A Livejasmin alapítója beleveti magát a zeneiparba

2014.10.23. 19:56, BizRecorder

doclermusic_1.jpg

Gattyán György nevét a legtöbben mint a világ legnagyobb forgalmat generáló felnőtt-tartalom szolgáltatása, a Livejasmin webkamerás szexchat oldal létrehozója ismerik. A hosszabb ideje Los Angelesben élő üzletember emellett betört a divat (Il Bacio di Stile) és a jóslás (oranum.com) területére, legújabban pedig a zeneiparban próbál szerencsét a DoclerMusic néven induló szolgáltatásával.

A DoclerMusic az előadók és a rajongók közötti kapcsolatokat elősegítő platform, amely videostreamingre és élő koncertekre alapoz. A regisztráció mind a zenekedvelők, mind az előadók részére ingyenes, ugyanakkor a prémium funkcionalitás igénybevétele már nem az. Minden egyes előadó rendelkezik saját profillal, ahol az alapinformációkon (földrajzi hely, zenei stílus, hasonló előadók) felül felsorolhatja legközelebbi online koncertjeinek időpontját, illetve más szolgáltatásokban elhelyezett tartalmait is belinkelheti, ugyanakkor csak nagyon szigorú feltételek mellett (jelenleg kizárólag a SoundCloud engedélyezett). Maguk a publikus koncertek is az előadói profiloldalakon lesznek megtekinthetők, illetve ezeken az oldalakon lesz lehetőség az előadókkal való csetelésre és egyéb közvetlen interakciókra.

doclermsuic_process.jpg

A rajongók aztán innen, a profiloldalról indulva vásárolhatnak krediteket, melyek segítségével részt vehetnek az online koncerteken, vagy akár privát koncerteket is kérhetnek kedvencüktől. Egy kredit ára 1 dollár, a minimálisan vásárolható kreditszám pedig 29 kredit, azaz 30 dollár (egy dollár kezelési költséget felszámol a szolgáltatás minden egyes csomag vásárlásakor). A befolyó bevételekből pedig maguk az elődadók is részesülnek, 30-60%-os mértékben, és egy megadott határ felett a kifizetéseket azonnal meg is kaphatják majd.

Gattyán György a DoclerMusic-kal alapvetően a Livejasmin esetében sikeresen működő receptet követte, azaz az előadók profiloldalukon keresztül kommunikálhatnak az érdeklődőkkel, akiknek bizonyos prémium szolgáltatásokért fizetniük kell, melyből aztán az előadó részesedik. A digitális zeneipar, illetve az előadói lét persze nehezen hasonlítható a szexiparhoz és a szexipari szereplők online megjelenéséhez. A DoclerMusic nem véletlenül méri magát a Ustreamhez és a Stageithez, a felhasználói live stream piac vezető szereplőihez.

Az időzítés sem rossz, hiszen a zeneipar éppen egy újabb átalakulási hullám kellős közepén tart: az a lá carte letöltések csökkenésnek indultak, a streamingszolgáltatások nőnek, de az üzleti modelljük az előadók számára nem olyan kedvező, akiknek így jól jöhet egy újfajta kiegészítő jövedelem.

A DoclerMusic tehát jókor, jó helyen jelent meg a digitális zenei piacon, a sikere azonban egyáltalán nem garantált, attól függ, hogy meg tudják-e szólítani az előadókat és tudnak-e hype-ot kell generálniuk a szolgáltatás körül a zenekedvelők között.


Pléh Dániel

Címkék: doclermusic
https://recorder.blog.hu/2014/10/23/a_livejasmin_alapitoja_beleveti_magat_a_zeneiparba
A Livejasmin alapítója beleveti magát a zeneiparba
süti beállítások módosítása