A férfi, aki képes hallani a színeket

2014.11.16. 12:28, subrecorder

neil-harbisson.jpg

A katalán-ír Neil Harbisson színvakként született, a körülötte lévő világot az általunk szürkének nevezett szín különböző árnyalatiban volt csak képes érzékelni, egészen addig, amíg egy kísérleti eszközzel tudósok képesek voltak a látható (és nem látható!) színeket hangokká alakítani és továbbítani az agyába. Ez nem sci-fi!

"Mielőtt beültették a fejembe a chipet, gyerekkoromban sokszor összekevertem a lekvárt és a paradicsomszószt, vagy a narancslevet az almalével. Meg kellett kérdeznem, hogy az előttem lévő étel pontosan mi is, vagy meg kellett szagolnom, hogy tudjam. Elég sokan azt hitték, hogy kettyós vagyok." - meséli magáról Harbisson. Az Eye-Borg nevű készüléket 22 éves korában kapta meg, az éjjeli lámpára emlékeztető szerkezet egy az agya hátsó részébe ültetett chipből, egy adatátvitelre használt hosszú vezetékből és egy érzékelőből áll. Az Eye-Borg érzékelője felfogja a színeket, majd vibrációként továbbítja az információt a chipbe, innen pedig Neil különböző magasságú hangok formájában lesz képes felfogni mondjuk azt, hogy "piros". A világosabb színek magasabb, a sötétebbek mélyebb frekvenciájú hangok formájában érik el őt. Sorrendben a legmélyebbtől a legmagasabbig így következnek a színek Neil agyában: piros - sárga - zöld - türkiz - kék - ibolya - rózsaszín. A rengetegféle hang és az Eye-Borg érzékenysége miatt képes olyan árnyalatokat is hallani, melyek a szabad szem számára érzékelhetetlenek, mint az infravörös, vagy az ultraviola.

Harbisson egész életében művészettel foglalkozott, "új testrésze" - ahogy ő nevezi - azonban egy teljesen egyedi projekt kitalálására serkentette. Sound Portrait.nek nevezi, és annyiból áll, hogy szépen bevizsgálja egy ember arcának színeit, majd leírja a hangokat, amiket hall és MP3 formátumban elküldi az alanynak. Így mindenki megtudhatja, hogy pontosan hogy hangzik a saját arcképe. Mert Harbisson számára mindenki egy kicsit más. Az első kísérleti alanya egyébként Károly walesi herceg volt, de Philip Glass hangmágus is elé állt már. Futurisztikusnak tűnik a technológia, és az is hozzátesz ehhez, hogy Harbisson még hasonlít is egy emberi testet öltött űrlényre, amint a kis érzékelőjével közelről vizsgálja a bolygó lakóit. 

Címkék: tech sci-fi
https://recorder.blog.hu/2014/11/16/a_ferfi_aki_kepes_hallani_a_szineket
A férfi, aki képes hallani a színeket
süti beállítások módosítása