Heti programajánló: október 21 - 27.

2014.10.21. 21:22, subrecorder

3DTS-UMeVNFZMeVL3tN87UQ5iSVy28bQp_Ms9z6-ufQFHUSKshhbFCzPbJitRp3Bixg0B6GYKOmDbKQerqc91Qv_qj9k3Hseu3q-gL23JKXQE5zshpC4cpMwDkHNC1dUQ5gIQEkOEXWsOcmBF-Vy3Y2IL7XiOrxBYpUid80-LOTw0AXBP3B5po0g-F3ZCL7hoXhZSOtoGJUxOlOBjanaK.jpg

A múlt hétről azt írtuk, hogy talán az év legerősebb programkínálata jött össze, annyi kihagyhatatlan koncert volt Budapesten. Nos, erős a folytatás is, ismét legendákkal és világhírű előadókkal tűzdelt felhozatalunk lesz.

Október 22. Szerda

Jason Chung, vagyis Nosaj Thing eddigi két lemezével szép hírnévre tett szert elektronikus zenei berkekben. Most érkezik másodszor Magyarországra.

Nosaj Thing, yvein mong, iamyank

Helyszín: Akvárium Klub

Kezdés: 23:30

Belépő: 2500 / 3000 Ft

Facebook esemény

A furcsa név a Jason keresztnév fordított olvasatából jött létre, No Such Thingként kell olvasni. És valóban, Nosaj Thing zenéje elég egyedi, rengeteget merít az instrumentális hiphopból (dolgozott is különböző rapperek dalain - Kid Cudi, Kendrick Lamar, Chance The Rapper), de közben vérbeli epikus hangzású elektronika is. 2009-ben hozta ki első lemezét, Drift címen, mely rögtön underground kedvenccé tette, majd egy hosszabb kihagyás után, tavaly januárban hozta ki a Home című folytatást. Megérte azonban a várakozás, a Home amellett, hogy megtartotta a Drift jó tulajdonságait, két dala már vokálokat is tartalmazott: Az Eclipse/Blue-ban a Blonde Redhead énekese, Kazu Makino, a Try-ban pedig Toro y Moi szerepel. Ezeken a számokon kívül érdemes még a Light-trilógiáját is meghallgatni, mely a legsötétebb lelkekben is azonnal reményt kelt. 2011 után most újra nálunk játszik, ezúttal az Akváriumban. Hazai segítői yvein mong és iamyank lesznek.


"A lemezeim egy tonnát nyomnak" Ez a címe Peanut Butter Wolf 1999-es lemezének, mi pedig hiszünk is neki. A vinylmániás hiphop producer reméljük hozzánk is külön teherautóval hozatja a lejátszandó bakeliteket.

Peanut Butter Wolf

Helyszín: Fogas Ház

Kezdés: 22:00

Belépő: 2000 Ft

Facebook esemény

1996-ban alapította meg emberünk, polgári nevén Chris Manak a Stones Throw Records nevű kiadóját, ami azóta is egyet jelent a minőségi hiphoppal. Nála tűnt fel J Dilla, Madlib és Dam Funk, de hogy frissebb tehetségeket is említsünk Jonwayne is. Tavaly már dokumentumfilm is készült munkásságáról és hiába írta már bele magát a történelemkönyvekbe, ő továbbra is csak egyet akar: lemezeket pörgetni a világ minden táján. Mikor tegnap megérkezett Budapestre, rögtön azt kérte, hogy a legközelebbi lemezboltba irányítsák, szóval nála szó sem lehet késlekedésről, ha zenéről van szó. Ha érdekel a modern hiphop egyik legfontosabb embere, és az ő 15.000-es gyűjteménye, lesd meg és bólogass.


Hágai otthonából jön Dave Huismans, aki 2562 és A Made Up Sound projektnéven is dolgozik, különleges elektronikáját az ínyenceknek ajánljuk.

2562 / A Made Up SoundSte Pwri Tmod

Helyszín: Lärm

Kezdés: 23:00

Belépő: 800 Ft

Facebook esemény

Kérdezzük csak Huismanst, ha tört beatekről van szó! Zenéjéről úgy nyilatkozik, hogy sokkal nehezebben tud róla beszélni, mint megalkotni azt, és ez velünk is így van: sokkal egyszerűbb hallgatni, mint írni róla. Karrierje kezdetén, ha esetleg technót, vagy house-t játszott, le is hurrogták a pultból, így korai munkái inkább dubstep-közeliek. Mára azonban a közeg is megváltozott, így szépen lassan ő is elkezdhette játszani az általa kedvelt műfajokat. Ami sosem változott, az a tört groove-okhoz való ragaszkodása, mely Dogdaze-ként, A Made Up Soundként és 2562-ként is mindig jellemző maradt rá. Bármelyik név alatt játszik majd nálunk is, erre bizton számíthatunk.


