cannibal Corpse? Igen, itt sok közös rajongóra nem lehet számítani, mi azonban mindenkinek kedvezünk!

Cannibal Corpse, Revocation, Aeon

Helyszín: Club 202

Kezdés: 19:00

Belépő: 4900 / 5900 Ft

Facebook esemény

A Cannibal Corpse és frontembere, a legjobb nevű zenei előadó, Corpsegrinder nem adja fel. Sorra szállítják az ugyan olyan lemezeket 25 éve, a minőség pedig a legkisebb mértékben sem leng ki, egyik irányba sem. Ha szeretted ezt a zenekart 1995-ben, akkor szeretni fogod most is. Nem lesajnálásból mondjuk ezt, a konzisztencia az a dolog, ami a lehető legkevesebb formációról mondható el a zenei világban, a CC tehát minden tiszteletet megérdemel. Ugyanakkor rengeteg kérdés is felmerül az emberben a munkásságukba belemerülve. Hogy lehet, hogy Corpsegrindernek (CORPSEGRINDER!) még nem volt torokműtétje? Hammer Smashed Face vagy Raining Blood - melyik a jobb? Hogy lehet, hogy a Kill albumcím csak 2006-ban jutott eszükbe? Csupa rejtély, melyeket semmi értelme megfejteni, ha közben több százan zuhannak beléd minden oldalról. A legtisztességesebb szórakozás, amit disznóvérben tapicskoló ember elképzelhet magának. A death metal második generációjának egyik legextrémebb, egyben a maga nemében legszórakoztatóbb kultzenekara eddig több országban kiverte a biztosítékot, idén éppen Oroszországban nem turnézhatnak. Mi (még) nem vagyunk Oroszország.


November 21. Péntek

A skót LuckyMe kiadót legtöbben Hudson Mohawke nevével azonosítják, pedig vannak ott még figyelemre méltó producerek és DJ-k. Például a szintén skót, rengeteg stílusban otthon lévő, utóbbi kategóriába illeszthető Eclair Fifi.

Eclair Fifi, Uffalo Steez, Zovek, UtahFort Madeline

Helyszín: Toldi Klub

Kezdés: 23:00

Belépő: 1300 Ft

Facebook esemény

"A szüleim szerettették meg velem a detroiti technót." Kevesen mondhatják el magukról, hogy igaz rájuk ez a mondat, a glasgowi Clair Stirling azonban igen. Hősnőnk már egészen fiatal korától rá volt nevelve a lemezforgatás művészetére. Mára már saját rádióműsora van, Rinse FM Show néven és a BBC Radio One-nál is megfordult már többször. Otthonosan mozog az R&B, az italo, a hiphop és a techno világában is, rezidens DJ a manchesteri Hoya:Hoya klubban. Rendszeresen lép fel Azealia Banks londoni bulijain, közben pedig designtanácsokat osztogat az egész zenei világnak. Legyen az videó, borító, pólóminta - Stirling mindent megalkot, amire megkérik. Változatos szett lesz, az biztos.


November 23. Vasárnap

Az idei Sziget után visszatér a Klaxons! És hogy miért érdemes (esetleg újra) megnézni a londoni triót? Nemrég derült ki, hogy idei harmadik, táncos-elektronikus lemezük egyben a végső is. Ha tartják a szavukat, mi lehetünk az egyik utolsók, akik láthatják őket élőben.

 

Klaxons, Fenech-Soler, We Are Rockstars

Helyszín: Akvárium Klub

Kezdés: 20:00

Belépő: 5500 / 6500 Ft

Facebook esemény

Nem kell nagyon belemenni abba a kérdésbe, hogy vajon miért oszlik fel a Klaxons. Simán lehetséges, hogy csak felismerték: annak a nu-rave őrületnek, aminek ők is a közepén találták magukat az előző évtized derekán, vége van. 2007-ben Mercury-díjat nyertek debütáló albumukkal, a következő anyaguk az új évezred egyik legjobb borítójával rendelkezik, az idei Love Frequency pedig szép összegzője egy viszonylag rövid, de nagy hatású zenekarnak és korszaknak. Ez utóbbi már komolyan elfordult a tánczene irányába, a Chemical Brothers egyik fele dolgozott a dalok többségén, a stroboszkóp pedig szinte kitör a zenéből egy-egy euforikusabb pillanatban. Apropó fények, élőben komoly látványra lehet számítani, az egyik utolsó koncertjét adó zenekart nem érdemes nem megnézni.


További ajánlott zenei események a közeljövőben:

November 26. Szerda

Budapest Aréna

The Beach Boys

 

November 28. Péntek

A38

 

December 1. Hétfő

A38

Suicide Silence

 

December 4., Csütörtök

Akvárium Klub

Kadebostany

 

December 8., Hétfő

Akvárium Klub

GusGus

 

December 17. Szerda

A38

Lydia Lunch

 

Január 24. Szombat

A38

The Raveonettes

Február 23. Hétfő

A38

Mark Lanegan

Február 27. Péntek

A38

Bad Manners

https://recorder.blog.hu/2014/11/17/heti_programajanlo_november_18
Heti programajánló: november 18-24.
süti beállítások módosítása