Kis rocktöri - Mióta elérhető Kurt Cobain Montage Of Heck című alkotása?

2014.11.07. 18:45, rerecorder

cobain 1988.png

A héten okozott kisebb felbolydulást Nirvana-ügyben, hogy - ismét - előkerült egy korai Kurt Cobain mixtape. De mi ennek a pontos története?

kurt_cobain_1988_by_sasukethehotty-d62iz7e.jpgAz 1988-ban (Tracy Marander, Kurt exbarátnője szerint inkább 1987-ben) készült felvétel két verzióban létezik: a napokban újra felkapott hosszú (több, mint 33 perces) verzió mellett létezik egy sokkal rövidebb vágat is, amely viszont tartalmaz olyan hangmintákat, amik nem kerültek bele a hosszú verzióba. A legfeltűnőbb különbség, hogy a rövid verzión szerepel, amint Krist Novoselic a következőt mondja: „The landlord is a piece of shit from hell”. A rövid verziót arra használta Kurt 1988-ban, hogy a kiadóknak elküldött Nirvana demókazettákra ezt is felmásolta.

A kiadóknak küldött demókazetták a zenekar sikerei után természetesen előkerültek, remek alapanyagot szolgáltatva ezzel az őrült fanatikus Nirvana-bootleg piacnak. A rövid verzió először 1996-ban tűnt fel az Outcesticide című bootleg-sorozat negyedik darabján (Rape of the Vaults). A Cobain halála után induló sorozat célja az volt, hogy a rajongók hozzájuthassanak a lehető legtöbb kiadatlan felvételhez, abból pedig volt bőven. A gyártók munkáját nagyban segítette, hogy Dave Grohl és Novoselic látványosan rossz kapcsolatot ápolt Courtney Love-val épp a zenekari jogokat illetően, így a tervezett ritkaságokkal teli díszdoboz csak több, mint 10 évvel Cobain halála után, 2004 novemberében tudott megjelenni.

AZ IDÉN HÚSZ ÉVE MEGJELENT MTV UNPLUGGODOT TAVALYHOZ KÉPEST HÚSZ ÉVE VETTÉK FEL - ITT ÍRTUK MEG A TÖRTÉNETÉT.


cobain 1988 - 2.pngA With the Lights Out című négylemezes díszdoboz (3 CD, amely a három stúdióalbum korszakát öleli részben addig kiadatlan felvételekkel, részben válogatáslemezeken, kislemezeken már megjelent szerzeményekkel és egy DVD-vel, amely 1988 és 1993 között válogat a zenekar amatőr videofelvételeiből). A kiadvány ugyan kereskedelmi siker lett (ritkaság, hogy egy nem túl olcsó díszdobozos kiadvány platina státuszú lesz, de hát a 10 éves évforduló és a karácsonyra való időzítés megtette a hatását), a keménymag azonban elégedetlen volt. Az első probléma a felvételek minőségével volt: sokadik generációs szalagokat digitalizáltak, amelyek aztán a loudness war tökéletes példájává váltak. A másik probléma az volt a kiadvánnyal, hogy sok olyan tételt mutatott be, amelyek egy komoly rajongónak nem jelentenek újdonságot és emellett sok olyan darab nem került fel a kiadványra, amelyek bootlegen elérhetőek voltak már korábban, köztük a Montage of Heck is lemaradt.

Nagy múltú rajongóbázisokra jellemző, hogy ilyenkor nem hagyják annyiban a dolgot és kezükbe veszik az irányítást, ez történt ebben az esetben is: a JWB néven közismert Nirvana-rajongó birtokába olyan első generációs kazetták, sounboard felvételek és egyéb ritkaságok kerültek, amelyekből négy CD-nyi anyag állt össze. Az első lemezen otthoni demók szerepelnek, a másodikon stúdió demók, a harmadikon rádiós felvételek, míg a negyediken koncerten elhangzott ritkaságok. A 2009-ben megjelent, ingyenesen letölthető digitális kiadvány tartalmi és minőségi szempontból is fényévekkel jobb, mint a hivatalos box. Ennek legjobb példázata az is, hogy a Montage of Heck hosszú verziója is ezen mutatkozott be először digitális formátumban. A teljes dallista itt tekinthető meg.

Reszegi László


és akkor még egyszer Cobain-mixtape: 

Címkék: nirvana kurt cobain
https://recorder.blog.hu/2014/11/07/kis_rocktori_miota_elerheto_kurt_cobain_montage_of_heck_cimu_alkotasa
Kis rocktöri - Mióta elérhető Kurt Cobain Montage Of Heck című alkotása?
süti beállítások módosítása