Október 23. Csütörtök

Finom zongorás, akusztikus gitáros folkdalaival jön a New York-i Saul Conrad, hogy egy pillanatra mindenki elfelejtse, hogy egy nagyváros közepén van.

Saul Conrad, Fancy Dress Party

Helyszín: Hátsó Kapu

Kezdés: 20:00

Belépő: becsületkassza

Facebook esemény

Conrad majd' 20 évnyi klasszikus zenei képzés után lépett az énekes-dalszerzői pályára, idén pedig már a harmadik lemezét jelentette meg, A Tyrant And Lamb címen. Az előző anyagok megérzésszerű, elsőre felvett szerzeményeitől eltérően ezen kidolgozottabb formában jelennek meg a dalok, a zenész sokkal több időt töltött a szövegírással és a stúdiózással is, ez pedig hallatszik. Ezek a számok titokzatosabbak, több rétegűek, ahogy a dalszövegek is kevésbé földhözragadtak. A melódiák John Lennon szólóanyagaira emlékeztetnek, a témáknak az előadó állítása szerint pedig olyan filozófusok nyújtották az inspirációt a témákhoz, mint Kierkegaard. Előtte a Fancy Dress Party-t hallgathatjuk.


Október 24. Péntek

Olyan cizellált hangzás, mint Paul McCartney-é, olyan jó szövegek, mint Bob Dylanéi, és annyira kiforrott első lemez 1977-ben, mint a Clash-é. Röviden ez Elvis Costello, a popzene egyik legnagyobb legendája.

Elvis Costello

Helyszín: MÜPA

Kezdés: 19:30

Belépő: 3900 - 12900 Ft

Facebook esemény

Costello pubrock énekesként kezdte a 70-es évek elején, majd Attractions nevű együttesével tagja volt a brit punkrobbanás első hullámának. Ha pedig már hullámnál tartunk, akkor később a new wave mozgalomnak is meghatározó előadója volt. És ekkor még 10 évnyi karrier sem állt a háta mögött, szóval tényleg az egyik legfontosabb zenészről beszélhetünk, aki gitárt ragadott az elmúlt 50 évben. Bár 2010-ig bezárólag 24 szólólemezt jelentetett meg, de a csúcsot mai napig bemutatkozó My Aim Is True és az annak folytatásaként megjelenő This Year's Model jelenti. Ezek folyamatos szereplői a "70-es évek legjobb albumai" listáknak, és a mai napig aktuálisnak hangzanak, értékükből jottányit sem veszítettek. Legutóbb a Rootsszal készített kollaboratív lemezt, de hozzánk most szólóban érkezik. Először láthatja a budapesti közönség, ez a koncert tehát tényleg kihagyhatatlan.


Ausztria nem szűkölködik tehetséges elektronikus zenészekben, de közülük is kiemelkedik Clemens Bächer, aki Cid Rim néven lett ismert a nemzetközi színtéren.

Cid Rim, Mongoose, Aafro

Helyszín: A38

Kezdés: 23:00

Belépő: 500 / 800 Ft

Facebook esemény

Rustie 2012-es BBC Essentials Mixe az utóbbi pár év egyik legfontosabb elektronikus zenei történése volt, ezen pedig ott volt egy bizonyos Cid Rim nevű producer dalának remixe (melyet barátjával együtt ő maga kevert). Az osztrák fiatalemberre ekkor figyeltek fel igazán, de ekkor már megjelent első lemeze, a LuckyMe kiadónál, akik többek között a TNGHT és Machinedrum anyagait is gondozzák. Rövid, játékos, eklektikus trackjei beárták az európai klubokat és a BBC Radion is folyamatosan játsszák az éppen felelős DJ-k. Bächer készített remixeket a Chvrches első hivatalos EP-jére és Sky Ferreirának is, plusz fiatal kora ellenére máris rengeteg más előadó projektjén is dolgozott producerként (Theophilus London). Az pedig már csak hab a tortán, hogy ilyen menő bajsza is csak egy osztráknak lehet.


