A tíz legjobb Quimby-klip

2014.11.14. 16:00, rerecorder

 

em_quimby_01b.jpg

Quimby-nap, egészen friss nagyinterjú (Kiss Tibor nyilatkozott nekünk koncertekről, 2014-ről, jövőről), és egészen friss, exkluzív jordániai fotógaléria után jöjjenek a zenekar legjobb videói. A hazai könnyűzenei életben nem feltétlenül szokás komolyan venni a klipeket, nem csak művészileg, de imázsépítés szempontjából sem, persze mindig vannak kivételek, amelyek megmutatják, hogy miért van értelme időt és energiát fektetni egy-egy videóba. A Quimby azon zenekarok közé tartozik, amelyik – főleg pályafutása elején, amikor ennek még jóval nagyobb szerepe volt – felismerte, hogy egy-két jól eltalált videó nagyot dobhat a karrierjén.

Bordély boogie (1996, rendezte: Major Ákos

A kezdeti angolnyelvű lemezek után a Majom-tangóval jött a Quimby második korszak, amikor már nagykiadónál dolgozott a zenekar, és az első, döntően magyar nyelvű album mellé érkeztek az első emlékezetes klipek is. A Bordély boogie ennek a hedonizmust hangoztató korszaknak az ügyes vizuális lenyomata. Színes kavalkád, önfeledt bulizás, mindez megspékelve valami sejtelmes, álomszerű képi világgal. Bónusz: Frenk szereplése.

Rések (1996, Major Ákos) 

A Rések mintha ennek a mámoros partinak a hajnali lecsengését mutatná, ami hangulatában szintén tökéletesen quimbys lett (ezt is, akárcsak az előzőt és a nagyon korai Party In My Bones Major Ákos rendezte). A buli még zárás után is folytatódik, de az energia már csökkenőben, helyette borgőzös letargia, egymásnak boruló testek, fényképszerűen rögzülő pillanatok maradnak csak.

HA MÁR VIDEÓK, ÍME NÉHÁNY ŐSRÉGI QUIMBY-KONCERT!

Hol volt, hol nem volt (1997, Antal Nimród

A zenekar és Antal Nimród első és talán legsikeresebb közös munkája. A zenekar első igazán nagy slágeréhez készült hullaházas klipet mindenki ismeri, akinek a kilencvenes évek végefelé volt zenetévéje.

Androidő (1999, Antal Nimród) 

A Hol volt, hol nem volt testvérpárja, hasonló színvilág, hasonló horroros, paráztatós hangulat, enyhe némafilmes utánérzéssel. Természetesen újra Antal Nimród rendezésében.

Hallelujah (1999, Antal Nimród) 

Ismét Antal Nimród a rendező, de most nem ő a fontos, és nem is Kiss Tibi van a középpontban, hanem Livius, aki hajléktalanként járja a várost egy egész napon át, piát és pénzt lejmol, más hajléktalanokkal haverkodik, kiüti magát és feltehetően másnap kezdi mindezt előröl. Egyszerű ötlet, de Livius elviszi a hátán az egészet.

Hoppá (2002, Antal Nimród) 

Az Antal Nimród-klipek utolsó darabja. Kiss Tibi egy erdőben menekül az őt üldöző lovasok elől. Lehet agyalni, hogy ez kinek mit szimbolizál, a zenekar mindenesetre eléggé parában volt a forgatáson.

Autó egy szerpentinen (2005, Herz Péter

Az igazi sztárstátuszt hozó Kilégzés albumhoz már inkább imidzsklipek készültek, semmint izgalmas narratív videók. Ha már így alakult, akkor mi az Autó egy szerpentinen című dalhoz készült klipet emeljük ki, amely egy lenyugodott, felszabadult zenekart ábrázol, érdekes ellenpárként a tíz évvel korábbi Bordély boogie-ban látottakhoz képest, a klipet a horvátországi Krk szigetén vették fel.

Legyen vörös (Anormal Session) (2012, Vandad Kashefi

Úgy tűnik, hogy Vandad Kashefi személyében újra egy izgalmas látásmóddal bíró alkotót talált maga mellé a zenekar. A rendezőre jellemző élő videóklip remekül működik a korai Quimby-hangulatot idéző dallal.

VANDAD KASHEFI ITT MESÉLT A RECORDERNEK EGY KÉSZÜLŐ QUIMBY-VIDEÓRÓL.

Senki se menekül (2013, Vandad Kashefi) 

Kashefi segítségével a legutolsó Kaktuszligettel a zenekar visszatért az érdekesebb videós megoldásokhoz. A Senki se menekül ügyes trükkös videó, amelyben a tagok klasszikus slapstick némafilmek karaktereinek bőrébe bújnak. Így lesz Kiss Tibiből Buster Keaton, Liviusból meg Harold Lloyd.

Unbekannte Schmerzen (2013, Vandad Kashefi

Dódi száma, és mint olyan vad, húzós őrület az egész, akárcsak a hozzá készült videó, amelyben módosult tudatállapotban fuldokló törzsi szeánszhangulat uralkodik.

Csada Gergely

a Quimby holnap, november 15-én Győrben lép fel a Szabó Balázs Bandájával és az Ivan & The Parazollal, Facebook-eseményoldal, november 20-21-én pedig az Akváriumban, a csütörtöki koncertre még korlátozott számban kapható belépő, Facebook-eseményoldal


a zenekar hamarosan egy új, egészen különleges ruhadarabot is piacra dob a Gloomy Sunday Hungary ruhamárkával közösen, amit a Nyugat+Zombik alkotója, Csepella Olivér tervezett, érdemes figyelni a Quimby Facebook-oldalát, mert csak két napig lesz majd rendelhető a limitált példányszámban készülő póló


a Kaktuszliget című 2013-as Quimby-lemez: 

https://recorder.blog.hu/2014/11/14/a_tiz_legjobb_quimby-klip
A tíz legjobb Quimby-klip
süti beállítások módosítása