„Visszaadni a gyerekkor szabadságát” – Vandad Kashefi-interjú a készülő Quimby-klipről

2014.04.07. 17:51, rerecorder

quimby vandad.jpg

Vandad Kashefi Londonból költözött Magyarországra, és itt hozta létre Anormal Productions nevű klipkészítő cégét, amellyel the a:normal sessions néven egyedi élőzenés videókat forgatnak (2010-től a Singas Projecttel, Alba Hysenivel, Palya Beával, Harcsa Veronikával, a Hangmással, a Quimbyvel - mások mellett). Kashefi idővel hagyományos, ugyanakkor nagyon látványos videókat is elkezdett forgatni, dolgozott már a brit Lambbel, Lajkó Félixszel, a Hangmással és a Quimbyvel. Utóbbi zenekarnak már három klipet is rendezett és most szintén velük dolgozik, mégpedig a Lámpát ha gyújtok című dalhoz egy olyan különleges videón, amelyhez a zenekar rajongóitól várnak nyersanyagokat: konkrétan gyerekekről készült, de egyáltalán nem hangsúlyosan cuki mozgóképes felvételeket. Ennek részleteiről beszélgettünk.

- Mi volt a Lámpát ha gyújtok című dal klipjének alapötlete?

- Az alapötlet az volt, hogyha sikerül bevonni a Quimby rajongóit, akkor azzal egy érdekes kölcsönhatás alakulhat ki, mindenki kap valamit, azaz nyer vele. Nemcsak megszületik valami, hanem egy közösség által születik meg. A terv az, hogy videókat gyűjtünk a rajongóktól, arra kérjük őket, hogy küldjenek a lampasvideo@gmail.com címre gyerekkori videófelvételeket, de persze lehetnek akár bedigitalizált super8-as filmfelvételek is, készülhettek nagyon régen, vagy akár ma. Majd ezeket a felvételeket vágjuk össze azokkal, amiket a zenekarról forgatunk. A gyerekkor érdekes, intim, sokféle hangulatáról várunk anyagokat, de ez nem azt jelenti, hogy kedves, vagy cuki pillanatokat keresünk, sokkal inkább szokatlan képeket szeretnénk viszontlátni, nem csak boldog családi események felvételeit.


quimby_3.jpg

- Megszületett már a klip váza a fejedben, vagy nagyban fog alakulni a beérkező felvételekkel?

- Mindenképpen fogja alakítani, hogy milyen anyagokat kapunk a rajongóktól. Amiben biztos vagyok, az az, hogy nem a gyerekkor édesded hangulatát szeretném visszaadni a klipben, hanem például jó lenne sok más mellett olyan képekkel is dolgozni, amin kisgyerekek szaladgálnak az erdőben. Visszaadni a gyerekkor szabadságát.

- A zenekaros felvételek elkészültek már?

- Még nem, másfél hét múlva forgatjuk, de addig is várjuk a rajongói alapanyagokat. Nagyon bátorítanék mindenkit, hogy küldjön felvételeket, mert ez a klip akkor lesz jó, ha sok-sok beérkezett felvételből állíthatjuk össze és annyira lesz jó, amennyire ezek az anyagok azok. Szóval kicsit kockázatos vállalkozás, épp ezért is szeretném, ha a beküldők bátrak lennének és meglepő videókat küldenének. Őszintén szólva, szívesen látnék sok sírós felvételt is a nevetősek mellett. Őszinte pillanatok egész sorát.

2013-AS ÉVET ÉRTÉKELŐ QUIMBY-NAGYINTERJÚ

- Mikorra szeretnétek elkészíteni a videót?

quimby 2_1.jpg- Amint lehetséges, a Quimby szeretné, ha hamar elkészülne, de ez éppen a beérkező anyagoktól is nagyban függ. Addig nem szeretném késznek nevezni, ameddig nincs meg a remélt képanyag hozzá. Fontos, hogy a beküldők tudatában legyenek, hogy a hang nem fog hallatszani a végleges klipben, hiszen a Quimby-dal fog szólni a videóban, így csak mozgóképekre van szükségünk.

- Mit üzent neked a szóban forgó dal, milyen képeket indított el benned?

- A nosztalgiát juttatta az eszembe, de nem az édes nosztalgiát, hanem egy őszinte, és néha fura nosztalgiát. Most már a zenekar minden tagjának van gyereke, ráadásul van három egészen kisgyerek is Quimby-alomban, úgyhogy a téma szinte kínálja magát. És persze ez a zenekar dalaiban is megvan témaként, de a Quimbyben mindig ezt a fajta őszinteséget tiszteltem nagyon, mindig is nagyon önazonos zenekar volt, amiről énekelnek, azt úgy is értik.

VANDED KASHEFI LEGUTÓBBI VIDEÓJA A HANGMÁSNAK KÉSZÜLT ÉS NAGYON VAD LETT!

- Milyen videókon dolgozol még mostanában?

- Forgatok egy klipet Manoyával, egy gyönyörű ötletet találtunk ki a klipjéhez, szerintem fantasztikus lesz, kísérletező és bátor. Aztán hamarosan készül egy video a Bin-Jippel is, az is nagyon komoly lesz, most készítjük elő és decemberre lesz kész, ez alapján már sejthető, hogy elég nagyszabású lesz.

interjú: Dömötör Endre

 

a Quimby tehát erre a címre várja a felvételeket: lampasvideo@gmail.com

a klip előzetes videója:


ez pedig Vandad Kashefi egyik korábbi klipje a zenekarnak, az Unbekannte Schmerzen


nyitókép: Marton Nagy (ez meg még a Senki se menekül forgatásán készült)

https://recorder.blog.hu/2014/04/07/_visszaadni_a_gyerekkor_szabadsagat_vandad_kashefi-interju_a_keszulo_quimby-kliprol
„Visszaadni a gyerekkor szabadságát” – Vandad Kashefi-interjú a készülő Quimby-klipről
süti beállítások módosítása