Október 25. Szombat

A sok klasszikussá vált idén húszéves album egyike a Helmet harmadik nagylemeze, a Betty, amely a New York-i noiserock zenekar csúcsműve is egyben, dzsesszel, bluesszal átfuttatott metál-remeklés. Ezt játsszák el teljes egészében ezen a koncerten Page Hamiltonék.

Helmet

Helyszín: Dürer Kert

Kezdés: 19:00

Belépő: 4900 / 5500 Ft

Facebook esemény

A Helmet első négy lemeze közül igazából bármelyik lehetne az a bizonyos csúcsmű, de ezt a dicsőséget az évek során szépen lassan a Betty kapta meg. Az igen termékeny 90-es éveket átfogó időszak aztán a zenekar feloszlásával ért véget, 2004-ben azonban újraalakultak, és ki is adtak három - a klasszikusok színvonalát elérni ugyan nem tudó, de - korrekt albumot. Page Hamilton pedig időközben rengeteg más projekten is dolgozott, többek köztt David Bowie-val és a Wire-rel, no meg idén a Linkin Parkkal (??). A Helmetnek mindig is ő volt az agya és fő fogaskereke, a többi poszton sokat változott a felállás, most is egy viszonylag friss formációt láthatunk majd. 20 éve júniusban jelent meg tehát a Betty, amely az elejétől végig kemény és emlékezetes riffjeivel, ordítható szövegeivel az egész 90-es évek egyik legjobb metállemeze. Elég belehallgatni a kezdő Wilma's Rainbowba, és máris ott ragad az ember egészen a korong végéig, ezt egyszerűen nem lehet megunni. Természetesen játszanak majd más dalokat is, ha ezért aggódna bárki is.


Október 26. Vasárnap

Nem sokat koncertezik itthon a Solaris zenekar, igazán különleges esemény lesz, amikor Erdész Róbert és társai teljes egészében eljátsszák a Marsbéli Krónikák című progrock alapművüket.

Solaris

Helyszín: MÜPA

Kezdés: 19:00

Belépő: 9900 Ft

Facebook esemény

A Solaris előbb lett igazán híres Los Angelesben, mint Magyarországon. A 80-as években még megszokottak voltak a lemezkiadási gondok, de a Marsbéli Krónikák minden ellenszél mellett is megjelenhetett és azóta klasszikussá vált. A kiadó nem igazán volt megelégedve az eredeti eladási eredményekkel, és nagyon hiányolta az énekest a zenekarból, így alakították meg az akkori tagok a Napoleon Boulevardot. A NB sikersztorija mellett azért dolgoztak a Solaris anyagain is és szép lassan megjelenhetett a Solaris 1990 című duplalemez is. 1995-ben jött az a bizonyos levél Los Angelesből, mely már a zenekar hivatalos feloszlása után érkezett, de egy ilyen lehetőséget persze nem lehetett kihagyni. Magyarországon egészen tavalyig nem sokszor lehetett látni a Solarist, a tavaly elkezdett teljes karrieráttekintés azonban most folytatódik, most vasárnap a Marsbéli Krónikák ciklus kerül feldolgozásra. Igazán egyedi lehetőség ez az esemény, az egyik legfontosabb magyar album kerül eljátszásra. 


További ajánlott zenei események a közeljövőben:

 

Október 29. Szerda

Trafik klub

The Wounded Kings


November 7. Péntek

A38

Mount Kimbie

November 8. Szombat

A38

Boxer Rebellion


November 10. Hétfő

Akvárium

Nonono


November 14. Péntek

A38

Stereo MC's

 

November 19., Szerda

A38

Emilíana Torrini


November 20. Csütörtök

A38

Yelle
 

November 23., Vasárnap

Akvárium Klub

Klaxons

 

November 24. Hétfő

Akvárium Klub

George Ezra

 

November 26. Szerda

Budapest Aréna

The Beach Boys

 

November 28. Péntek

A38

 

December 1. Hétfő

A38

Suicide Silence

 

December 4., Csütörtök

Akvárium Klub

Kadebostany

 

December 8., Hétfő

Akvárium Klub

GusGus

 

December 17. Szerda

A38

Lydia Lunch

 

Január 24. Szombat

A38

The Raveonettes

Február 23. Hétfő

A38

Mark Lanegan

Február 27. Péntek

A38

Bad Manners

https://recorder.blog.hu/2014/10/21/heti_programajanlo_oktober_21
Heti programajánló: október 21 - 27.
süti beállítások módosítása